Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

timp liber

/VIDEO/ Patron, cățelul care a ajutat la neutralizarea a sute de mine, a fost decorat de Zelenski

09 mai 2022, ora 13:43
Distribuie:

Patron, câinele-„genist” al Ucrainei, devenit cunoscut după ce, de la începutul războiului, a ajutat la găsirea a sute de mine, a avut parte duminică, 8 mai, de onorori militare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat „pentru curajul și devotamentul său”, informează New York Times. Ceremonia a avut loc în prezența premierului canadian Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev, notează Libertatea.

Patron este un câine din rasa Jack Russell Terrier, o rasă de talie mică, dar care are instincte puternice de vânătoare și este des folosită pentru detecție. 

Cățelul, al cărui nume se traduce prin „Glonț”, a devenit cunoscut pentru modul în care i-a ajutat pe geniști să depisteze bombele în orașul Cernihiv, nordul țării. Patron este creditat cu descoperirea a peste 200 de explozibili, făcând parte dintr-o echipă de pirotehniști care lucrează pentru Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.  

Un clip cu Patron a fost distribuit de Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei, o agenție guvernamentală înființată pentru a contracara dezinformarea rusă care are ca scop „dezvoltarea narațiunilor proactive” și „consolidarea imaginii Ucrainei”, are aproape 900.000 de vizualizări.

Duminică, președintele Zelenski i-a înmânat lui Patron și stăpânului său, maiorul Mihailo Iliev de la Serviciul de Protecție Civilă, premiul de stat pentru curaj și devotament. 

Evenimentul a avut loc în prezenta premierului canadian Justin Trudeau pentru că echipa de geniști de la Cernihiv a folosit tehnologie canadiană în activitatea sa. 

„Astăzi, vreau să îi premiez pe acei eroi ucraineni care curăță deja pământul nostru de mine. Și, împreună cu eroii noștri, avem acest minunat mic genist, Patron, care nu numai că ajută la neutralizarea explozibililor, dar îi și învăță pe copiii noștri regulile de siguranță necesare în zonele unde există o amenințare a minelor”, a declarat Zelenski.

Patron a lătrat când premierul canadian s-a apropiat să dea mâna cu stăpânul său, apoi a dat din coadă, provocând râsete în rândul asistenței.

Mai mulți câini ajută apărarea Ucrainei. Rotewillerul Gabriella, „profesionistă atestată pentru căutare de arme și muniție”, apără capitala Kiev. 

De asemenea, Poliția Națională îi folosește pe ciobăneștii germani Warrior și Thorin să identifice explozibilul.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram