Deputații au aprobat modificări importante la actele normative care reglementează activitatea zilierilor. Documentul a fost aprobat în prima lectură și, potrivit autorilor, oferă mai multe garanții sociale pentru această categorie de persoane.
Respectiv, se propune extinderea termenului pentru care zilierii pot exercita activități pentru același agent economic de la 90 la 120 de zile.
O modificare importantă stipulează că persoanele cu statut de șomer au dreptul să se angajeze „cu ziua” și, în același timp, să beneficieze de indemnizația de șomaj. La ora actuală, șomerii înregistrați ca zilieri nu mai pot pretinde la ajutor social din partea statului, ceea ce, potrivit autorilor proiectului de lege, „contravine legislației”. Deoarece, munca acestor persoane nu poartă un caracter permanent, iar omul poate lucra 1-2 zile într-o lună.
De asemenea, după operarea modificărilor zilierii nu vor mai fi obligați să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni vor fi transferate în responsabilitatea angajatorului.
„Agentul economic îi face plata la sfârșitul zilei de muncă, achită un procent în bugetul statului. Plata unică este transferată într-un cont numeric al cetățeanului. Astfel ca zilierul, care se pensionează să poată folosi aceste zilele lucrate și pentru pensionare”, a explicat deputatul PAS, Vladimir Bolea, autorul modificărilor propuse.
Potrivit lui Bolea, procentul care va fi transferat de angajator în contul asigurărilor sociale de stat și asigurărilor obligatorii de asistență medicală va fi stabilit pentru lectura a II-a.
Prin aceste modificări se urmărește legalizarea raporturilor de muncă dintre zilieri și agenții economici. Potrivit autorităților, la ora actuală există peste 17 mii de asemenea raporturi de muncă declarate, iar numărul real al acestora ar fi de circa 100 de mii.