Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

social

Trei candidați la șefia Procuraturii Anticorupție, promovați de CSP la etapa interviurilor. Cine sunt aceștia

10 mai 2022, ora 18:33
Distribuie:

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat cei trei candidați admiși în proba finală la concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție (PA). Este vorba despre procurorii Adrian Bordianu, Veronica Dragalin și Octavian Iachimovschi. 

Comisia specială de preselecție a candidaților s-a întrunit astăzi, 10 mai, în ședință închisă, online, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate.

În urma examinării dosarelor, s-a stabilit că trei din cei cinci candidați au întrunit criteriile de eligibilitate. Aceștia au fost promovați la etapa interviului. Ceilalți doi candidați, Oleg Potîrniche și Victor Brînză, nu au respectat criteriile. Respectiv, Comisia a decis colegial descalificarea din concurs, pe motivul nepromovării etapei de eligibilitate.

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al Procuraturii Anticorupție până în toamna anului trecut când a fost demis din funcție. Acesta a preluat interimatul șefiei PA în iunie anul trecut, prin ordinul procurorului general, acum suspendat, Alexandru Stoianoglo.

În octombrie anul trecut, la câteva zile după reținerea lui Alexandru Stoianoglo, Adrian Bordianu a fost protagonistul unei înregistrări audio a unei discuții tensionate cu procurorul pe cazul Stoianoglo, Victor Furtună, intrate în posesia portalului Anticorupţie.md. În înregistrare, Bordianu îl anunţă pe Furtună că există o cerere de recuzare în privinţa sa în legătură cu dosarul Stoianoglo şi i-a cerut să prezinte explicaţii în scris. Victor Furtună a refuzat să se conformeze, motivând că a fost desemnat ca să-l investigheze pe Stoianoglo şi, în acest caz, nu îi este procuror ierarhic superior. Furtună i-a solicitat lui Bordianu ca să îi dea indicaţii în scris ca să prezinte explicaţii în legătură cu cererea de recuzare. Bordianu i-a refuzat pe un ton ridicat şi i-a spus lui Furtună că nu are încredere în el.

Octavian Iachimovschi a făcut parte din grupul de urmărire penală din dosarul privind frauda bancară. A fost șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”. Iachimovschi declara atunci însă pentru presă că nu cunoaște motivele pentru care a fost luată această decizie. 

Printre cei trei candidați la fotoliul de șef al PA se numără și un reprezentant al diasporei, Veronica Dragalin, jurist de profesie, în prezent, procuror adjunct al Statelor Unite, Secția de corupție publică și drepturi civile.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii. 

Etapa interviurilor a fost stabilită pentru 17 și 18 mai curent și se va desfășura în format online. Interviurile candidaților vor fi publicate pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor îndată după încheierea ultimului interviu.

CSP a publicat lista oficială a candidaților la șefia PA pe 6 mai. În aceasta se regăseau cinci candidaturi. Este vorba despre procurorii Oleg Potîrniche, Victor Brînză, Octavian Iachimovschi, Adrian Bordianu și Veronica Dragalin. 

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru funcția procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în data de 4 februarie. De atunci, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs a fost extins în cadrul mai multor ședințe CSP. 

Pretendenții la fotoliul de șef al PA vor trece „filtrul integrității” în contextul noii legi privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numitul pre-vetting. 

În 15 octombrie 2021, CSP a desemnat un interimar la Procuratura Anticorupție. Este vorba despre procurorul anticorupție Elena Cazacov. Asta după ce Adrian Bordianu a fost eliberat din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Lista oficială de la CSP: Cine sunt cei cinci candidați la șefia Procuraturii Anticorupție

06 mai 2022, 16:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram