Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

externe

Zelenski și Steinmeier s-au împăcat. Președintele Germaniei a fost invitat la Kiev

05 mai 2022, ora 18:49
Distribuie:

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cei doi şefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Berlin, relatează Digi24.

Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puţin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor faţă de legăturile lui Steinmeier cu Rusia şi a eşecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse.

Steinmeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus” în conversaţia cu Zelenski şi ambii şefi de stat au descris discuţia drept „foarte importantă” şi „foarte bună”, a comunicat biroul prezidenţial.

Aceasta a adăugat că atât Steinmeier, cât şi cancelarul Olaf Scholz au fost invitaţi la Kiev.

Scholz, care a fost acuzat de Zelenski că nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, a refuzat în mod repetat invitaţiile conducerii de la Kiev, afirmând că problema creată de vizita refuzată a lui Steinmeier îl împiedică să dea curs invitaţiei.

Această situaţie a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opoziţiei Friedrich Merz, care a devenit în această săptămână primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Alţii, printre care ministrul de externe Annalena Baerbock şi preşedinta Bundestag, Bärbel Bas, şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a merge la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru dpa că Bärbel Bas intenţionează să călătorească în Ucraina la invitaţia omologului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre comemorarea comună a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

În calitate de preşedintă a Budenstag, Bas deţine a doua cea mai importantă funcţie din Germania după Steinmeier. Comemorarea victimelor din al Doilea Război Mondial are loc în Ucraina pe 8 mai.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram