Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

politic

Siegfried Mureșan: Cerem acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană Republicii Moldova

04 mai 2022, ora 20:54
Distribuie:

Vicepreședintele PPE, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, a declarat miercuri că negocierile asupra rezoluției Parlamentului European (PE) privind Republica Moldova s-au încheiat, iar PE cere „acordarea Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană”, scrie G4Media.

„Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați care au intrat în țară fugind din calea războiului”, afirmă Mureșan.

Redăm mai jos comunicatul integral al vicepreședintelui PPE:

„Am încheiat negocierile pe rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova. 

Cel mai important element al rezoluției: noi, Parlamentul European, cerem acordarea Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați care au intrat în țară fugind din calea războiului.

De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova. Din acest motiv, am inițiat această rezoluție, am negociat-o cu celelalte grupuri politice și o vom vota mâine în plenul Parlamentului European.

Această Rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

Alte elemente importante din rezoluție:

– Cerem integrarea Republicii Moldova la piața unică a Uniunii Europene. Prin accesul la piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.

– Cerem creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova

– Solicităm Comisiei Europene să înainteze o propunere privind liberalizarea deplină a transporturilor și a comerțului dintre Republica Moldova și Ucraina”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram