Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

externe

Prima țară din Europa care anunță un concediu menstrual: Prevederile care ar putea intra în vigoare

13 mai 2022, ora 17:19
Distribuie:

Spania intenționează să introducă un concediu medical pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe, potrivit presei spaniole, transmite BBC. Un proiect de lege spune că femeile ar putea avea trei zile de concediu pe lună – prelungite la cinci în anumite circumstanțe. Însă politicienii au avertizat că proiectul – care a fost dezvăluit presei spaniole – este încă în curs de elaborare, notează G4media.ro.

Dacă va fi adoptat, acesta ar fi primul astfel din Europa. Doar câteva țări din întreaga lume dispun de o astfel de legislație.

Legislația spaniolă face parte dintr-o reformă mult mai amplă în domeniul sănătății reproducerii, care va include și modificări ale legilor privind avortul.

Sursele presei care au văzut părți din lege au raportat că aceasta urmează să fie prezentată cabinetului la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit proiectului, vor fi permise trei zile de concediu medical pentru perioadele dureroase ale menstruației, cu un bilet de la medic, care ar putea fi extins la cinci zile, temporar, pentru dureri deosebit de intense sau incapacitate de lucru.

Dar nu este de așteptat ca legea să se aplice și celor care suferă de un disconfort ușor.

Aceasta face parte dintr-o abordare mai amplă de tratare a menstruației ca pe o afecțiune de sănătate, relatează El País, care include, de asemenea, eliminarea TVA-ului pentru unele produse de igienă – așa-numita „taxă pe tampoane” – și punerea la dispoziție gratuită a produselor de igienă în centrele publice, precum școlile și închisorile.

Proiectul include, de asemenea, prelungirea concediului de maternitate plătit înainte de naștere și modificări ale legilor privind avortul prezentate la începutul acestui an de ministrul pentru egalitate, Irene Montero.

Aceasta include eliminarea cerinței ca persoanele cu vârste de 16 și 17 ani să facă avort fără permisiunea părinților sau a tutorilor, introdusă în 2015 de un alt guvern.

Însă medicii din Spania, țară tradițional romano-catolică, vor putea în continuare să se înscrie într-un registru al celor care au probleme de conștiință, relatează El País.

Legea propusă va include, de asemenea, reguli mai stricte în ceea ce privește maternitatea de substituție, care este interzisă în Spania.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram