Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default în Rusia, condiția Moscovei și apelul solistului DDT

economic

Prețuri tot mai mari la carburanți: Cât va costa miercuri un litru de benzină și unul de motorină

Foto simbol
03 mai 2022, ora 12:21
Distribuie:

Carburanții se scumpeasc tot mai mult. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că prețul la benzină și motorină a fost majorat pentru miercuri, 4 mai. Astfel, benzina se scumpește cu 15 bani, iar motorina cu 19 de bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 27 de lei și 59 de bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 48 de bani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că atestă în ultima perioadă o ușoară diminuare a cotațiilor internaționale Brent la țiței și, corespunzător, a cotațiilor Platts la produsele petroliere derivate.

„În consecință, în baza aplicării de către ANRE a mecanismului actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard, instituit prin modificările din anul trecut la Legea nr. 461/2001, prețurile la pompă pentru Benzina COR 95 și Motorină urmează și ele o curbă descrescătoare”, precizează reprezentanții ANRE.

Cu toate acestea, Agenția constată că subiectul prețurilor la produsele petroliere rămâne în continuare politizat, fapt care influențează negativ percepția consumatorilor asupra corectitudinii mecanismului de stabilire a acestora.

Potrivit ANRE, mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.

Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți.  

Provocările din ultima perioadă, generate de situația de război din Ucraina și realitățile economice precare, influențează direct asupra prețurilor la toate produsele, iar carburanții nu reprezintă o excepție în acest sens. Cotațiile la bursele internaționale pentru produsele petroliere au crescut vertiginos pe parcursul ultimelor luni, ajungând la un nivel stabil de peste 1000 $/tona, iar în unele perioade chiar de 1390 $/tona.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram