Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

politic

Procuratura a recepționat procesele verbale pe numele deputaților care au purtat panglica Sf. Gheorghe de 9 mai

Foto: TV8.md
12 mai 2022, ora 17:09
Distribuie:

Procuratura Generală a recepționat procesele verbale care au fost întocmite în privința deputaților care au sfidat legea și au purtat panglica Sfântul Gheorghe de 9 mai, deși este interzisă prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de către procurora, Mariana Cherpec. 

„Procuratura a recepționat de la organele de politie, procesele verbale de constatare, întocmite în privința unor deputați. Materialele acumulate urmează a fi analizate, după care vor fi întreprinse toate acțiunile necesare conform procedurii legale”, a declarat Mariana Cherpec.

Întrebată care este și cum va decurge procedura de ridicare a imunității parlamentare, procurora ne-a comunicat că „la moment se analizează informațiile, apoi se va decide”.

TV8.md a scris anterior că cei 17 deputați, care și-au prins la piept panglica Sfântul Gheorghe, la evenimentele de 9 mai, riscă să rămână fără imunitate, pentru a putea fi amendați. Asta după ce poliția națională a întocmit procesele verbale și anunță că le-a expediat Procuraturii. 

Prin urmare, organul de anchetă trebuie să ceară Parlamentului ridicarea imunității deputaților vizați. Numele lor nu sunt făcute publice, dar la manifestațiile stradale am surprins mai mulți actuali și foști parlamentari, cu panglica interzisă asupra lor. Unii dintre ei anticipau că vor fi amendați. Cel puțin comunistul Vladimir Voronin a declarat, anterior, că nu se teme să fie sancționat. 

Iar fostul președinte Igor Dodon a declarat că noile modificări ale legii sunt ilegale și este gata să meargă la CEDO. 

Toți cei care au purtat panglica Sfântul Gheorghe la manifestațiile de 9 mai și au fost documentați de poliție vor trebui să plătească amenda, susține șeful IGP Viorel Cernăuțeanu.  

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

La o zi distanță de când a fost aprobată legea, fațada Hotelului Național din Chișinău a fost vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sf. Gheorghe. La scurt timp, fațada hotelului a fost curățată de coloritul portocaliu și negru.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram