Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de foamete, lege marțială, mobilizare și întâlnire la New York

social

/VIDEO/ Ziua internațională a moașelor: Istoria unei femei care practică meseria de aproape patru decenii

05 mai 2022, ora 20:34
Distribuie:

De mai bine de 38 de ani își dedică viața profesiei. Și nu e una oarecare, dar cea dintâi dătătoare de viață - este moașă. Lilia Razborschi, de-a lungul carierei sale, a asistat la nașterea a mii de copii. Nici nu-și imaginează, că ar putea să aibă altă ocupație, iar ceea ce face nu este doar o muncă, ci modul ei de viață. Anual, la 5 mai este marcată Ziua Internațională a Moașei. În Republica Moldova activează peste 550 de moașe. 

Doamna Lilia Razborschi, eroina reportajului nostru, bineînțeles, este fiică, mamă, soție, iar de ceva timp, și bunică. Colegii ei știu, însă, că, deja de 38 de ani, ea este și moașa nelipsită din sălile de naștere ale Institutului Mamei și Copilului, acolo unde acțivează de o viață, ajutând femeile să aducă pe lume copii. 

Deși este renumită în breasla ei, puțini din afara domeniului o cunosc, dat fiind că profesia de moașă, de cele mai multe ori, este una din spatele culiselor. Totuși, Lilia Razborschi spune că o moașă adevărată trebuie să fie bine pregătită și să poată susține gravida fizic și emoțional, atât în timpul nașterii, cât și după:

„Primind o naștere, am crezut că sunt cel mai fericit om de pe lumea aceasta. Nu îmi dădeam seama, eu am făcut asta, dar tot cu ajutorul unei moașe mai în vârstă și după o practică mai amplă. Aici este mama, este copilul, trebuie de cunoscut poziția copilului, cum se află. Trebuie de cunoscut toate momentele nașterii”.

Detestă lucrurile făcute în grabă sau de mântuială, deoarece muncă este cea mai mare împlinire a sa, ne-a mărturisit femeia. 

„Este o specialitate extrem de frumoasă sufletistă, care ești mama, ești prietena, ești suportul unei parturiente, care pășește pragul maternității. Te duci acasă și nici nu simți oboseala și absolut toate lucrurile de rutină, lucrurile pe fugă, astea nu le simți.

Chiar dacă profesează de aproape patru decenii, spune că tainele nașterii se învață în timp, cu răbdare, spirit de observație și capacitate de a pune cap la cap toate lucrurile. 

„În toți anii și în toată ziua, și acum tot câte ceva nou este, care trebuie să înveți”.

Cu toate acestea, munca moașelor nu este una dintre cele remunerate bine. Prin urmare, sunt prea puțini doritori de a studia această profesie. Pentru ai motiva, totuși, pe tineri, sindicatul de profil solicită constant majorarea salariilor în domeniu:

„Am vrea și dorim să fie o remunerare mai eficientă, mai adecvată pentru acea responsabilitate, pentru acele ore - 24/24, pentru care lucrătorii medicali, atât și moașele se află la muncă. Dorim ca munca asta să fie mult mai apreciată”. 

Anual, pe data de 5 mai, este marcată Ziua Internațională a Moașelor. Datele statistice arată că, în maternităţile din Republica Moldova se nasc tot mai puţini copii. Spre exemplu, în 2020, au venit pe lume 30 de mii de copii, cu peste 5 la sută mai puţini decât în 2019. Iar, din cauza numărului mic de naşteri, dar și a crizei de lucrători medicali, se închid și maternitățile din țară. Astfel, în ultimii patru ani, au fost închise nouă maternități.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram