Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal, evacuați, mesajul lui Zelenski și armistițiul Moscovei

externe

Zelenski: Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică

10 mai 2022, ora 08:43
Distribuie:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic către popor, că Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică, iar în capitalele europene, subiectul principal este preţul păcii care va trebui plătit pentru a opri războiul declanşat de aceştia. El arată că în ciuda prezenţei preşedintelui Consiliului European în Ucraina, armata rusă a lansat din nou o lovitură cu rachete în regiunea Odesa. Aceasta este atitudinea reală a Rusiei faţă de Europa, precizează Zelenski, citat de news.ro.

„Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică. În capitalele europene, subiectul principal este preţul păcii care va trebui plătit pentru a opri războiul declanşat de Rusia. Şi, de asemenea, preţul Rusiei pentru aducerea din nou a răului războiului în Europa. Sunt sigur că acesta este şi subiectul principal la Moscova acum”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

El arată că, în ciuda prezenţei preşedintelui Consiliului European în Ucraina, armata rusă a lansat din nou o lovitură cu rachete în regiunea Odesa.

„Aceasta este atitudinea reală a Rusiei faţă de Europa. Şi aşa a fost întotdeauna. Orice spun ei la Moscova”, mai spune Zelenski în mesaj.

Volodimir Zelenski afirmă că de obicei, pe 9 mai, europenii reaminteau preţul păcii plătit de toate naţiunile continentului nostru acum 77 de ani, în schimb, acum au vorbit despre cum să prevină reapariţia unui război atât de teribil.

Preşedintele Ucrainei afirmă, dincolo de propaganda Rusiei, realitatea nu poate fi schimbată. ”Realitatea cere pace. Şi singurul vinovat că pacea a fost distrusă este şi va fi statul rus. Aceasta este o responsabilitate istorică a Rusiei. Noi, ucrainenii, continuăm să lucrăm pentru apărarea noastră, pentru victorie şi restabilirea dreptăţii”, mai spune Zelenski.

Preşedintele ucrainean mai spune că este recunoscător ”tuturor celor care apără regiunea Harkov, Donbasul, sudul Ucrainei, care nu se dau bătuţi şi aşteaptă steagul ucrainean în toate acele oraşe care sunt temporar capturate de ocupanţi”.

„Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol, toate celelalte oraşe, toate celelalte comunităţi ale noastre. Drapelul ucrainean va reveni. Pentru că aceasta este ţara noastră. Ţară europeană liberă. Statul nostru”, spune în final Zelenski. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram