Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

economic

S-a scumpit uleiul vegetal: Un litru a ajuns să coste 50 de lei. Slusari: „Așa arată economia monopolizată”

Foto simbol
10 mai 2022, ora 10:00
Distribuie:

S-a scumpit uleiul. Mai exact, prețul uleiului vegetal a crescut cu aproape 12 lei sau cu aproximativ 25% și a ajuns să coste aproape 50 de lei pentru un litru. Potrivit mold-street.com , uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă între 48 și 50 de lei, comparativ cu prețul anterior de 36-39 de lei.

Potrivit sursei, în unele magazine mai pot fi găsit ulei de până la 40 de lei litrul, însă stocurile se vor epuiza rapid. 

Comercianții susțin că de vină pentru noile scumpiri ar fi distribuitorii și producătorii care au majorat foarte brusc prețul.

„Dacă înainte aveam scumpiri cu 30-40 de bani, maximum cu un leu pentru un litru de ulei de pe raft, acum avem scumpire de peste 10 lei sau chiar mai mare. Nu credem că este ok să se procedeze așa”, susține reprezentantul unei rețele de magazine. 

În contextul majorării prețului la ulei, fostul deputat de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari, a venit cu o postare pe pagina de Facebook unde a cerut Consiliului Concurenței demararea unei anchete pe faptul scumpirii prețurilor la uleiul vegetal. Mai mult, acesta susține că Compania Trans-Oil Group ar fi fost recunoscută de Consiliul Concurenței ca fiind o companie ce deține poziții dominante pe piața produselor oleaginoase.

„Cer de la Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii vertijinoase a prețurilor la ulei vegetal...Compania Trans Oil, la sesizarea mea, încă în 2013 este recunoscută de Consiliul Concurenței că deține cu firmele afiliate poziții dominante pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal. Totodată, vă informez că după declanșarea războiului în Ucraina, aceasta entitatea a început să importe din țara vecină floarea soarelui, grâu, porumb, soia la prețuri mai mici, decât cele existente pe piața internă. Cu alte cuvinte, Trans Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Slusari susține că odată ce compania dată deține monopolul pe piață și a micșorat prețul de achiziționarea a materiei prime, producătorii agricoli autohtoni își vând foarte greu semnințele de floarea soarelui. 

„Trans Oil a majorat semnificativ venitul de la exportul floarei soarelui și porumbului, întrucât prețurile internaționale au explodat în ultimele două luni pe fundalul războiului. A lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia. Iar acum compania care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social”, mai scrie Slusari în postarea sa.

Potrivit fostului deputat de la Partidul Platforma DA „așa arată economia monopolizată, povara mare pe consumatorii săraci, ignorarea și decapitalizarea fermierilor autohtoni”. 

„Supraprofituri sunt doar la un grup îngust de oameni, care controlează totalmente piața cerealelor și oleaginoaselor și exportul acestora. Oare este acest lucru o tendință mondială sau un specificul pur moldovenesc ? Aștept deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate”, a conchis Alexandru Slusari.

Contactați de echipa TV8.md reprezentanții Consiliului Concurenței ne-au comunicat că vor veni în scurt timp cu o reacție la acest subiect.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram