/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

missing
15 august 2022, ora 18:57

​Obuze de artilerie au lovit din nou duminică seara oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis. 

UPDATE: Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters.   

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene'', a afirmat Zaharova.  

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invadării Ucrainei.

UPDATE: Forțele ucrainene au anunţat bombardamente intense ale Rusiei și încercări de a avansa asupra mai multor orașe din regiunea estică Donețk, care a devenit un punct cheie al războiului de aproape șase luni, dar au declarat că au respins multe dintre aceste atacuri, potrivit Reuters.

UPDATE Parlamentul Ucrainei a votat, luni, 15 august, prelungirea Legii marţiale şi a mobilizării generale, cu 90 de zile, până pe 21 noiembrie. Potrivit deputaţilor Oleksi Honcearenko şi Iaroslav Jelezniak, proiectul de lege în acest sens, propus de către preşedintele Volodimir Zelenski, a fost adoptat cu voturile a 328 de deputaţi. 

Legea marțială a fost introdusă pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie, după declanşarea invaziei ruse la scară largă. De atunci, a fost prelungită de mai multe ori, scrie rador.ro.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Moscova apreciază legăturile sale cu țările din America Latină, Asia și Africa și că este pregătită să ofere arme moderne aliaților săi, transmite Reuters.

UPDATE Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a spus: În urma bombardamentului de dimineață asupra Harkovului, 5 persoane au fost rănite. Potrivit informațiilor Centrului Regional de Asistență Medicală de Urgență, 4 persoane au fost internate, dintre care 2 sunt în stare gravă. 1 persoana a fost tratată la fața locului. Serviciile medicale și de salvare continuă intervenția la fața locului.

UPDATE Forțele ucrainene ar fi reușit să distrugă sediul din Popasna al mercenarilor Wagner în urma unui atac cu rachete, scrie HotNews.

UPDATE Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit DPA.

„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat luni, pentru Ria Novosti, Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, conform Agerpres.

UPDATE Potrivit poliției ucrainene, numărul victimelor înregistrate în urma exploziei pe plaja de la Zatoka a crescut la trei morți și doi răniți. Cei trei morți sunt trei bărbați cu vârste cuprinse între 25, 32 și 53 de ani. Doi dintre ei au fost găsiți duminică, iar cel mai tânăr a fost descoperit abia luni, 15 august. 

UPDATE Vitali Kliciko, primarul Kievului, afirmă într-un interviu acordat site-ului ucrainean de știri Babel că a fost amenințat de un oficial din cadrul biroului președintelui Volodimir Zelenski. Fostul boxer profesionist a declarat că acest lucru a avut loc după ce a semnat o scrisoare deschisă care cerea returnarea cetățeniei ucrainene lui Ghenadi Korban, un om de afaceri care a ocupat funcția de șef al apărării teritoriale din regiunea Dnepropetrovsk.

UPDATE 63 de dispozitive explozive au fost găsite în regiunea Sumî în decurs de o săptămână. Regiunea a fost ocupată parțial de rușii până la începutul lunii aprilie. Serviciul de Stat de Urgență a raportat luni că dispozitivele descoperite includ obuze de artilerie și rachete, mortar, mine antitanc și grenade. Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, regiunea Sumî este una dintre regiunile cele mai minate din Ucraina, cu aproximativ 47% din teritorii.

UPDATE O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată câteva din miile de obuze pentru mortiere pe care aceștia le-au primit din Danemarca, una din țările europene care au anunțat un sprijin militar consistent pentru Kiev, scrie HotNews.

UPDATE  Două persoane au murit și una a fost rănită, în urma exploziei unei mine de război, pe plaja din satul Zatoka din Odesa. Purtătorul de cuvânt al Administrației militare din regiune a confirmat, pe Telegram, tragedia. 

Ulterior, Consiliul municipal din Odesa a raportat detaliile incidentului: „Potrivit informațiilor preliminare, un grup de bărbați erau la odihnă, care a inclus înotul în apropierea uneia dintre plaje, ignorând restricțiile anunțate privind vizitarea coastei și înotul în apele de coastă, precum și ignorarea semnelor de avertizare a timpului liber. În timp ce înotau, două persoane au fost ucise pe loc, iar o alta a fost rănită în momentul în care un dispozitiv exploziv necunoscut a fost detonat”, scrie observatornews.ro.

UPDATE  Rusia a mai pierdut 1.876 tancuri, 4.141 vehicule blindate de luptă, 3.044 vehicule și rezervoare de combustibil, 985 sisteme de artilerie, 261 sisteme rachete multiple, 136 sisteme de apărare aeriană, 195 elicoptere, 233 avioane, 787 drone și 15 bărci, anunță Statul Major al Ucrainei.

UPDATE  Forțele ucrainene au raportat bombardamente grele și încercări ale rușilor de a avansa în direcția mai multor orașe din regiunea de est a Donețk, care au devenit un punct cheie al războiului de aproape șase luni. Armata Ucrainei spune că a respins multe dintre atacuri.

UPDATE Rusia se află probabil în stadii avansate de planificare pentru organizarea unui referendum privind anexarea așa-zisei Republici Populare Donețk (DPR) la Rusia, potrivit serviciului de informații al ministerului britanic al apărării. Presa rusă a informat recent că șeful administrativ instalat de Moscova, Denis Pușilin, a declarat că data unui referendum privind aderarea RPD la Rusia va fi anunțată după „eliberarea completă a RPD”. Cu toate acestea, nu este clar dacă decizia finală de a merge mai departe cu un vot a fost încă luată, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia și Coreea de Nord își vor extinde relațiile bilaterale, a informat luni agenția de presă a Phenianului KCNA citată de The Guardian.

UPDATE Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a raportat că la ora locală 2:50, forțele ruse au bombardat cartierul Slobidski al orașului și au lovit o fabrică. Nu există încă informații despre eventuale victime, transmite Kyiv Independent.

UPDATE Centrul Comun de Coordonare (JCC) a raportat că încă șase nave și-au primit permisiunea de a exporta cereale ucrainene. Două nave au trecut deja inspecția și pot merge în portul Ciornomorsk pentru a încărca marfa, în timp ce alte patru așteaptă inspecția programată pentru 15 august.

UPDATE Rușii continuă să tragă în regiunile Harkov și Sumi. Acest lucru a fost anunțat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Unian.

UPDATE Cel mai bun pilot al aviației Ucrainei, Anton Listopad, a fost ucis în luptă. Cu câteva zile în urmă, el a fost decorat de președintele Volodimir Zelenski cu Ordinul pentru Curaj, transmit Kyiv Independent și Nexta.

UPDATE 42 de state, inclusiv Republica Moldova, cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie, scrie HotNews.

UPDATE Și ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a pledat pentru suspendarea vizelor turistice pentru ruși, îndemnându-i ironic pe cei care se plâng de astfel de decizii luate deja de o serie de state europene să-și redirecționeze plângerile către Kremlin sau către 70% dintre compatrioții lor care susțin războiul din Ucraina. Kuleba a insistat că nimeni nu cere suspendarea vizelor pentru cei câțiva ruși care au nevoie de ajutor umanitar sau vor să ceară azil în Europa.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși, afirmând că tot mai multe state se alătură acestui demers și comentând că tăcerea rușilor legată de ceea ce se întâmplă în Ucraina este o formă de complicitate pentru care trebuie să suporte consecințele.

„Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. 

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întrâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.

UPDATE Noi bombardamente s-au auzit în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce vizita ONU stagnează.

UPDATE  După invazia trupelor ruse în Ucraina, zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia. „S-au mutat, fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix”, critică o activistă rusoaică stabilită, la rândul ei, la Belgrad, scrie Deutsche Welle.

UPDATE Locuitorii din Rubijne (Lugansk) au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptelor, pentru a le oferi o înmormântare demnă.

Război în Ucraina, ziua 172: Mai mulți civili au fost răniți, după ce rușii ar fi bombardat Energodar. Apelul lui Papa Francisc

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
Senatul american a adoptat proiectul de lege privind vânzarea sau interzicerea TikTok în SUA
Senatul american a adoptat proiectul de lege privind vânzarea sau interzicerea TikTok în SUA

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

25 aprilie 2024, ora 08:05

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, care ar urma să aibă loc pe 15 și 16 iunie. „Dispunem de date concrete ale serviciilor de informaţii care ne permit să concluzionăm că Rusia nu numai că vrea să saboteze summitul de pace din Elveţia, dar are un plan concret pentru a face asta. O parte a acestui plan este de a încerca să reducă numărul de ţări participante şi de a căuta modalităţi de a evita eforturile de pace pe termen lung”, a scris Zelenski, pe X. Liderul de la Kiev a făcut apel la contracararea acestor planuri ale Moscovei prin unirea aliaţilor pentru o pace durabilă.

UPDATE În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACAMS, a declarat miercuri un oficial american, iar consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că a fost livrat „număr semnificativ” de rachete „vom trimite mai multe”. Potrivit Reuters, oficialul a spus că Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACAMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina. „Am avertizat Rusia să nu facă lucrurile acestea”, a spus oficialul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni ce au fost „transferaţi forţat în Rusia” și care, în urma unei medieri a Qatarului, „au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”. „Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mentale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”, a scris Zelenski într-o postare. Rusia a anunțat anterior un schimb ce va fi efectuat între Moscova şi Kiev, dar a evocat un număr mai mare de minori.

UPDATE Guvernul ucrainean, care a înăsprit și mai mult reglementările în încercarea de a face față unui deficit de soldați, a aprobat norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate. Prevederile, precum și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe, au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul Dmytro Kuleba a suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani până la 18 mai. El i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu au luptat în războiul împotriva Rusiei. Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram