Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

politic

Traian Băsescu la Strasbourg: „Cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată”

05 mai 2022, ora 13:11
Distribuie:

Într-un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat că „locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”.  

Potrivit lui Băsescu Chișinăul a demonstrat acest lucru prin „răspunsul impecabil” în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni. „Este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii”, a spus Băsescu de la tribuna Parlamentului European.

Totodată, fostul președinte al României menționează că statutul de „stat partener” nu oferă certitudine pentru viitorul țării noastre.

„Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană, are la frontiera de Est Armata Rusă, iar la frontiera de Vest o Uniune Europeană, care ezită să-i acorde statutul de „ţară candidată””, a menționat Băsescu.

Totodată el a mai declarat că a venit timpul să înceteze „politica concesiilor” făcute Rusiei „pe seama i în detrimentul statelor din Estul Europei”.

„La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii. De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderare la UE, în conformitate cu Art. 49 din Tratatul Uniunii Europene”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram