Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

externe

UE înființează „culoare de solidaritate” pentru a ajuta Ucraina să exporte cerealele, după ce Rusia i-a blocat porturile

12 mai 2022, ora 19:00
Distribuie:

Comisia Europeană a anunțat joi, 12 mai, că va colabora cu guvernele statelor membre ale UE pentru a ajuta Ucraina să exporte milioanele de tone de cereale care nu mai pot ieși din țară după ce porturile ucrainene au fost blocate de către marina rusă, relatează Reuters, potrivit Libertatea.

Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/2021, arată datele Consiliului Internațional al Cerealelor, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate, în principal în China, Africa și Europa. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea-soarelui. 

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie, 90% din cerealele și uleiul de floarea-soarelui produse în țară erau transportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră – o rută acum închisă. Problemele legate de scoaterea cerealelor din Ucraina riscă să provoace o criză alimentară, în special în regiunile mai sărace ale lumii, precum Africa. 

În aceste condiţii, este nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport relevante, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. 

Astfel, Executivul comunitar a prezentat un plan de acţiune pentru a stabili „culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar şi că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale şi îngrăşăminte. 

„20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. 

„Aceasta este o provocare de proporţii gigantice; prin urmare, este esenţial să se coordoneze şi să se optimizeze lanţurile logistice, să se creeze noi rute şi să se evite, pe cât posibil, blocajele. Comunicarea noastră abordează soluţiile de urgenţă, dar şi măsurile pe termen mediu şi lung pentru o mai bună conectare şi integrare a infrastructurii Ucrainei cu cea a UE. Atât pentru soluţiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, vom acţiona împreună cu autorităţile ucrainene şi în strânsă colaborare în special cu statele membre învecinate, care au depus eforturi enorme pentru a ajuta în timpul acestei crize”, a precizat Adina Vălean.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram