Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal, evacuați, mesajul lui Zelenski și armistițiul Moscovei

politic

/VIDEO/ Ajutor umanitar pentru Ucraina: R. Moldova va acorda 1,2 mln de euro regiunilor Odesa și Vinița

05 mai 2022, ora 13:01
Distribuie:

Republica Moldova acordă un ajutor umanitar în valoare de 1,2 milioane de euro regiunilor Odesa și Vinița, din Ucraina. Anunțul a fost făcut miercuri, 4 mai, de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu omologul său de la Kiev. Spicherul Legislativului a mai declarat că țara noastră este gata să trimită un contingent de geniști în Ucraina pentru misiuni de deminare. Înainte de întâlnirea cu șeful Radei Supreme, Igor Grosu, împreună cu deputatul Lilian Carp au vizitat orașele Bucea, Irpen și Hostomel, localități devastate de armata rusă. Grosu s-a arătat șocat de cele văzute.

„Aici a fost cea mai mare groapă comună a celor uciși de militarii ruși.”

Însoțit de vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, spicherul Parlamentului Igor Grosu, împreună cu deputatul Lilian Carp au mers, ieri, în orașele Bucea, Irpen și Hostomel, localități considerate simboluri ale agresiunii ruse în Ucraina. Oficialii moldoveni au vizitat biserica de la Bucea, transformată acum în galerie, întrucât acolo au fost expuse fotografii ale atrocităților comise de militarii ruși în peste o lună de asediu. Igor Grosu s-a arătat șocat de cele văzute pe câmpul de luptă.

„Ca să înțelegi ce s-a întâmplat aici, acest genocid, aceste suferințe, trebuie să vezi cu ochii proprii. Nu pot fi transmise prin imagini”, a declarat Grosu.

„Cel mai important pentru noi este ca toți cei care sunt solidari cu Ucraina să vadă ce înseamnă „ruskii mir”, a menționat vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei.

După vizita din regiunea Kiev, președintele Parlamentului s-a întâlnit cu omologul său, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk. Igor Grosu a declarat că Republica Moldova este gata să transmită un contingent de geniști pentru misiuni de deminare, astfel ca populația civilă să se simtă în siguranță. Totodată, Speakerul a anunțat un ajutor umanitar în valoare de 1,2 milioane de euro pentru regiunile Odessa și Vinița, aflate la hotar cu Republica Moldova.

„Republica Moldova urmărește îndeaproape, împreună cu partenerii externi, situația din Ucraina și este gata să ofere suport”, a precizat Grosu.

Cei doi oficiali au discutat despre situația din regiunea transnistreană, în contextul incidentelor din ultima perioadă înregistrate în stânga Nistrului, dar și a declarațiilor îngrijorătoare a unor generali ruși.

„Am discutat despre situația din regiunea transnistreană. Am reiterat că Ucraina recunoaște independența teritorială a Republicii Moldova”, a menționat Ruslan Stefanciuk.

Aceasta este prima vizită a unor oficiali moldoveni în Ucraina de la începutul războiului din țara vecină.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram