Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

economic

Un nou tender pentru Termoelectrica, după eșecul celei anterioare: Se vrea reparația a unui singur bloc energetic

05 mai 2022, ora 18:03
Distribuie:

După scandalul în jurul licitației pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica, întreruptă ulterior, din cauza parteneriatului dintre Horus, firma care urma să implementeze proiectul, și compania rusească Silovîe Mașinî, aflată sub sancțiuni internaționale, Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un nou tender. De această dată, este vorba despre unul pentru achiziționarea lucrărilor de reparație a unui singur bloc energetic - numărul 3. Autoritățile par să fi renunțat, cel puțin deocamdată, la ideea reparației capitale a blocurilor energetice „cu probleme” și își propun să repare „cosmetic” cel puțin unul, ca să reziste măcar un sezon în plus. 

Potrivit informațiilor de pe platforma de achiziții publice, ofertele pot fi depuse în perioada 17 mai - 3 iunie, iar câștigătorul licitației trebuie să realizeze lucrările până în data de 15 septembrie anul curent. 

Mai exact, urmează a fi realizat un diagnostic tehnic al generatorului, care ulterior va fi reparat, după care testat termic.Vor fi făcute și lucrări de reparație a turbinei. Valoarea tenderului este de 7 milioane de lei.

Piesele necesare pentru reparații vor fi puse la dispoziție de beneficiar, iar executantul este obligat să execute lucrările cu toate mecanismele și instrumentele proprii, se menționează în caietul de sarcini. 

„Vom efectua reparații pentru menținere, vom înlocui piese care nu mai sunt funcționale, până la găsirea unei soluții tehnice. E o soluție de scurtă durată, dar nu ne permitem să nu fim pregătiți de sezonul rece”, a declarat pentru tv8.md directorul general adjunct al APP, Tatiana Savva. 

Aceleași detalii ni le-a adus la cunoștință și Vasile Leu, director interimar la Termoelectrica. 

„În cadrul licitației anterioare, erau două componente: modernizarea blocului 2 și reparația capitală a blocului energetic 3. Acum, ne propunem reparația turbinei și generatorului blocului 3”, a spus Leu. 

Licitația privind reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica a provocat un adevărat scandal, după ce a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în off-shore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale. Consortiul româno-american  în domeniul energetic, care nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini, a anunțat că contestă rezultatele acesteia. Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, compania română Turboenergy Power deține tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice. Mai mult, aceștia se declară nemulțumiți de condițiile care le-au fost înaintate pentru participarea la licitație și susțin că au prezentat un caiet de sarcini mai bun decât firma adversară. Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe mașinî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale. 

În urma scandalului, în 11 aprilie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că „Silovîie Mașinî” nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica, iar licitația a fost întreruptă. Marți, 12 aprilie, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a înaintat solicitarea de rezoluțiune a contractului pentru modernizarea generării la CET Sursa-1 către Banca Mondială, finanțator al Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău (PIESACET 2).

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram