Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

/VIDEO/ Reguli noi la examenul auto: Modificările au intrat deja în vigoare

10 mai 2022, ora 20:23
Distribuie:

Examenul pentru obținerea permisului de conducere se va desfășura într-un alt format. Recent, a fost exclus testul la poligon, care a fost înlocuit cu exerciții practice pe traseu. Noua metodologie, implementată la propunerea Agenției Serviciii Publice, a intrat în vigoare chiar de azi. Responsabilii de la ASP spun că noile reguli au fost elaborate în conformitate cu standardele europene. Și în timp ce unii dintre cei care au venit astăzi să susțină examenul au fost de acord cu schimbările introduse de autorități, alții s-au arătat îngrijorați de ceea ce îi aștepta pe traseu. 

Potrivit reprezentanților Agenției Servicii Publice, noile modificări vor fi atât în beneficiul candidatului, cât și în beneficiul instituției. Asta pentru că procedura de examinare se simplifică, se reduce din timp, dar și din costuri. Cea mai importantă schimbare este anularea testului la poligon și înlocuirea acestuia cu trei elemente, de care cursantul trebuie să țină cont în trafic. 

„Trei elemente speciale care se fac în trafic real. Asta este mersul înapoi circa 20 de metri, oprirea, parcarea laterală, sub unghi drept sau oblică și al treilea element este întoarcerea în sens opus din trei mișcări”.

Unii dintre cei care au susținut astăzi examenul cu succes spun că le-a fost ușor să efectueze manevrele și nu au întâlnit dificultăți:

„Am făcut parcarea laterală, am făcut întoarcerea la 180 de grade, rampa - normal, care se efectuează deja în trafic și totul a fost ok”.

„Nimic nu a fost deosebit, totul am petrecut lecții, simulare, cu domnul instructor de la școală”.

Însă nu toți au reușit să susțină examenul, iar cei care abia urmau să urce în mașină cu examinatorul erau îngrijorați, deoarece nu știau ce provocări îi așteaptă și în ce situații vor fi puși în traficul din oraș:

„Nu știm, ce ne așteaptă pe noi în oraș, cum o să fie locul de parcare, pentru că aici sunt oarecare marcaje, oarecare gabarite, unde putem noi să efectuăm aceste manevre. Îi greu, dar dacă ești pregătit, nu ai cum să nu susții”.

„ - Deja după ce vom ieși în oraș vom vedea, nu știu la ce să mă aștept. 
- Dar știți, în general, cum se va petrece examenul? 
- Da, deci standard cum este traseul care îl avem de parcurs în funcție de ruta care va fi și în timp ce facem acest traseu vor fi aplicate și regulile noi”.

O altă modificare implementată de ASP ține de traseul pe care îl fac cursanții. Potrivit noilor reguli, segmentul de drum se stabilește de către examinator, conform numărului de intersecții, dar și de provocărle la care trebuie să facă față candidații.

„Puteți să observați, de astăzi, mașini sau automobile, care sunt implicate în procesul de examinare, în toate sectoarele Chișinăului”.

Potrivit reprezentanților ASP, noile modificări au fost elaborate conform standardelor europene. Zilnic, la examenele pentru obținerea permisului de conducere se înregistrează în jur de 400 de candidați. Datele statistice arată că doar în jur de 30 la sută susțin examenul din prima încercare. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram