Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default în Rusia, condiția Moscovei și apelul solistului DDT

social

/VIDEO/ Vrea să știe cum se cheltuie banii. Ceban solicită raportul de gestionare a donațiilor din străinătate pentru refugiați

10 mai 2022, ora 13:22
Distribuie:

După ce ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, 9 mai, în cadrul unui interviu oferit pentru Digi24, că Republica Moldova ar cheltui zilnic 1 milion de euro pentru gestionarea crizei refugiaților, primarul municipiului Chișinău cere Guvernului socoteală. Edilul Capitalei vrea să știe pe ce sunt cheltuiți banii și cum sunt administrate donațiile de peste hotare. 

„În spațiul public se vehiculează că guvernarea cheltuie 1 milion de euro pe zi pentru criza refugiaților. Nu am văzut un raport declarat în această privință, nu știu cum sunt administrate acele donații care vin de peste hotare, știm doar că municipalitatea nu prea a beneficiat din acestea, deși am solicitat în nenumărate rânduri”, a declarat primarul la ședința operativă a Primăriei. 

Ion Ceban spune că va expedia un demers la Guvern, pentru a cere explicații. În context, primarul s-a plâns că municipalitatea a fost sprijinită în mare parte de misiunile diplomatice și agenții economici. 

„Rog să pregătiți un demers în scris, oficial, ca să fie făcute aceste date publice, sunt bani publici, nu contează că vin din străinătate sau din stat. Un milion de euro pe zi sunt 20 de milioane de lei, iar lumea trebuie să știe pe ce se cheltuie acești bani”, a declarat Ceban.

Totodată, autoritățile municipale s-au plâns pe faptul că depozitul Primăriei a fost timp de trei zile închis din lipsă de produse alimentare și igienice. În context, din nou, aceștia au solicitat Executivului să se împartă cu ajutoarele umanitare donate de peste hotare.

Autoritățile de la Chișinău nu au precizat niciodată sumele care se cheltuie din bugetul de stat, în fiecare zi, în acest sens. Am solicitat o reacție și de la Guvern. Anastasia Taburceanu, consiliera prim-ministrei Natalia Gavrilița, nu ne-a răspuns la telefon. 

TV8.md reamintește că nu este pentru prima dată când Ceban cere ajutoarele venite de peste hotare pentru refugiați. Anterior, primarul susținea că municipalitatea nu primise nimic și este pusă în situația să se descurce cum poate. În data de 28 martie, Primăria anunțase că a înaintat guvernării toate demersurile necesare pentru deblocarea celor 9 milioane de lei, însă, nu primise niciun răspuns atunci.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 90 de mii de refugiați din Ucraina, dintre care aproximativ 46 de mii sunt copii. De la începutul războiului din țara vecină, aproximativ 7300 de oameni care au fugit din calea războiului au cerut azil politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram