Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

economic

Prognoze de la BNM: Inflația în R. Moldova ar putea depăși 30%. „Războiul din Ucraina a provocat schimbări majore”

13 mai 2022, ora 12:05
Distribuie:

Inflația în Republica Moldova ar putea depăși 30% în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Prognoza a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care a prezentat vineri, 13 mai, cel de-al doilea raport asupra inflației pentru anul 2022. Potrivit șefului BNM, creșterea inflației este influențată în mod prioritar de prețul la resursele energetice, pe care le importăm.

Potrivit lui Octavian Armașu, situația este influențată, în mod evident, și de războiul din Ucraina. 

Șeful BNM susține că în Republica Moldova, inflația este mai mare decât în alte state din regiune din mai multe cauze, iar printre acestea se numără și „dezechilibrele din economie, care se trag din trecut sub forma tarifelor neajustate la timp”. 

„Războiul din Ucraina a provocat schimbări majore la nivel global. Pe import, noi avem cea mai mare pondere, iar toate acestea sunt supuse șocurilor, celelalte economii nefiind atât de puternic afectate ca în cazul Republicii Moldova”, a punctat guvernatorul Băncii Naționale. 

Armașu s-a referit și la situația economică din Ucraina. „Economic, Ucraina a aplicat niște măsuri care prind fixarea cursului de schimb, a fixat prețurile la o listă foarte mare de produse. Statistic, impactul imediat pe inflație în Ucraina nu este atât de mare. Atunci când va ieși din război, aceste măsuri vor fi eliminate și Ucraina va avea o ajustare și a cursului și a prețurilor. Sigur, atunci câmnd va avea loc această ajustare la ei, va avea încă un impact asupra noastră”, a explicat șeful BNM. 

În același timp, Octavian Armașu a dat asigurări că economia națională funcționează în regim normal.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram