Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

social

/VIDEO/ Tradiții păstrate printre ruine: O bătrână din Ucraina a copt pască în cuptorul bombardat

04 mai 2022, ora 20:26
Distribuie:

O bătrână dintr-un sat de lângă Kiev a devenit eroina unei povești emoționante. Bombardamentele i-au distrus casa, iar odată cu locuința, i-a fost afectat și cuptorul din curte. Dar, pentru că și-a dorit atât de mult să coacă pască în cuptorul ei, femeia l-a reparat cu forțele proprii. Imaginile cu ea în timp ce scoate pasca din cuptor, pe când totul în jur este în ruine, au făcut înconjorul internetului. 

„Dau foc la „Probleme actuale ale comunismului științific.” Ard comunismul”.

Cu spatele gârbovit, mătușa Vera Filipovna își face drum spre cuptorul rămas cât de cât întreg, după bombardamentele din zonă. Femeia și-a găsit casa distrusă, atunci când a revenit în satul ei de baștină - Gorenka. 

Ca mulți alți săteni, a fugit din localitate în primele zile ale lui martie, atunci când trupele ruse se apropiau periculos de mult de regiunea Kiev. La întoarcere, și-a găsit gospodăria în ruine. Când a venit Paștele, fiica ei s-a gândit să cumpere pască și cozonac, dar bătrâna s-a opus și a insistat să coacă de una singură în cuptorul de vară: 

„Cu mâinile mele am așezat cărămizile. Copiii râdeau de mine. Apoi am uns cu lut. M-am uitat, am călcat pe cărămizi, am potrivit o cărare. Am luat o căldare de lut, am uns totul”.  

Atunci când a copt prima dată, fiica ei s-a gândit că trebuie să imortalizeze acest moment. A făcut câteva fotografii, cu bătrâna care coace pască printre ruine, iar momentul s-a viralizat în scurt timp: 

„Este necesar pentru copii și pentru nepoți. Un asemenea comportament al ucrainenilor arată că națiunea noastră nu poate fi distrusă”.

„La începutul lunii martie, rușii au început să bombardeze în mod activ Gorenka cu artilerie grea. Pe strada în care locuiește Vera Filippovna, multe case au fost avariate, câteva au fost făcute una cu pământul. Până să plece din sat, femeia a trecut prin câteva bombardamente. Se ascundea într-un dulap, vechi de o sută de ani”.

„În acest dulap, am venit cu asta. Zboară acolo, am închis toate aceste uși, am deschis dulapul, m-am așezat sau m-am întins, și cu un tampon de încălzire cu apă și m-am așezat în acest dulap. A stat noaptea până a doua zi dimineața, iar a doua zi dimineața și-a dus fiica în pivniță” .

De câteva zile, în sat a început să fie reinstalat sistemul de gazificare. Bunica Vera însă spune că va mai găti, din când în când, la cuptorul din curte, pentru că mâncărurile de aici sunt mult mai gustoase. 

„Trebuie să ne ținem, să ne rugăm și să credem. Și să avem speranță pentru viitor. Nu poți să-ți apleci capul, trebuie să te ții orice s-ar întâmpla. Asta le spune alor mei. Nu trebuie să ne văităm, trebuie să mergem doar înainte”.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram