Război în Ucraina, ziua 87: Rusia își declară victoria la Azovstal, SUA oferă rachete, iar Italia are un plan de pace

externe

/VIDEO/ Ocupanții ruși au împușcat doi civili neînarmați în regiunea Kiev. Crima s-ar fi produs pe 16 martie

12 mai 2022, ora 10:36
Distribuie:

Ocupanții ruși au împușcat mișelește doi civili neînarmați în timp ce se retrăgeau din regiunea Kiev. Crima s-ar fi produs pe 16 martie și a fost fixată de camerele de supraveghere. Acum, imaginile sunt investigate de Procuratura Ucrainei într-un dosar pentru crime de război, transmite CNN.

Ambii civili au murit după ce au fost împușcați mișelește, ceea ce contravine  așa-numitelor reguli de război care interzic țintirea civililor.

Jurnaliștii CNN au identificat și victimele. Unul era proprietarul unui salon auto care a fost jefuit și a cărui familie vrea să rămână în anonimat. Al doilea bărbat se numea   Leonid Olekseivici Pliats,  un bărat de 68 de ani, care lucra acolo în calitate de  gardian.

Fiica lui, Iulia, nu se poate uita la imaginile video în care a fost fixată uciderea tatălui ei, dar le păstrează pentru a le arăta într-o zi copiilor ei, ca să nu uite cât de sălbatici au fost invadatorii.

„Sunt călăi”, a spus ea pentru CNN. „Este îngrozitor pentru că tatăl meu era civil, avea 68 de ani, un om pașnic, neînarmat”.

Crima a fost înregistrată din mai multe unghiuri. Videoclipul a fost verificat de CNN. Este compilat de la un număr de camere din jurul proprietății și, deși nu are sunet, imaginile sunt clare. A fost o ucidere lașă, cu sânge rece, a doi bărbați neînarmați.

Cinci soldați ruși încearcă să pătrundă în salonul auto, trag din automate  în lacăte și vitrina de sticlă. În timp ce proprietarul se apropie cu mâinile ridicate, ei îl opresc și par să-l verifice dacă nu are arme.  Pliats sosește apoi și este și el percheziționat. Se pare că există o conversație înainte ca soldații să se întoarcă și cei doi civili să înceapă să se întoarcă la postul lor de pază.

Apoi cel puțin doi dintre soldați vin în spatele oamenilor și deschid focul. Ambii civili cad la pământ.

CNN a solicitat comentarii de la ministerul rus al apărării, dar nu a primit un răspuns. Procuratura Ucrainei investighează imaginile în contextul crimelor de război.

În timp ce soldații jefuiau salonul auto,  Pliats era încă în viață. În imaginile video se vede cum bărbatul se chinuie să se ridice în picioare, își leagă ceea ce pare a fi un garou în jurul coapsei și încearcă să revină la postul de pază. El a reușit să ajungă la telefon să solicite ajutor, dar nu a putu să mai fie salvat.

„Trebuie să fie judecați”, a spus fiica bărbatului despre ucigașii lui. „Sper într-o instanță internațională. Sper că nu numai Ucraina, ci întreaga lume va afla despre crimele lor”, a spus Iulia pentru CNN.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram