Război în Ucraina, ziua 92: Doi mercenari din grupul Wagner judecați la Kiev și cei 8.000 de ucraineni ținuți prizonieri

externe

Volodimir Zelenski, „fără voce” după distrugerea muzeului dedicat filosofului Grigori Skovoroda

14 mai 2022, ora 10:41
Distribuie:

În noaptea de 7 mai, în satul Skovorodinivka situat în estul Ucrainei, mai multe atacuri cu rachete ruseşti au lovit frontal muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean, Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794. Acest acte l-au lăsat „fără voce” pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie G4Media.

Anunţat la ora 23:00, incendiul a distrus acoperişul clădirii şi a provocat explozia ferestrelor şi a uşilor înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac din secolul XVIII.

„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei”, a declarat Aleksandr Tkacenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri.

„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video, noaptea-târziu, relatează Reuters. 

„Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm”, a spus preşedintele Zelenski.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. 

De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată „Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov”.

 Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodinivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram