Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

externe

Război în Ucraina, ziua 74: Preţul invaziei, convoi atacat, apel din Azovstal, școală distrusă, deportări și mesajul G7

08 mai 2022, ora 22:32
Distribuie:

În cea de-a 74-a zi a invaziei Rusiei, autoritățile ucrainene își vor concentra eforturile pentru evacuarea persoanelor rănite și medicilor, care au rămas în combinatul Azovstal din Mariupol, după ce, sâmbătă s-a anunțat că toate femeile, copiii și bătrânii blocați în uzină au fost evacuați în siguranță, transmite CNN.

UPDATE Liderii Grupului celor Şapte (G7) au precizat, într-un comunicat dat publicităţii duminică seară, că acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin “aduc ruşine Rusiei” şi că nu vor precupeţi niciun efort pentru ca Putin şi cei care îl susţin să fie traşi la răspundere.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz spune, la celebrarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, că Putin nu va câștiga războiul. Într-un discurs televizat adresat națiunii duminică, cu ocazia aniversării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, cancelarul german Olaf Scholz a asigurat Ucraina de solidaritate în lupta sa împotriva invaziei rusești.

UPDATE Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien şi echipa sa au sosit duminică la Kiev, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat. Antony Blinken promisese, luna trecută, că va redeschide, în curând, ambasada SUA în capitala ucraineană.

UPDATE Statele Unite au interzis deja importul de petrol, gaze și cărbune rusești, iar astăzi, întregul G7 s-a angajat să interzică importul de petrol rusesc. Președintele Biden și liderii G7 s-au întâlnit duminică într-o videoconferință cu Volodimir Zelenski pentru a continua eforturile de sprijinire a Ucrainei și de a impune sancțiuni fără precedent cu scopul de a întări poziția Kievului în negocierile de pace cu Rusia, transmite Casa Albă.

UPDATE În prezența primului ministru al Canadei Justin Trudeau, președintele Volodimir Zelenski i-a premiat duminică, 8 mai, pe pirotehniștii ucraineni care stăpânesc tehnologia canadiană de deminare. Printre ei - celebrul câine Patron, conform Deutsche Welle.

UPDATE Trupele ucrainene s-au retras din oraşul Popasna, din estul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, confirmând informaţiile anterioare conform cărora oraşul a fost cucerit de forţele ruse, transmite Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Obuze ruseşti au lovit rafinăria de petrol Lîsîceansk, avariind spaţiile de producţie, reclamă guvernatorul regiunii Luhansk. 

UPDATE Parada anunțată la Mariupol a fost amânată. Consilierul primarului din Mariupol Petro Andriușcenko a spus, citând oameni din oraș, că ocupanții au anunțat amânarea paradei la o altă dată.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a transmis că forţele armate ruse au distrus armament şi echipamente militar furnizat Ucrainei de către Statele Unite şi alte ţări occidentale, neprecizate, potrivit Reuters. Alte şase depozite de arme din Lugansk, Doneţk şi Harkov ar fi fost, de asemenea, distruse.

UPDATE Un convoi de vehicule în care se aflau mai mulţi civili care încercau să fugă de luptele din apropierea oraşului Harkov a fost atacat, iar incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care o fată în vârstă de 13 ani, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov. La locul atacului au fost găsiţi şi doi soldaţi ruşi morţi, transmite Hotnews.

UPDATE Lunetistul canadian Wali, pe care rușii au pretins că l-au ucis, e în viață și s-a întors acasă, unde a oferit un amplu interviu publicației online de limbă franceză La Presse, din Quebec. El spune că războiul din Ucraina e o dezamăgire și povestește că a tras doar două gloanțe cât a fost pe front, împotriva armatei ruse.

UPDATE: Militarii ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, care reprezintă ultima rezistență împotriva forțelor rusești din oraș, au promis duminică că vor continua să reziste atât timp cât vor fi în viață.

„Vom continua să luptăm atâta timp cât suntem în viață pentru a-i respinge pe ocupanții ruși”, a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, într-o conferință online.

„Nu mai avem mult timp, suntem supuși unui bombardament intens”, a spus el, implorând comunitatea internațională să ajute la evacuarea soldaților răniți din uzina din Mariupol.

UPDATE O sculptură care prezintă figura preşedintelui rus Vladimir Putin cu gura deschisă şi un pistol uriaş îndreptat spre ea a fost montată sâmbătă pe bulevardul Taras Şevcenko din Kiev. Monumentul din metal ruginit a fost realizat de Dmitri Iv, un sculptor din Harkov. După cum a spus autorul lucrării, el, ca artist, nu poate sta deoparte de ceea ce se întâmplă în ţara sa.

UPDATE Rusia cheltuiește 900 de milioane de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina, potrivit expertului militar Sean Spoonts, redactor-șef al SOFREP. Publicația specializată în analiza militară a calculat efortul financiar al Rusiei în războiul din Ucraina luând în considerare mai mulți factori, de la plata soldaților ruși la costul echipamentului militar din dotare. Invazia Rusiei în Ucraina ar putea dura multe luni, astfel că economia Rusiei s-ar putea prăbuși. La calculul făcut de SOFREP nu a fost inclus prețul pe care Rusia îl plătește pentru sancțiunile impuse de SUA și UE.

UPDATE Liderul separatist de la Tiraspol spune că nu există „niciun fel de mobilizare în Transnistria”. În acest fel, Vadim Krasnoselski a reacționat la declarațiile Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care au invocat că trupele din regiunea transnistreană sunt în pregătire de luptă.

UPDATE Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe cea de-a doua fază a războiului său din Ucraina și crede că “dublarea” conflictului militar este în continuare cea mai bună cale pe care o are de urmat.

UPDATE Roman Abramovich a vândut clubul de fotbal Chelsea către un  consorțiu condus de coproprietarul LA Dodgers, Todd Boehly. Acordul de 4,25 miliarde de lire sterline (5,25 miliarde de dolari), ar putea fi încheiat până la sfârșitul lunii mai, după ce primește aprobare de la Premier League și de la guvernul Regatului Unit. Tranzacția include o achiziție de acțiuni la Chelsea în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline.

UPDATE Forţele ucrainene au distrus 80 de ocupanţi şi zece unităţi de echipament militar rusesc în sudul Ucrainei la 7 mai, susţine Comandamentului Operaţional Sud, transmite Ukrinform."Forţele noastre de apărare au lovit peste 120 de ţinte ostile.

UPDATE Pe 9 mai, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron vor aminti de două laturi foarte diferite ale Europei şi ale războiului, scrie New York Times.

UPDATE Polonia a fortificat până în prezent circa 60 de kilometri din frontiera sa cu Belarusul printr-o barieră permanentă, a anunţat poliţia de frontieră poloneză, transmite sâmbătă dpa.

UPDATE Rușii au furat alimentele și medicamentele dintr-un camion care venea din România cu ajutoare pentru ucraineni, dar au lăsat șoferul în viață pentru că era român, povestește europarlamentarul Vlad Gheorghe.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că o bătălie pentru oraşul din estul ţării este în desfăşurare. Ramzan Kadîrov, actualul lider al regiunii Cecenia, este vasalul lui Putin și totodată soldatul fidel al acestuia, potrivit Gândul.

UPDATE Aproximativ 1,16 milioane de persoane au fost duse în Rusia de la începutul invadării Ucrainei de către armata rusă, la sfârşitul lunii februarie, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă de Ministerul Apărării de la Moscova, transmite DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Două avioane Suhoi Su-27 ale aviaţiei ucrainene au efectuat un raid asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră. Avioanele au atacat la joasă înălţime şi au bombardat mai multe ţinte aflate pe insulă. Imaginile raidului, filmate de o dronă Bayraktar, au fost publicate duminică pe reţelele sociale.

UPDATE Forţele ruse au făcut progrese minore în apropierea oraşului Izium, potrivit armatei ucrainene, dar sunt în defensivă în apropiere de Harkov, în timp ce continuă contraatacul ucrainean, anunţă CNN.

UPDATE Comandantul Brigăzii 36 Puşcaşi Marini ai armatei ucrainene (FAU), Serhii Volînski, unul dintre cei circa o mie de militari care s-au refugiat în interiorul oţelăriei Azovstal, a lansat un nou apel la salvare la câteva ore după evacuarea ultimilor civili. Serhii Volînski a declarat că speră la un miracol că o „putere superioară va găsi o cale să ne salveze”.

UPDATE Contraofensiva ucraineană la nord-est de Harkov înregistrează progrese semnificative și probabil va avansa la granița cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni, arată analiza Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) publicată în dimineața zilei de duminică, 8 mai.

UPDATE Zeci de persoane ar putea fi murit în urma unui atac aerian  asupra unei şcoli din regiunea Luhansk, unde se adăposteau 90 de persoane. Potrivit CNN, șeful administrației militare regionale Lugansk a comunicat că 30 de persoane, care se adăposteau în școală, au fost salvate, dintre care 7 – rănite. Cadavrele a două persoane au fost găsite sub dărâmături  „probabil ca toate cele 60 de persoane rămase sub epava clădirii să fi fost ucise”, a spus sursa citată. Sâmbătă, un avion rusesc a aruncat o bombă asupra școlii din satul Bilohorivka.

UPDATE De la începutul evacuării, peste 300 de civili au fost salvați din Azovstal  cu ajutorul ONU și Crucea Roșie. Totodată, autoritățile ucrainene vor încerca să creeze, pe parcursul zilei de duminică, coridoare umanitare pentru toți locuitorii din Mariupol și localitățile din preajmă.

UPDATE De asemenea, duminică, președintele american Joe Biden se va întâlni în format virtual ci cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și  omologii săi din G7. La reuniune se va discuta despre sprijinul occidental acordat Kievului și noile sancțiuni  aplicate Rusiei.

UPDATE În ceea ce privește situație din orașul-port Odesa. Pe parcursul zilei de sâmbătă, orașul a fost ținta a șase rachete de croazieră. Organizația Națiunilor Unite a cerut redeschiderea portului pentru atenuarea crizei alimentare globale. Președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, s-a referit, în discursul său de azi noapte la atacurile din Odesa.

”Invadatorii au lansat o lovitură cu rachete asupra orașului Odesa. Într-un oraș în care aproape fiecare stradă are ceva memorabil, ceva istoric. Dar pentru armata rusă, nu contează. Lor nu le pasă. Asemenea acțiuni ale ocupanților ruși, în special în ajunul zilei de comemorare a tuturor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Victoriei asupra nazismului, ar trebui să reamintească fiecărui stat și fiecărei națiuni că este imposibil să învingi răul o dată pentru totdeauna”, a spus Zelenski în discursul său.

UPDATE Totodată, la Kiev, primarul capitalei ucrainene a îndemnat cetățenii  să „fie conștienți”  și să rămână „la adăpost” până luni, în condițiile în care oficialii occidentali au avertizat că Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram