Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

/VIDEO/ Sancțiunile nu-i mai sperie pe unii șoferi. Poliția vrea să introducă noi pedepse pentru vitezomani

06 mai 2022, ora 20:07
Distribuie:

Peste 160 de mii de amenzi au fost date anul trecut pentru viteză. Au fost cazuri când șoferii treceau de 200 de kilometri la oră. Specialiștii atenționează însă că un minut de adrenalină i-ar putea costa viața, pentru că riscul de accidentare, la o asemenea viteză, este foarte mare. Sancțiunile nu-i mai sperie pe unii conducători auto, de aceea, Poliția vrea să introducă noi pedepse, pentru a-i descuraja pe vitezomani. 

„Cu părere de rău, viteza rămâne a fi cauza principală a accidentelor rutiere. Dacă vorbim procentual peste 40% din accidentele din țară se produc din cauza vitezei. Vorbim nu doar de depășirea limitei de viteze, dar și situații când viteza nu este adaptată condițiilor rutiere sau meteo”, a declarat șef de secție, Direcția Poliția de Patrulare a INSP, Pavel Apostol.

Dacă în 2020, din cauza restricțiilor pandemice s-a redus și numărul de contravenții rutiere, atunci, anul trecut, numărul acestora a crescut simțitor și, practic, s-a dublat. Iar din toate încălcările depistate în trafic, cele mai multe au fost legate de depășirea limitei de viteză. Astfel, poliția a împărțit peste 160 de mii de amenzi celor care n-au respectat legislația și au gonit pe drumurile din țară. În unele cazuri șoferii au condus cu peste 200 de km pe oră. Despre un astfel de caz a scris și TV8, în noiembrie 2021, atunci când, un șofer la volanul unui BMW gonea pe o stradă din capitală cu 211 km/h.

„Toți trebuie să conștientizăm ce risc provoacă anume nerespectarea regimului de viteză. Nu este același timp de reacție, iarăși spațiul de frânare, atunci când observi obstacolul este mai lung și nu poți să eviți acel impact, dar și gravitatea traumatismelor este mult mai mare”, a menționat, Apostol.

Mai exact, specialiștii spun că avem nevoie de 6 secunde pentru a reacționa, atunci când avem în față un obstacol, iar cu cât viteza este mai mare cu atât impactul, în cazul unui accident, este mai grav. Dacă în fața apare un pieton, în timp ce șoferul conduce cu mai mult de 50 de km/oră, riscul ca lovitura să fie fatală este de peste 80%, spun experții. 

„Impactul frontal, dacă la 65 de km/oră riscul de fatalitate este zero deja la o viteză de 90 Km/oră ne apropiem de 100% riscul de mortalitate”, a specificat specialistul în siguranța rutieră, Ilie Bricicaru.

Cinci km/oră pot face o mare diferență în cazul unui accident, explică specialistul care ne-a demonstrat acest lucru printr-o reconstituire grafică. 

„Iată la 65 de km ce se întâmplă cu mașina, deci mașina nu poate evita accidentul și se tamponează la o viteză de 32 de km/oră. Și în al doilea caz când viteza este cu 5 km mai joasă deja accidentul tot are loc, doar că impactul este mult mai mic.” 

În prezent, cei care încalcă legea și depășesc limita de viteză cu cel mult 20 de km/oră sunt sancționați cu o amendă de până la 900 de lei și trei puncte de penalizare. Cei care depășesc viteza cu cel mult 40 de km/oră riscă o amendă de până la 1200 de lei și patru puncte de penalizare, iar cei care se deplasează cu mai mult de 40 de km/oră pot fi sancționați cu 1800 de lei și cinci puncte de penalizare. Legislația s-ar putea schimba, însă, în acest an, pentru a-i descuraja și mai mult pe șoferi să încalce legea.

„Dacă este permisă circulația cu 50 la oră, iar omul conduce cu 101, riscă aceeasi sanctiune ca cel care s-ar deplasa cu 200. O să fie adăugate mai multe aliniate, o să fie divizate aceste încălcări, o să fie divizată limita cu care s-a încălcat, în plus o să fie majorat numărul punctelor de penalizare și suma amenzilor aplicate”, a declarat, șef de secție, Direcția Poliția de Patrulare a INSP. 

În primele luni ale acestui an, peste 40 de mii de șoferi au fost amendați pentru încălcarea limitei de viteză.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram