Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

Studiu: Expunerea la lumina zilei ajută la un somn mai ușor pe timp de noapte

Foto: brightspotcdn.com
15 decembrie 2022, ora 18:31

Expunerea insuficientă la lumina soarelui în timpul zilei poate duce la probleme de somn pe timp de noapte, potrivit unui nou studiu care recomandă ca oamenii să iasă la soarele de dimineață, chiar dacă este pentru „puțin timp”, scrie Alephnews.

Cercetarea, publicată săptămâna trecută în Journal of Pineal Research, a folosit monitoare de încheietură pentru a urmări modelele de somn și de expunere la lumină a peste 500 de studenți de la Universitatea Washington (UW) din SUA, din 2015 până în 2018.

Oamenii de știință au descoperit că studenții adormeau mai târziu seara și se trezeau mai târziu dimineața, mai ales în timpul iernii, când orele de expunere la lumina zilei în campus sunt limitate.

„Corpurile noastre au un ceas circadian natural care ne spune când să mergem la culcare noaptea. Dacă nu vă expuneți suficient la lumină în timpul zilei, când soarele este afară, acest lucru „întârzie” ceasul și împinge înapoi începutul somnului noaptea”, a declarat într-un comunicat Horacio de la Iglesia, autor principal al studiului și profesor de biologie la UW.

Oamenii de știință au descoperit că, deși studenții dormeau aproximativ aceeași cantitate de somn în fiecare noapte, indiferent de anotimp, iarna se culcau, în medie, cu 35 de minute mai târziu și se trezeau cu 27 de minute mai târziu decât vara.

„Ne așteptam ca în timpul verii studenții să se trezească mai târziu din cauza întregii lumini disponibile în acest anotimp”, a declarat Dr. de la Iglesia. Cercetătorii suspectează că ceva ar putea „împinge înapoi” ciclurile circadiene ale studenților în timpul iernii.

Aceștia spun că ceasul intern al organismului, care guvernează momentele în care oamenii sunt treji și adormiți, are o durată de aproximativ 24 de ore și 20 de minute și este „calibrat” zilnic prin aportul mediului înconjurător.

Cu toate acestea, studiul sugerează că aceste cicluri circadiene ale studenților de la UW au întârziat cu până la 40 de minute iarna, comparativ cu vara. 

„Lumina din timpul zilei – în special dimineața – devansează ceasul, astfel încât obosești mai devreme seara, dar expunerea la lumină la sfârșitul zilei sau la începutul nopții va întârzia ceasul, împingând înapoi momentul în care te vei simți obosit”, a declarat Dr. de la Iglesia.

„În cele din urmă, momentul în care adormiți este rezultatul împingerii și tragerii între aceste efecte opuse ale expunerii la lumină în diferite momente ale zilei”, a adăugat el.

Noua cercetare sugerează, de asemenea, că expunerea la lumină în timpul zilei poate avea un impact mai mare decât expunerea la lumină seara. Aceasta a constatat că fiecare oră de lumină în timpul zilei a „devansat” fazele circadiene ale studenților cu aproximativ 30 de minute.

Fiecare oră de lumină de seară, cum ar fi cea provenită din surse de interior, cum ar fi lămpile, a întârziat fazele ceasului biologic cu o medie de 15 minute, spun oamenii de știință.

„Este acel efect de împingere și tragere. Iar ceea ce am descoperit aici este că, din moment ce studenții nu erau suficient de expuși la lumină în timpul zilei în timpul iernii, ceasurile lor circadiene au fost întârziate în comparație cu cele de vară”, a explicat Dr. de la Iglesia.

Având în vedere că un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume se mută să locuiască în orașe și orașe cu lumină artificială și cu un stil de viață care îi ține în casă în timpul zilei, cercetătorii fac apel la acești orășeni să iasă afară, „chiar și pentru puțin timp și mai ales dimineața”, pentru a se expune la lumina naturală.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/VIDEO/ Mărturiile Vioricăi Tătaru, la un podcast: „Dacă n-ar muri oameni în război, ar fi foarte interesant de urmărit ce se întâmplă”

01 februarie 2023, ora 20:07

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă”, consideră jurnalista TV8 și co-autoarea proiectului „Dincolo de Nistru” , Viorica Tătaru. În cadrul podcastului „Mai Departe”, produs de Artur Gurău, Viorica a vorbit despre cum este să filmezi în mijlocul războiului din Ucraina, propaganda rusă vs. cea ucraineană în timpul unui conflict armat, Transnistria, soluții pentru rezolvarea problemelor teritoriale ale țării noastre.

Jurnalista TV8, care s-a aflat în Ucraina încă din prima zi a războiului, spune că i-a descoperit pe ucraineni inclusiv datorită creativității lor, „care nu are limite”.

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă. Asta e unica părere de rău - că mor oameni. În rest, ceea ce fac ei, paralel cu exploziile ca atare, la ei a explodat o doză de creativitate și ingeniozitate. Pur și simplu, e uimitor. Asta chiar m-a impresionat și m-a încurajat foarte tare, aflându-mă acolo și văzând latura asta lor. Parcă am descoperit ucrainenii și creativitatea asta a lor care nu mai are limite și care nu se epuizează”, a menționat Viorica Tătaru.

Aceasta crede că ingeniozitatea ucrainenilor e ca o armă, ce-i ajută să iasă din „drama care se întâmplă în jurul lor”.

„De multe ori, îi întrebăm cum reușiți să păstrați simțul umorului, cum reușiți să fiți pozitivi. Zic: păi dacă n-am face asta, am fi pierduți. Trebuie cumva să ne apărăm. Deci este o armă, în ghilimele, să zicem.

Cred că și ei s-au redescoperit și au început să fie atât de inventivi, să folosească și tehnologiile, și tot felul de tehnici și procedee, să filmeze și în tranșee, billboard-urile  lor cu tot felul de mesaje cu înjurături, au inventat atâtea.

Toate astea te ajută să ieși din starea aia și din drama care se întâmplă în jurul lor. Fiecare cuvânt care se spune anapoda, fiecare întâmplare, ei din asta construiesc o întreagă poveste. Ei știu cum să promoveze ca să-i audă lumea.

Cred că suntem într-o perioadă când războiul nu mai este așa cum l-am văzut noi în filmele sovietice, războiul se întâmplă cu totul altfel”, a subliniat jurnalista TV8.

TV8.md reamintește că jurnaliștii TV8, Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, au mers, chiar din prima zi de război, în Ucraina, de unde au arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă. 

Cei doi sunt deținătorii „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Totodată, au fost premiați pentru curaj civic de Casa Regală din România. Este o premieră pentru Republica Moldova.

De asemenea, au fost desemnați printre cei mai buni jurnaliști ai anului și anume pentru cea mai bună reflectare în presă a războiului din Ucraina.

Viorica Tataru, Andrei Captarenco și Iulia Budeci, printre jurnaliștii anului! Jurnaliștii TV8 au fost premiați cu "Merele de Aur"
Premieră în Republica Moldova: Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, premiați de Casa Regală din România
/VIDEO/ Viorica Tataru arată cum gătește sarmale delicioase: Mărturiile jurnalistei TV8 despre războiul din Ucraina
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram