Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal, evacuați, mesajul lui Zelenski și armistițiul Moscovei

social

/VIDEO/ Ce mai face Fedica? Puiul de veveriță „vedetă”, care a fost salvat de la moarte

07 mai 2022, ora 22:30
Distribuie:

Vă mai amintiți de puiul de veveriță Fedica, găsit rănit pe trotuar  și salvat de o femeie, care s-a dovedit a fi veterinar. De-atunci a trecut exact un an, care... pentru Fedica nu a fost deloc ușor.  Animăluțul a suferit mai multe intervenții chirurgicale și a  călătorit în două țări. Acum, deși a mai crescut și a prins la puteri, oricum, Irina Cudrenco spune că nu îl va lăsa în libertate, fiindcă micuțul este dependent de ea, iar din cauza problemelor de sănătate nu se va descurca în mediul sălbatic.

Puiului de veveriță îi spune Fedica. Este o mică vedetă, pentru că a apărut deseori la știrile din țară. De fapt, acum un an, TV8 a relatat, în premieră, despre cum Irina Cudrenco, un medic veterinar din capitală, l-a salvat de la moarte. Vara trecută, femeia l-a găsit pe un trotuar, fiind rănit și fără un ochi. Era atât de mic încât abia de cântărea o sută de grame. Pentru că este doctor de animale, Irina a făcut totul ca puiul de veveriță să trăiască.

„După patru sau trei luni de când a deschis ochii, el și-a pierdut în totalitate vederea. Am depistat că a avut cataracta. Nu știm din ce motiv. Poate că a căzut și s-a lovit sau din motiv că a fost hrănit artificial. Așa se mai întâmplă. Am avut noroc, când în clinica noastră a venit, în calitate de client un oftalmolog pentru oameni. Ne-am înțeles și el a acceptat să îl opereze ca experiment.”

Operația, care a avut loc în România, a decurs bine, povestește Irina. După o perioadă însă, veverița a mai trecut printr-o operație. Unul dintre ochi nu a mai putut fi salvat. Nici cu al doilea nu prea vede. Chiar și așa, rozătoarea duce un mod activ de viață. Spațiile ei de trai și de joacă sunt apartamentul Irinei și clinica veterinară, unde activează.

„Este foarte amuzant cum interacționează cu pisicile. El le plictisesc, dar el sare și aleargă, până primește câte-o lăbuță din partea pisicilor. Îl aruncă la o parte, dar el tot revine și se culcă lângă. Tare drăguț adoarme cu mine.”

Zilele trecute, puiul de veveriță a împlinit un an. Irina, care i-a devenit ca o mamă, spune că nu-i va da drumul în libertate, pentru că veverița are probleme de sănătate. Singur, în sălbăticie, Fedica nu va supraviețui.

„Este o rozătoare. Ce băiețel bravo, stă cuminte.”

„El are multe probleme de sănătate. Și cred că înțelege că este dependent. Nu știu dacă poate fi vorba despre o mulțumire din partea animalelor, dar poate este așa, nu știu. El mă consideră, așa cred eu, ca fiind mama lui. E foarte curajos și le rabdă pe toate. El este animal de casă, dar să domesticești o veveriță, e destul de complicat.”

Fedica nu este singura veveriță pe care Irina l-a adus acasă. Femeia a mai avut un pui, dar i-a dat drumul în pădure după ce l-a crescut puțin și s-a asigurat că este pe deplin sănătos și se poate îngriji de unul singur.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram