Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

externe

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării și Dmitri Medvedev, chemați la audieri de Procuratura Ucrainei

Foto: Profimedia
06 mai 2022, ora 16:04
Distribuie:

Procuratura Generală a Ucrainei i-a chemat la audieri pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, informează TASS. La audieri au mai fost chemați și Viaceslav Volodin și Valentina Matvienko, președinții celor două camere ale parlamentului de la Moscova.

Printre înalții oficiali care la fel au fost citați de către Procuratura Ucrainei pentru a fi audiați se numără: directorul FSB Alexander Bortnikov, directorul Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin, ministrul de Interne Vladimir Kolokoltsev, comandantul Gărzii Naționale Viktor Zolotov și reprezentantul plenipotențiar al Președinției ruse în Districtul Federal Central Igor Șcegolev.

Audierile ar urma să aibă loc pe 16, 17 și 18 mai. Cu toate acestea, sursa nu precizează de ce sunt suspectați oficialii.

Ucraina a inițiat colectarea de probe privind crimele de război, fiind sprijinită de UE. 

Șefa executivului european Ursula von der Leyen a declarat, după vizita efectuată, la începutul lunii aprilie, la Bucha din regiunea Kiev, că Eurojust și Europol vor oferi ajutorul necesar Ucrainei, scrie Libertatea.  

Ea a cerut o abordare coordonată a Occidentului și a Ucrainei pentru colectarea, analiza şi prelucrarea probelor „în cel mai complet şi eficient mod posibil”. 

Interogatoriul la care sunt invitați politicienii ruși ține de pașii coordonați cu UE privind colectarea probelor, care vor fi prezentate Curţii Penale Internaţionale. 

Întreaga comunitate internațională a fost șocată de atrocitățile de la Bucha și din alte orașe din regiunea Kiev, descoperite după eliberarea acestor localități. 

Răspunzând solicitărilor Kievului, în Ucraina au sosit specialiștii francezi care îi ajută pe colegii ucraineni la investigarea crimelor de război.

 Amnesty International a găsit „dovezi irefutabile ale crimelor de război” 

O anchetă desfășurată de Amnesty International arată că deja au fost identificate „dovezi irefutabile ale crimelor de război”, potrivit Le Monde. 

ONG-ul internațional a intervievat zeci de locuitori ai orașelor din regiunea Kiev, martori direcți ai crimelor și jafurilor comise de armata rusă. 

Într-un raport consacrat crimelor de război din regiunea Kiev, prezentat astăzi în capitala Ucrainei, Amnesty International dezvăluie rezultatele investigațiilor și interviurilor aprofundate efectuate pe teren în Bucha, Borodianka, Novi Korohod, Andriivka, Dmytrivka și alte orașe. Armata rusă a lăsat în urmă distrugeri, civili uciși și jafuri după încercarea eșuată de a ocupa capitala ucraineană, susțin specialiștii Amnesty International. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram