Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

/VIDEO/ Sute de oameni, la manifestația de 9 mai de la Comrat: Au purtat panglici, sfidând legea

09 mai 2022, ora 20:52
Distribuie:

La Comrat, ziua de 9 Mai a fost marcată cu depuneri de flori și marșuri spre memorialul din localitate. Unii au insistat să afișeze panglica bicoloră, pe când alții au renunțat, de frica amenzilor. În încercarea de a legaliza purtarea panglicii, noaptea trecută deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei au aprobat o rezoluție, ca excepție doar pentru această zi. 

La Comrat, sute de oameni, cu flori în mâini, au mers în coloană până la Memorialul Soldaților, morți în cel de-al Doilea Război Mondial. Mulți dintre ei au purtat la piept panglica Sf. Gheorghe, interzisă prin lege, în Republica Moldova:

„- Eu nu cred că este o crimă. 
- Dar legea este una și puteți fi sancționați? 
- Cu această lege nu vom rezolva problemele din țara noastră. Avem extrem de multe alte probleme”.

„- Mie nimeni nu mi-a interzis. Eu am purtat-o și o voi purta. 
- De ce? 
- Pentru că eu în asta cred”.

În mulțimea de oameni s-au aflat mulți vârstnici, dar și tineri, copii, iar în fruntea coloanei - bașcana Găgăuziei, Irina Vlah și primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov. După discursurile oficialilor a urmat un recital de poezii patriotice. 

„- Ce este Ziua Victoriei? 
-Este parada de dimineață!”

„- Nu este simbolul războiului, este simbolul victoriei. 
- Nu vă este frică că puteți fi amendați? 
- Nu mă tem. 
- Nici dumneavoastră nu vă temeți? 
- De ce? 
- Nu, de ce să ne fie frică. Conducerea se va schimba, noi vom rămâne”.

„- Ne-au dat cadou aceste fundițe. 
- Știți că este interzisă purtarea panglicii. 
- Asta nu e panglica Sfântul Gheorghe, sunt pur simplu fundițe”.

Aseară, într-o ședință nocturnă, deputații locali au adoptat o nouă decizie, prin care au permis în mod repetat purtarea panglicii bicolore negru-portocaliu, după ce Curtea de Apel Comrat, ceva mai devreme, a interzis acest lucru. Întrebată despre asta, Irina Vlah a evitat să vorbească clar la subiect.

„Pentru noi este foarte important, ca oamenii de la conducerea statului, atunci când iau anumite decizii, să nu dezbine societatea. Pentru noi este foarte important ca conducerea statului să unească societatea. Ultimele decizii, pe care le urmărim, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, accentuează faptul că societatea este foarte divizată”, a declarat bașcana Găgăuziei.

Panglica bicoloră interzisă de autoritățile centrale a fost purtată și de către oficialii din Adunarea Populară a Găgăuziei, care și-au justificat decizia prin faptul că, anume ei au făcut posibilă purtarea acestui simbol, în ziua de 9 mai.

„Această decizie a fost luată noaptea târziu, pentru acei cetățeni, care nu asociază panglica Sf. Gheorghe cu violență, ci doar cu sărbătoarea Victoriei, simbolul căreia este, de fapt, pentru majoritatea locuitorilor din Autonomia Găgăuză. De asta și am prins-o la piept”, a menționat deputat Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov.  

Președintele Parlamentului a calificat aceste acțiuni drept exces de zel. 

„Mai puțină emoție și mai multă compasiune față de cei, care au luptat și au plătit cu vieți. Prin asta trebuie să ne manifestăm, nu prin ședințe nocturne, ca să demonstrezi nu știu cui și nu știu ce”, a specificat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totuși, au fost și cetățeni care au respectat legea și au venit pentru a depune flori în memoria celor căzuți în război, fără a-și prinde panglica la piept:

„- Pentru ce să provocăm? De obicei, purtam panglica, dar dacă nu au permis... Cine vrea să achite această amendă. Este important că am venit”.

 „- Medalii vechi au rămas în casele multor oameni. Le-am colectat și le-m prins copiilor la piept, să fie frumos. Memoria să fie veșnică. 
- De obicei purtam panglica Sf. Gheorghe? 
- De ce azi nu ați prins-o la piept? 
- Nimeni nu ne-a dat, dar și suntem precauți și nu vrem să fim amendați”.

După paradă, oamenii au fost invitați și la un concert. Chiar dacă Legea care interzice simbolurile ce promovează războiul a intrat în vigoare, acum o săptămână, deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și-au votat propria lege, iar bașcanul Irina Vlah și-a pus semnătura și a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Autonomiei. 

Ulterior, la solicitarea Cancelariei de Stat, Curtea de Apel de la Comrat a suspendat decizia, iar noaptea trecută, deputații din Găgăuzia s-au adunat și au votat în mod repetat o decizie, prin care au permis purtarea panglicii Sf. Gheorghe de Ziua Victoriei.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram