Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

social

/VIDEO/ Primarul Ceban acuză guvernarea că urmărește să falimenteze Exdrupo. „Voi sunteți cu toții acasă, totul este bine?”

03 mai 2022, ora 14:42
Distribuie:

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, lansează noi acuzații în adresa guvernării. De această dată, edilul capitalei, spune că se urmărește falimentarea Întreprinderii Municipale „Exdrupo”.

Întreprinderea municipală specializată în întreținerea drumurilor a fost „luată la ochi” de Consiliul Concurenței, care a și emis un raport de constatare, iar în consecință, instituția ar putea rămâne „fără câteva sute de milioane de lei, iar angajații fără salarii”.

„După părerea celor de la Consiliul Concurenței, Primăria Chișinău, având o direcție municipală specializată – „Exdrupo”,  nu trebuie să facă reparații a drumurilor că poate cineva propune un preț mai mic. Ce vrea de fapt guvernarea să facă? Să falimenteze „Exdrupo”, ca întreprinderea să nu mai aibă acest volum de lucrări, iar licitațiile să fie câștigate de acei agenți economici care mai intră prin birourile unor miniștri, deputați, parlamentari”, a spus Ceban.

Ceban a calificat acțiunile Consiliului Concurenței drept un atac raider și a avertizat că, din această cauză, municipalitatea ar putea întârzia lucrările de reparație deja începute, iar muncitorii riscă să rămână fără salarii. Iar raportul emis de Consiliul Concurenței a fost calificat „aberant”.

„Consiliul Concurenței a constatat că „Exdrupo” trebuie să achite arenda mijloacelor de transport procurate tot de Primăria Chișinău. Voi sunteți cu toții acasă, totul este  bine?  Sau mesele copioase și-au făcut treaba în această perioadă? Au calificat drept ajutor din partea statului alocațiile transferate anual din 2018-2021 ceea ce este ilegal potrivit lor. O aberație”, a menționat Ion Ceban.

Am solicitat un comentariu de la Consiliul Concurenței. 

„Părțile vizate în raport sunt în drept să prezinte observații/ puncte de vedere asupra acestuia, anexând probe care pot confirma faptele sale invocate. Raportul de investigație nu constituie un act administrativ. După prezentarea observațiilor Plenul Consiliului Concurenței urmează să adopte o decizie pe caz, care va reprezenta un act administrativ, pasibil unui controlul judiciar. Totodată,  îngrijorarea Consiliului Concurenței constă în faptul că începând cu anul 2018, alocarea resurselor bugetare pentru gestiunea serviciului public de întreținere și reabilitarea infrastructurii căilor de comunicație din municipiul Chișinău, a fost efectuată prin evitarea desfășurării procedurilor de achiziții publice, fapt care a favorizat ÎM Regia EXDRUPO față de alte întreprinderi concurente”, se menționează în răspunsul Consiliului Concurenței.

Putătoarea de cuvânt a partidului de guvernare PAS nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Primarul Ceban a menționat că va contesta raportul preventiv emis de Consiliul Concurenței, iar o eventuală decizie în acest sens va fi atacată în instanța de judecată. Totodată, el a cerut repetat Guvernului să restituie municipalității cele 460 de milioane de lei pe care Primăria le-a cheltuit suplimentar pentru întreținerea instituțiilor publice pe timp de iarnă din cauza majorării tarifelor la resursele energetice.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram