Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

externe

Rusia anunţă expulzarea a şapte diplomaţi danezi ca reacţie la o măsură similară luată de Copenhaga

05 mai 2022, ora 14:50
Distribuie:

Rusia a anunţat joi, 5 mai, expulzarea a şapte diplomaţi danezi ca represalii la o măsură similară luată de Copenhaga în urma ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, relatează Agerpres.

"Şapte colaboratori ai ambasadei Regatului Danemarcei în Rusia au fost declaraţi 'persona non grata' şi trebuie să părăsească teritoriul ţării în două săptămâni", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, adăugând că un alt diplomat danez nu a primit viza rusă.

Este o măsură de răspuns la expulzarea a 15 diplomaţi ruşi în Danemarca la începutul lunii aprilie, conform aceleiaşi surse.

Ministerul a precizat că l-a convocat pe ambasadorul danez pentru "a protesta ferm" împotriva acestei decizii luate de Copenhaga, precum şi împotriva sprijinului militar oferit Ucrainei de Danemarca.

"Politica deschis antirusă a regatului aduce un prejudiciu grav relaţiilor bilaterale", subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul danez al Afacerilor Externe, Jeppe Kofod, a precizat, într-o declaraţie scrisă pentru AFP, că expulzarea vizează patru diplomaţi şi alţi trei colaboratori care fac parte din personalul non-diplomatic.

"Este vorba de o decizie complet nedreaptă şi profund problematică, ce subliniază că Rusia nu vrea un dialog veritabil, nici diplomaţie", a spus Kofod.

Ofensiva dusă de Rusia în Ucraina de la 24 februarie a stârnit un val de condamnări internaţionale şi o serie de sancţiuni care sunt acompaniate de expulzarea a sute de diplomaţi ruşi de către ţările occidentale.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram