Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

externe

Zelenski critică UE pentru indecizia legată de aderare: „Invitat la o cină în familie, fără a ți se oferi un scaun”

11 mai 2022, ora 18:45
Distribuie:

Volodimir Zelenski a criticat, miercuri, indecizia europenilor cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană și faptul că nu există încă un termen concret pentru o eventuale intrare a Ucrainei în blocul european. „Ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă”, a spus președintele ucrainean, scrie Digi24.

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul european: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.

În acelaşi timp, Zelenski şi-a exprimat convingerea că dacă Ucraina ar fi făcut parte din Alianţa Nord-Atlantică înainte de începerea invaziei rusești, lansată la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun război. „A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme”, a spus el.

În opinia sa, aderarea ţării sale la Alianţă ar fi în beneficiul tuturor şi i-ar întări pe ceilalţi, pentru că armata ucraineană şi-a demonstrat deja capacitatea în acest război.

Preşedintele ucrainean a precizat că acest conflict se va încheia doar atunci când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”, subliniind că Rusia şi ţara sa nu pot fi tratate cu aceeaşi măsură în acest război - „Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el.

„Cu fiecare nouă Bucea, cu fiecare nou Mariupol şi cu fiecare nouă atrocitate scade voinţa şi posibilitatea de a negocia şi de a ajunge la o soluție pe cale diplomatică”, a afirmat Volodimir Zelenski, referindu-se la oraşele devastate de armata rusă și la atrocitățile comise de invadatori.

Zelenski, care a răspuns la întrebările studenţilor, a menţionat că Rusia trebuie aşezată la masa negocierilor şi făcută să înţeleagă că „pedeapsa este inevitabilă” şi că tot ceea ce face „va duce la un viitor catastrofal” pentru ea.

El a cerut sancțiuni preventive pentru a descuraja Rusia de la eventuala utilizare a armelor sale nucleare şi a subliniat că valul de ucraineni care s-au refugiat în restul Europei este temporar, deoarece „95%” dintre aceştia doresc să se întoarcă acasă cât mai curând posibil.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui să se teamă de un mare val de imigraţie permanentă”, a concluzionat el.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram