Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal, evacuați, mesajul lui Zelenski și armistițiul Moscovei

politic

/VIDEO/ Parlamentul European cere acordarea R. Moldova a statutului de țară candidat la UE

05 mai 2022, ora 12:31
Distribuie:

Parlamentul European examinează joi, 5 mai, o rezoluție prin care europarlamentarii solicită acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană pentru R. Moldova. Potrivit lui Siegfried Mureșan, președintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, pe lângă solicitarea statutului de țară candidat, a mai fost cerută și integrarea în piața unică a UE și crearea unui Grup de sprijin permanent pentru Republica Moldova înființat la nivelul Comisiei Europene.

„- Solicităm instituțiilor UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenționează să adere, răspunsul nostru trebuie să fie, „da, sunteți bineveniți.” Trebuie să lucrăm împreună și să facem toți pașii necesari.

- Solicităm integrarea Republicii Moldova în Piața unică a UE. Aderarea instituțională și politică a Republicii Moldova la UE ar putea dura ceva timp. Prin accesul la Piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.

- Solicităm crearea unui Grup de sprijin permanent pentru Republica Moldova înființat la nivelul Comisiei Europene. Prin înființarea acestui grup, am crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. Vor fi mai multe lucruri de făcut între Moldova și Uniunea Europeană. Trebuie să le oferim asistența tehnică necesară”, a scris Mureșanu pe pagina sa de Facebook, menționând că acestea au fost principalele idei din cadrul intervenției de la dezbaterea privind Republica Moldova din plenul Parlamentului European.

„Costurile cu gestionarea crizei refugiaților sunt foarte mari pentru Republica Moldova, o țară afectată deja economic de criza generată de pandemia de COVID-19 precum și de criza prețurilor la energie declanșată artificial de Gazprom. De aceea, în rezoluția Parlamentului pe care o votăm astăzi, solicităm și creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova”, a conchis Mureșanu.

Potrivit lui Mureșanu, rezoluția este susținută de marea majoritatea a grupurilor politice din Parlamentul European, și e cel mai ambițios document privind Republica Moldova, adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram