Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

externe

Siegfried Mureşan: „Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi R. Moldova care e la fel de importantă”

04 mai 2022, ora 09:50
Distribuie:

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat că Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la UE. Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane, scrie News.ro.

Cu toate acestea, Siegfried Mureşan susține că aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE prin unirea cu România e un scenariu complicat. 

„Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova. Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. De la începutul războiului, Republica Moldova a acţionat în spirit european: oamenii şi-au deschis casele pentru refugiaţi şi autorităţile au luat toate măsurile ca peste 440.000 de refugiaţi să fie bine trataţi. De aceea, în rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru Republica Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în luna martie”.

„De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, am reuşit să punem la dispoziţia Republicii Moldova 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară, iar Comisia Europeană a propus acordarea a încă 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care să meargă direct în bugetul de stat şi să poată fi folosiţi acolo unde autorităţile consideră necesar... Republica Moldova este ţara din UE cu cel mai mic venit al oamenilor. În plus, mulţi cetăţeni moldoveni au acasă refugiaţi din Ucraina, deci cu atât mai mult au nevoie de ajutor”, a mai precizat Siegfried Mureşan.

Europalrmaentarul a precizat că este foarte important cațara noastră să primească asistenţă pentru a putea parcurge pașii de aderare la UE.

„De aceea, eu am propus - şi vom include în această rezoluţie - crearea unui suport-grup permanent pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene. Indiferent de evoluţia războiului din Ucraina, Republica Moldova se va apropia de UE. Avem un pachet de redresare economică pentru Republica Moldova de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. O sumă mare. Pe scurt, UE şi Republica Moldova vor face multe lucruri împreună”.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui să se unească cu România, pentru a deveni automat parte a UE şi NATO, Mureșan a afirmat că ar fi „frumos dacă lucrurile ar fi atât de simple”.

„Eu aş vrea să fim alături de Republica Moldova cât de repede în UE. În ceea ce priveşte NATO, trebuie spus că Republica Moldova are stipulat în Constituţie neutralitatea. Însă cel mai important lucru este ce-şi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Şi aici ştim foarte clar că îşi doresc integrarea în UE – au votat acest lucru la ultimele alegeri. Direcţia în care Republica Moldova se va îndrepta din punct de vedere al alianţelor militare este o decizie pe care o iau cetăţenii ţări”, a conchis Siegfried Mureşan.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram