Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

externe

Republica Moldova ar putea trimite un contingent de geniști în Ucraina pentru operațiuni de deminare

13 mai 2022, ora 22:55
Distribuie:

Republica Moldova este dispusă să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare, i-a transmis ministrul de Externe, Nicu Popescu, vineri, 13 mai, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, cu ocazia discuţiilor purtate în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai ţărilor G7.

Întrevederea a prilejuit discuții evoluțiile care vizează securitatea regională în contextul agresiunii militare continue a Federației Ruse împotriva vecinilor noștri ucraineni. 

Vicepremierul Nicu Popescu a reafirmat suportul Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul ucrainean despre acțiunile întreprinse de către autoritățile de la Chișinău în sprijinirea Ucrainei, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.

Oficialul moldovean a reiterat disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru a contribui la deminarea teritoriului, în vederea asigurării securității populației civile.

„L-am asigurat pe Dmitro Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistență cetățenilor ucraineni aflați temporar pe teritoriul țării noastre, precum și acordarea asistenței umanitare părții ucrainene, ambii exprimându-ne speranța pentru oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Un subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit domeniul electroenergetic.

Totodată, interlocutorii s-au referit la aspirațiile europene ale celor două țări, Republica Moldova și Ucraina au transmis chestionarul completat Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce constituie un pas important pe calea integrării în familia europeană, deziderat împărtășit de ambele popoarele.

Ministrul de Externe a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G7, alături de omologii săi din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, SUA, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum şi de ministrul de Externe al Ucrainei, la invitaţia şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Participanţii la reuniune au reiterat și condamnarea profundă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi încălcarea normelor de drept internaţional, scrie ziare.com.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram