Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

Reacția Moldovagaz după anunțul Ucrainei de sistare a fluxului de gaze printr-un punct de tranzit către Europa

10 mai 2022, ora 23:12
Distribuie:

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că SA Moldovagaz nu a primit notificări oficiale de la Gazprom și GTSOU al Ucrainei "cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki". Declarațiile vin în contextul în care Ucraina a anunţat că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa.

Ceban a mai scris pe Telegram că livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit și că în calitate de șef al Moldovagaz, va continua să informeze consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că nu este posibil din punct de vedere tehnologic să treacă transferurile de gaze către Ucraina la un nou punct de intrare, așa cum a propus operatorul de sistem de gaze al Ucrainei GTSOU, scrie Reuters.

Gazprom a declarat într-un comunicat că a fost sesizat cu privire la forța majoră, dar nu a primit nicio dovadă a circumstanțelor care să o justifice și nu a văzut niciun obstacol în calea menținerii regimului său normal de aprovizionare. 

Totodată, a spus că își îndeplinește în totalitate toate obligațiile față de consumatorii europeni. 

Transferul de capacitate către Sudzha este "imposibil din punct de vedere tehnologic", a spus acesta, în baza unui acord din 2019 care stabilește volume, "și partea ucraineană este bine conștientă de acest lucru".

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare şi spunând că acestea vor avea loc pe altă rută, scrie Digi24.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând forţă majoră", clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza "interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice", adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică "Sudzha", situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Dar Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a spus că este "imposibil din punct de vedere tehnologic" să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aşa cum a propus GTSOU.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram