Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

/VIDEO/ Votul din Găgăuzia, anulat. Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia Adunării Populare

08 mai 2022, ora 21:30
Distribuie:

Folosirea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei a fost interzisă, temporar. Curtea de Apel din Comrat a suspendat decizia luată recent de Adunarea populară, prin care a fost autorizată purtarea panglicii bicolore, contrar legii votată de Parlamentul de la Chișinău. Subiectul a ajuns să fie discutat de judecători, după ce Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat s-a plâns în instanță. Bașcana regiunii, Irina Vlah, acuză guvernarea că nu a consultat toate grupurile societății, pentru a le afla opinia. Între timp, deputații de la Chișinău au păreri împărțite despre sfidarea legii de către conducerea Găgăuziei.

Decizia deputaților din Adunărea Populară a Găgăuziei care au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii, este văzută cu ochi diferiți de aleșii poporului din Legislativul de la Chișinău.

„Este ilegală. Există mecanisme... În primul rând, acest lucru trebuie făcut cu calm și fără isterie.”

 „Acest subiect ține de domeniul juridic. Organele de drept trebuie să ia o decizie, în corespundere cu legislația în vigoare. Chiar dacă este autonomie sunt interese naționale.”

„Găgăuzia trebuie să-și acordeze actele normative în concordanță cu legile R. Moldova. Având în vedere că noi am votat modificări la Codul Contravențional, din start legea lor este nulă.”

„Cum comentați...? -Locul dumneavoastră de muncă unde este? În sala de conferință. Noi am ieșit de la conferința de presă. - Noi avem voie și aici să stăm. - Nu v-am văzut la conferință.”

„Legea este universală pe tot teritoriul țării, este foarte clar că trebuie să se conformeze.”

Între timp, Hotărârea adoptată de către Adunarea Populară a Găgăuziei, prin care s-a permis organizarea unei acțiuni cu genericul „Panglica Sfântului Gheorghe” a fost suspendată de către Curtea de Apel Comrat. Decizia însă nu este una finală și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 15 zile.

„Subiectul panglicii Sfântul Gheorghe e o greșeală a puterii politice de azi.”, consideră bașcana Irina Vlah, care, acum două zile, a promulgat legea.

„Tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajungerea la o decizie de compromis.”

Legea votată de Adunarea Populară a Găgăuziei vine în contradicție cu cea adoptată de majoritatea parlamentară de la Chișinău. Anterior, Parlamentul a interzis afișarea, promovarea și răspândirea panglicii  bicolore, de rând cu simbolurile Z și V, care sunt folosite de armata rusă în  războiul declarat Ucrainei. Excepție sunt panglicile de care sunt fixate medaliile.  Potrivit legislației Republicii Moldova, persoanele fizice care vor încălca legea  riscă o amendă de până la 9.000 de lei, iar cele juridice - până la 30 de mii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram