Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

externe

Vizită cu mare fast: Marea Britanie şi Japonia sunt pe punctul de a semna un acord de apărare

05 mai 2022, ora 08:54
Distribuie:

Londra şi Tokyo se pregătesc să încheie, joi, 5 mai, un acord de apărare pentru a consolida legăturile lor în regiunea Indo-Pacific, cu ocazia unei vizite cu mare fast a premierului japonez Fumio Kishida în Regatul Unit, notează Agerpres.

Premierul britanic, Boris Johnson, şi omologul său japonez urmează să marcheze înţelegerea lor asupra principiului unui "Acord de acces reciproc", "permiţând forţelor japoneze şi britanice să lucreze, să se antreneze şi să opereze împreună, întărind astfel angajamentul Regatului Unit în regiunea Indo-Pacific şi păstrând în continuare pacea şi securitatea globală", a anunţat Downing Street într-un comunicat.

"Regatul Unit va fi prima ţară europeană care va avea un astfel de acord cu Japonia", este menționat în text.

Pentru a simboliza legăturile strânse dintre cele două ţări, Boris Johnson şi Fumio Kishida vor asista împreună la zborul a trei avioane ale Royal Air Force şi vor trece în revistă o gardă de onoare.

Liderii japonez şi britanic, respectiv în fruntea celei de-a treia şi a cincea cea mai mare economie a lumii, vor discuta despre invazia rusă a Ucrainei, precum şi despre mediu, în special despre tranziţia către energii mai verzi, contribuind la oferirea de alternative la petrol şi gaze, a adăugat Downing Street.

Londra urmează să anunţe, de asemenea, numirea unui nou reprezentant comercial în Japonia, Greg Clarck, în contextul în care Regatul Unit negociază intrarea sa în Parteneriatul de Liber Schimb Trans-Pacific (CPTPP).

De asemenea în meniul vizitei, o degustare de produse alimentare din regiunea Fukushima, în special pop-corn japonez, pentru a marca ridicarea aşteptată la sfârşitul lunii iunie de către Londra a ultimelor restricţii care afectează zona marcată de accidentul nuclear provocat de un tsunami în martie 2011.

Japonia şi Regatul Unit se numără printre cele 14 ţări care vor trimite trupe în august la exerciţiile militare anuale între armatele indoneziene şi americane din arhipelagului Sumatra şi insula Borneo, pe fondul tensiunilor crescute cu Beijingul în Marea Chinei de Sud, o zonă cheie pentru navigaţia comercială din care China revendică cea mai mare parte.

Pe de altă parte, Regatul Unit a încheiat cu Statele Unite şi Australia un pact de securitate, AUKUS, în zona Indo-Pacifică în faţa Chinei, reaminteşte AFP.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram