Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ Satelitul „TUMnanoSAT”, construit de UTM, a fost trimis în spațiu cu o rachetă SpaceX. Imagini video de la lansare

15 iulie 2022, ora 11:59
Distribuie:

Moldova „cucerește” spațiul! Satelitul „TUMnanoSAT”, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a fost lansat în spațiu noaptea trecută, 15 iulie, fiind transportat cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională - ISS. 

Aceasta este a  25-a misiune comercială de servicii de aprovizionare către Stația Spațială Internațională (SSI) operată de SpaceX. Zborul se desfășoară în baza celui de-al doilea contract de servicii de reaprovizionare comercială a SSI cu suportul NASA. Cargo Dragon-2, care este sarcina utilă a misiunii, aduce provizii și divers echipament, inclusiv materiale critice pentru a sprijini direct investigațiile științifice și de cercetare a astronauților de la bordul SSI.

Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT” către ISS, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Acesta este planificat preliminar de către JAXA pentru prima jumătate a lunii august.

Lansarea „TUMnanoSAT” reprezintă prima experiență spațială pentru Republica Moldova, într-o cooperare internațională  JAXA-UNOOSA.  „Partenerii noștri internaționali – JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) – vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA.

În perioada iunie-august  2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram