Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, lege marțială, risc de default în Rusia și apelul solistului DDT

social

/VIDEO/ Magistratul Țurcanu promite să colaboreze cu ancheta. „Mă voi prezenta de fiecare dată, la solicitare”

10 mai 2022, ora 12:37
Distribuie:

Magistratul Radu Țurcanu de la Judecătoria Chișinău, în privința căruia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM ) a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale pentru abuz de serviciu, se declară nevinovat și dă asigurări că va colabora cu oamenii legii. 

„Nu am făcut cunoștință nici cu ordonanța procurorului de punere sub învinuire sau de începere a urmăriii penale. Nu cunosc subtilitățile. Bineînțeles că nu recunosc eventual vina care mi se impută, dar o să fac tot posibilul să îmi demonstrez nevinovăția”, a declarat Radu Țurcanu, în exclusivitate pentru TV8. 

„Mă voi prezenta de fiecare dată la solicitare și bineînțeles voi colabora cu organul de urmărire penală”, a mai spus magistratul. 

Radu Țurcanu este suspectat de abuz de serviciu. Mai exact, potrivit Procuraturii, în anul 2020, atunci când deținea funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, a redistribuit altor persoane decât cele incluse în lista aprobată de CSM, a mijloacelor bănești alocate în calitate de indemnizație unică angajaților care s-au îmbolnăvit de COVID - 19, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. 

Marți, 10 mai, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului. 

Radu Țurcanu este în sistem din anul 2007. În 2017, a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău, pe un termen de patru ani, însă a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în iunie 2019. 

Potrivit declarației de avere Țurcanu a ridicat în 2021 un salariu de aproape 178 de mii de lei. Magistratul a indicat două apartamente, un garaj și un alt imobil. Radu Țurcanu conduce o Toyota Rav 4, fabricat în 2017, și achiziționat în 2019, care ar valora 330 de mii de lei, 

Anterior, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că Radu  Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. 

Eugen Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.

ZdG mai scrie că numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”.  Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram