Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

social

Un fost deputat avertizează că, de 9 Mai, forțele pro-ruse ar putea încerca să destabilizeze situația la Chișinău

07 mai 2022, ora 15:57
Distribuie:

Un fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova avertizează că există o mare probabilitate ca, pe 9 Mai, liderii forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova s-ar putea să-și dorească destabilizarea situației la Chișinău.

„Agenții ruși, reprezentați de comuniști și socialiști, ar putea să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014, când  forțele pro-ruse au ieșit cu panglici bicolore la mitinguri cerând crearea așa-numitei Novorossiya”, scrie fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, care face trimitere și la recentele „atacuri teroriste” din regiune.

„Să nu uităm că pe teritoriul Transnistriei se află un contingent destul de mare al forțelor armate ale regimului separatist, dar și Grupul Operaiv al Trupelor Ruse, care pot sprijini tulburările inspirate de agenții ruși. De asemenea, este rezonabil să presupunem că recentele atacuri teroriste din Transnistria au urmărit scopul creșterii fluxului de refugiați din regiune, în care s-ar fi infiltrat lesne grupurile de recunoaștere și sabotaj ale Federației Ruse, staționate la o bază militară din Transnistria”, scrie Moțpan.

În opinia lui, forțele pro-ruse, care au pierdut majoritatea parlamentară ar putea încerca readucerea țării noastre în sfera de influență a Rusiei   „ceea ce ar însemna pierderea suveranității și a independenței după modelul Belarusului”.

„Astăzi, când „agenții ruși” aflați în instituții ale statului sunt în minoritate și când peste Republica Moldova planează nu doar o amenințare teoretică, ci una cât se poate de reală, oficialii de la Chișinău sunt obligați să acționeze rapid și radical”, consideră fostul deputat Chiril Moțpan.

În opinia lui Chișinăul trebuie să recunoască oficial regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Rusia. De asemenea, Parlamentul ar trebui să ceară dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor de menținere a păcii ONU, totodată, să ceară sprijin militar de la Ucraina în cazul unei operațiuni militare deschise împotriva Republicii Moldova.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram