Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

externe

Putin în Piața Roșie: „Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!”. Liderul de la Kremlin a glorificat soldații din Donbas

09 mai 2022, ora 10:43
Distribuie:

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a justificat invazia Rusiei în Ucraina în discursul său din Piața Roșie. Totodată, Vladimir Putin nu a anunțat nici mobilizare generală în Rusia și nici război deschis Ucrainei, așa cum aștepta comunitatea internațională.

„A fost o decizie impusă, la timpul potrivit și unica corectă. A fost decizia unei țări suverane, puternice și independente”, a declarat Putin în discursul său de la parada de 9 mai, referindu-se la invazia trupelor sale în Ucraina.  

Mai mult, Putin a i-a glorificat pe soldații dislocați pe teritoriul Ucrainei vecine, în special pe cei din Donbas. 

„Mă adresez forțelor noastre din Donbas. Voi luptați pentru țară, pentru viitorul ei”, a spus Putin.  

De asemenea, președintele Federației Ruse s-a justificat în fața a miilor de participanți la paradă și a explicat de ce a fost nevoită Rusia să înceapă această „operațiune”.  „Erau amenințate direct granițele Rusiei”.  

„Țările NATO nu au dorit să ne audă. Ceea ce înseamnă că de facto au avut alte planuri și am văzut acest lucru. În mod deschis se făceau pregătiri pentru operațiunea de reprimare din Donbas, invazia teritoriilor noastre istorice inclusiv în Crimeea. La Kiev declarau deschis despre posibilitatea obținerii armei nucleare. În așa fel se creau amenințări inacceptabile pentru noi. Nemijlocit la granița noastră, totul indica asupra faptului că confruntarea cu neonaziștii , pe care a făcut miza SUA, va fi inevitabilă. Amenințarea creștea în fiecare zi”, a declarat Putin. 

Parada de la Moscova a durat circa o oră. La eveniment au participat peste 11 mii de militari și  expuse 131 unități de tehnică militară. Litera „Z” a fost marcată pe majoritatea vehiculelor militare rusești trimise pe frontul din Ucraina.

De menționat că că partea „aeriană” a ceremoniilor din Piața Roșie a fost anulată. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a invocat vremea nefavorabilă pentru această decizie. 

La parada de la Moscova urmau să evolueze  77 de avioane.  Între aceste aparate - opt avioane de vânătoare MiG-29 care urmau să zboare în formație „Z”, simbol al campaniei militare din Ucraina.

Secțiunea aeriană a paradei de la Moscova urma să includă, de asemenea, aeronava model IL-80, cunoscută și sub numele de „avionul apocalipsei”, pentru capacitatea sa de a fi folosită ca și centru aeropurtat de comandă în cazul unui război nuclear. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram