Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

externe

România renunță la petrolul rusesc. Virgil Popescu: „Suntem solidari și susținem decizia Comisiei Europene”

04 mai 2022, ora 18:19
Distribuie:

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat miercuri, 4 mai, că România renunță la petrolul rusesc, informează ziare.com.

”Se discută de foarte mult timp acest lucru. Noi am discutat de mult timp cu companiile din România care dețin rafinării. Nu e vorba despre un embargou, este vorba despre un phase out (n.r. - eliminare treptată) al țițeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta și de asemenea cu două luni mai mult e vorba de produsele petroliere: benzină și motorină.

România este solidară, este un stat membru, susține decizia Comisiei Europene, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia prin surprindere acest lucru”, a declarat Virgil Popescu.

Chestionat dacă ar putea exista un impact asupra preţului gazului pentru români, ministrul Energiei a răspuns: „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este fix de 150 lei pe MW”.

„Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat Popescu.

TV8. md amintește că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o interdicție treptată a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni. Dacă va fi aprobat de guvernele UE, planul va marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram