/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Război în Ucraina, ziua 82: Atac la Odesa, mine pe plajă, sat dispărut, embargo din Germania și date despre Putin operat

missing
16 mai 2022, ora 20:58

În ziua 82 a invaziei, ​Rusia atacă poziții în estul Ucrainei, în timp ce încearcă să încercuiască forțele ucrainene din Donbas și să respingă o contraofensivă în jurul orașului Izium. Volodimir Zelenski a transmis însă, într-un mesaj video, că trupele de ocupație se află într-un impas și că „operațiunea lor specială” a eșuat. În cele 82 de zile de război, Rusia a pierdut deja aproximativ 27.700 de militari, 1.228 de tancuri și 165 de elicoptere în Ucraina, a anunțat luni, pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE: Ochakovo, producătorul rus de băuturi, a anunţat că va produce o nouă gamă de băuturi răcoritoare pentru a înlocui mărcile emblematice precum Coca-Cola, Fanta şi Sprite care au părăsit piaţa rusă în urma invaziei militare ruse în Ucraina, scrie HotNews. În locul mărcilor Coca-Cola, Fanta şi Sprite, ruşii vor putea alege dintre CoolCola, Fancy şi Street, a anunţat, luni, producătorul rus de băuturi Ochakovo.

UPDATE: Uniunea Europeană trebuie să oprească importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina, a susţinut luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la Bruxelles, potrivit DPA.

UPDATE: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba obținerea de către Suedia și Finlanda a statutului de membru NATO, a relatat agenția de presă de stat Anadolu.

UPDATE: Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters, informează Agerpres.Anunţul a fost făcut luni de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni, 16 mai, cu cei mai apropiați cinci aliați ai săi. Dintre aceștia, doar unul a luat cuvântul pentru a-l susține pe liderul de la Kremlin în războiul său împotriva Ucrainei, scrie The New York Times.

UPDATE: Marija Golubeva a demisionat din funcţia de ministru de Interne al Letoniei, la presiunea coaliţiei guvernamentale care a criticat poliţia pentru reacţia insuficientă la o manifestaţie pro-sovietică.

UPDATE: Cel puţin 10 civili au fost ucişi luni în bombardamentele organizate de forţele ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Serghei Gaidai, relatează Reuters.

UPDATE: Federația Rusă susține că ar fi convenit să îi evacueze pe soldații ucraineni răniți care se află în buncărele combinatului Azovstal din Mariupol către o unitate medicală din Novoazovsk, oraș ucrainean controlat de forțele ruse, transmite Reuters. Informația nu a fost comentată de la Kiev.

UPDATE: Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.

UPDATE: Ocupanţii ruşi au primit ordin de la Kemlin să pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie în următoarele luni, a declarat într-o intervenţie televizată luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de EFE.

UPDATE: Armata rusă a folosit împotriva populației civile din Ucraina bombe speciale care împrăștie cuie asemănătoare unor „săgeți de darts” - un tip de armă folosită pentru prima oară în timpul Primului Război Mondial și a cărei folosire este interzisă în zonele rezidențiale, informează CNN.

UPDATE: Aproape 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în urma unei dintre cele mortale lupte din timpul războiului. Armata rusă încerca să traverseze un râu din nord-estul Ucrainei, dar a fost oprită de apărătorii ucraineni, informează The New York Times.

UPDATE: Rusia a început să trimită rachete balistice spre granița cu Finlanda, ca urmare a candidaturii acestei națiuni la NATO.

UPDATE: Guvernul suedez a confirmat oficial luni că intenționează să solicite aderarea la NATO, alăturându-se Finlandei vecine într-o decizie care marchează una dintre cele mai mari consecințe strategice ale invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters și The Guardian.

UPDATE:  Un soldat rus din Ucraina i-a spus mamei sale la telefon că superiorul său s-a împușcat singur, ca să meargă acasă, potrivit unei înregistrări audio difuzată de oficialii ucraineni.

UPDATE: Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda şi Suedia, dar că extinderea infrastructurii militare pe teritoriul lor va necesita o reacţie din partea Moscovei, în contextul în care ţările nordice se apropie de aderarea la NATO.

UPDATE: O tabără de vară pentru copii de la marginea unei păduri din Bucha a devenit un loc al crimei după ce anchetatorii ucraineni au găsit dovezi potrivit cărora din cei peste 1000 de civili ucişi de soldaţii ruşi ce au bombardat sau ocupat oraşul circa 650 au fost împuşcaţi sau au pierit în execuţii sumare, relatează BBC.

UPDATE: Kremlinul a afirmat luni că presupusele tentative ale Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite de a recruta agenţi din rândul personalului ambasadei Rusiei la Washington sunt inacceptabile, transmite Reuters.

UPDATE: Un deputat din Ucraina anunță că militarii ruși au bombardat o tabără de odihnă aflată în regiunea Odesa. Rachetele rusești au lovit mai multe zone turistice și au distrus 5 clădiri, doi oameni fiind răniți. 

UPDATE: Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.

UPDATE: Președintele Lukașenko este pe punctul de a sprijini invazia rusă în Ucraina dar ezită să se implice direct. Acesta dorește să evite participarea militară directă la război, din cauza riscului sancțiunilor economice. În plus nu dorește să se confrunte cu o eventuală ripostă din partea Ucrainei în cazul implicării directe în război, susține Serviciile britanice de informații în raportul zilnic.

UPDATE: Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se întâlneşte luni, la Bruxelles, cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a dscuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, relatează AFP.

UPDATE: Satul Oleksandrivka, din regiunea Herson, a fost distrus complet de trupele ruse. Imagini surprinse de ucraineni din dronă arată amploarea dezastrului lăsat în urmă de ruși. În imaginile publicate pe rețelele sociale pot fi observate casele complet distruse din localitate. Ulterior, în imagini pot fi observate și câteva tancuri care se află în apropierea satului.

UPDATE: Rusia a anunţat luni că armata sa a doborât trei avioane ucrainene de vânătoare de tip Suhoi 25 (Su-25), unul în apropiere de Insula Şerpilor, la Marea Neagră, iar celelalte în regiunile Nikolaev şi Harkov, relatează AFP.

UPDATE: Moscova a obţinut, în timpul operaţiunii din Ucraina, ”probe documentare ale unor componente ale armelor biologice care au fost create în principal” în apropierea graniţelor Rusiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summitul alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de Rusia, relatează BBC.

UPDATE: Kremlinul consideră luni că o aderare a Suediei şi Finlandei la NATO, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, nu va consolida securitatea pe continentul european, relatează AFP.

UPDATE: Rușii au scos pe câmpul de luptă vehiculele blindate „Terminator”. Aceste mașini sunt un adevărat pericol. Unde a fost observat „Terminator” Prezența acetui tip de mașini a fost semnalat duminică, 15 mai, în regiunea Severodonețk.

UPDATE: Protestatari Greenpeace au blocat, duminică, intrarea unui petrolier grecesc într-un port din sudul Angliei pentru că avea petrol din Rusia, relatează Reuters. Poliția a făcut arestări în timpul incidentului.

UPDATE: Cunoscutul actor rus Alexei Panin, care din primele zile de război a condamnat agresiunea Kremlinului în Ucraina și regimul dictatorial al lui Vladimir Putin, a spus că oamenii din țara sa nu ar putea trăi fără liderul rus.

UPDATE: Hakerii ruși cunoscuți drept "Killnet" au avertizat că vor realiza un atac masiv în SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Ucraina.

UPDATE: Luptătorul regimentului Azov, Dmitri Kozațki (pseudonim „Orest”), a făcut o fotografie impresionantă din oțelăria Azovstal, asediată de ocupanții ruși. Războinicul stă în clădirea celei mai mari fabrici metalurgice din Europa, direct sub razele soarelui, care pătrund printr-o gaură din tavan.

UPDATE: Comentariu revoltător al Irinei Vitiazeva, gazda unui talk-show care se difuzează la postul de stat Russia-1, televiziunea naţională de la Mosova. Ucraina a câștigat Eurovision 2022, iar jurnalista a postat pe Twitter un mesaj în care cerea aruncarea unei bombe la Torino, locul în care avea loc competiția muzicală internațională, a relatat La Stampa.

UPDATE: Grănicerii ucraineni au respins luni o incursiune a unui grup de sabotaj şi recunoaştere rus în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, informează guvernatorul regiunii, Dmitri Ziviţki, pe contul său de Telegram. Grupul de recunoaştere rus a intrat pe teritoriul ucrainean la adăpostul tirurilor de mortiere, grenade şi mitraliere, dar s-a retras rapid după riposta grănicerilor ucraineni.

UPDATE: În timpul eliberării unui sat ucrainean, Pavlo Volat („Giant”), comandantul Batalionului Kastus Kalinowski, care include voluntari din Belarus ce luptă alături de ucraineni, a fost ucis în luptă, se raportează pe pagina oficială de Facebook a batalionului.

UPDATE: Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub ocupaţia armatei ruse. Sute de persoane, atât din localităţile situate la nord-vest de Kiev, cât şi în cele de la nord-est de Harkov, de unde invadatorii au fost obligaţi să se retragă, au murit după ce au călcat sau au trecut cu maşinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldaţii ruşi. Potrivit autorităților, rușii au pus mine antipersonal chiar și în frigidere sau în jucăriile copiilor, relatează Agerpres.

UPDATE: Războiul din Ucraina limitează drastic redresarea economică a Uniunii Europene în urma pandemiei de COVID-19, cu previziunile de creștere din acest an revizuite drastic în jos, a avertizat luni Comisia Europeană. 

UPDATE: Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că va prezenta în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe al UE de la Bruxelles, măsurile de susţinere ale României în domeniul umanitar, precizând că ne apropiem de numărul de 1.000.000 de refugiaţi care au traversat graniţa.

UPDATE: Gigantul american McDonald's, care şi-a închis restaurantele în Rusia la începutul lui martie, anunţă luni că se retrage din Rusia şi îşi vinde toate activele, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE: Oficialii ucraineni spun că ruşii din Mariupol curăţă acum zonele pe care le-au bombardat. Consilierul primarului spune că ruşii îndepărtează molozul din spitalul nr. 3, puternic bombardat în martie.

UPDATE: Mai mulți cetățeni de etnie romă protestează luni în fața Ambasadei Rusiei de la București, cu ocazia Zilei Rezistenței Romilor. Protestatarii au adus un tanc în miniatura, inscripționat cu simbolul invadatorilor ruși în Ucraina, ca reacție la declarațiile recente potrivit cărora romii ar fi furat un tanc rusesc. La doar câteva zile de la începutul războiului, presa ucraineană a transmis că luptători de etnie romă au capturat un tanc rusesc în regiunea Herson, lângă Kakovka, potrivit Gândul.

UPDATE: Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni pe Ungaria pentru a-și ridica vetoul asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”, relatează Reuters.

UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a înlocuit pe comandantul Forţelor Teritoriale de Apărare la aproape trei luni de la izbucnirea războiului, fără să ofere un motiv pentru decizia sa. Ministerul ucrainean al apărării a declarat luni că preşedintele Zelenski l-a numit pe general-maiorul Ihor Tanţiura comandant al Forţelor Teritoriale de Apărare, în locul lui Yuri Haluşin.

UPDATE: Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, scrie Agerpres, care citează AFP şi EFE.

UPDATE: ​Solistul trupei Kalush Orchestra, care a câștigat sâmbătă concursul Eurovision 2022, a plecat spre Ucraina, unde conduce o organizație de voluntariat, pentru a-și ajuta compatrioții care fug din calea războiului. Artistul ucrainean și-a sărutat iubita în fața hotelului din Torino înainte de a se întoarce în Ucraina, scrie The Telegraph, citat de Hotnews.

UPDATE: Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg.

UPDATE: Miniștrii de externe ai Austriei și Estoniei au vorbit despre perspectiva unui al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg fiind "încrezător" că pachetul va fi "gata în zilele următoare".

UPDATE: Șeful pro-rus al administrației militaro-civile a regiunii Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru agenția de presă TASS că armata rusă asigură protecție sută la sută pentru locuitorii regiunii Herson, inclusiv forțele de apărare aeriană care apără regiunea de bombardamentele din Ucraina.

UPDATE: Un grup de militari ucraineni care săpau tranșee în zona Odesei a găsit amfore din secolele IV-V înainte de Hristos, anunță presa locală.

UPDATE: Ministerul britanic al Apărării raportează o activitate sporită în rândul forţelor armate din Belarus, o tactică menită să împiedice în mod eficient trimiterea de trupe ucrainene pentru a-i sprijini pe cei care luptă pentru controlul teritoriului cu Rusia, scrie Sky News. 

UPDATE: Consiliul de Administrație al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor privind cedarea a 100% din acțiunile deținute de Renault Group în filiala Renault Rusia către primăria orașului Moscova şi a 67,69% din capitalul Avtovaz către institutul rus NAMI, anunță un comunicat. NAMI este institutul central rus de cercetare şi dezvoltare a automobilelor şi motoarelor. Realizarea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții, toate autorizațiile necesare fiind deja obținute.

UPDATE: Poşta ucraineană va emite un timbru dedicat câştigătorilor concursului Eurovision, Kalush Orchestra, a anunţat duminică CEO-ul Ukrpoșta, Ihor Smilianski.

UPDATE: Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că forțele sale din Harkov au ajuns la frontiera de stat a Federației Ruse.

UPDATE: Granița terestră a Rusiei cu NATO va crește cu încă 1.300 de kilometri după aderarea Finlandei. Invazia rusă a Ucrainei nu numai că a provocat pierderi majore armatei lui Putin, dar a provocat și extinderea graniței terestre a Rusiei cu NATO.

UPDATE: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar spori securitatea regiunii baltice, a declarat ministrul eston de externe, Eva-Maria Liimets. „Când vedem că în vecinătatea noastră și alte țări democratice aparțin NATO, însemnă că am putea avea exerciții comune mai ample și, de asemenea, mai multă cooperare în domeniul apărării”, a declarat Liimets la Berlin.

UPDATE: Trupele ruse au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene de la Donețk la Izium, iar acum vor doar să finalizeze capturarea regiunii Lugansk, raportează Institutul American pentru Studii de Război (ISW).

UPDATE: Combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, ultima redută a luptătorilor ucraineni Azov, a fost din nou bombardat de militarii ruși. Imagini de la fața locului au fost postate pe rețelele sociale:

UPDATE: Fiul președintelui Ceceniei, Aslan Maskhadov, reprezentantul pentru misiuni deosebit de importante în cadrul președintelui Anzor Maskhadov recunoaște că rușii folosesc aceleași metode criminale în Ucraina pe care l-au folosit și în războiul din Cecenia.

UPDATE: Vladimir Putin ar fi fost internat de urgenţă, iar intervenţia a fost încredinţată unor specialişti supuşi verificărilor pe mai multe niveluri. Există şi un „plan de înlocuire”, cu durata de 10 zile. Sunt câteva detalii, confirmate de surse informate, cu privire la presupusa internare şi intervenţie la care ar fi fost supus Vladimir Putin, indicat ca suferind, se pare, de cancer. „Există dovezi că, în urmă cu aproximativ o săptămână, preşedintele rus a fost dus degrabă la clinică. Era noapte, era foarte bolnav”, spun sursele, potrivit Mediafax.

UPDATE: Două mine navale ale invadatorilor ruși au fost distruse în regiunea Odesa. Acestea au fost observate de către localnici, după ce au fost aduse la coastă de către valurile puternice ale mării. Minele au fost îndepărtate cu grijă de pe țărm și detonate la câțiva kilometri depărtare de mare. 

UPDATE: Prețul grâului a făcut un salt major pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, relatează BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

UPDATE: Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, “Stefania”, au apărut duminică seară în social media, trasmite News.ro.

UPDATE: Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a denunțat comportamentul Federației Ruse, precizând că echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997. 

UPDATE: Armata ucraineană a afirmat că unitățile rusești au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Kievului.

UPDATE: Ucraina a desfăşurat în linia frontului multe dintre noile sale obuziere M777 primite de la Statele Unite, iar Washingtonul a livrat toate cele 90 de piese de artilerie, cu excepţia uneia, conform ambasadei americane la Kiev. Mai multe imagini cu soldaţii care sunt antrenaţi de americani au fost postate pe reţelele de socializare.

UPDATE: În regiunea Harkov, unul dintre batalioanele de apărare teritorială ucrainene a respins armata rusă și a mers la granița de stat cu Rusia. Acolo soldații s-au filmat, iar maginile au fost difuzate pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării de la Kiev și preluate de presa din Ucraina.

UPDATE: Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanților ucraineni ai batalionului naționalist Azov, baricadați de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept "criminali de război", relatează EFE, citat de Agerpres.

UPDATE: Noaptea a fost agitată în orașul rusesc Belgorod, aflat în apropiere de granița cu Ucraina. Martorii au filmat momentul în care a fost activată apărarea antiaeriană.

UPDATE: Rușii au rămas fără rezerviști și amestecă soldați cu pregătiri diferite, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul. „Denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari este șocantă”, apreciază ISW.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că negocierile cu Rusia privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal din Mariupol continuă. Sunt "foarte complicate și delicate", a spus liderul de la Kiev, în mesajul său de azi-noapte.

Volodimir Zelenski: "Ne pregătim de noi încercări ale Rusiei de a ataca în Donbas, de a-și intensifica cumva mișcarea în sudul Ucrainei. Ocupanții încă nu vor să recunoască că se află într-o fundătură și așa-zisa lor „operațiune specială” a dat deja faliment.  

UPDATE: Armata ucraineană susține că forțele armate ruse au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.

"În unele zone, efectivele unităților ruse, ca urmare a ostilităților, sunt sub 20%", a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate, conform CNN.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram