Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski și cadou din Germania. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

timp liber

/HOROSCOP/ Dorințele Peștilor se lovesc de opoziția unor apropiați, iar Săgetătorii trebuie să inițieze dialoguri utile

16 septembrie 2022, ora 08:30
Distribuie:

Taurii pot pierde astăzi multe, fără să-și dea seama, în special în relațiile cu cei dragi, pierd teren și încrederea lor.

Horoscop Berbec – 16 septembrie 2022: Multe dintre situațiile pe care le vei trăi astăzi te pot determina să devii mai nervos și să refuzi orice, de la interacțiunile obișnuite la situațiile în care ți se cere să oferi un ajutor sau să fii de acord cu o propunere de bun simț.

Horoscop Taur – 16 septembrie 2022: Poți pierde astăzi multe, fără să-ți dai seama, în special în relațiile cu cei dragi. Pierzi teren și încrederea lor doar pentru că te animă un egoism accentuat pe care nu vrei să-l ții sub control pentru că ai impresia că trebuie să te aperi. 

Horoscop Gemeni – 16 septembrie 2022: Este o zi destul de complicată, în care vorbele nu spun totul, iar gesturile spun prea multe. Ar fi bine să-ți temperezi dorința de a ieși câștigător, cu orice preț, din orice dispută. 

Horoscop Rac – 16 septembrie 2022: Este important să ai o sursă sigură de pace și nu o poți găsi decât în interiorul tău. Poți transforma egoismul accentuat al acestei zile într-o preocupare sinceră pentru binele propriu, ținând cont și de ceea ce e bine pentru cei din jur. 

Horoscop Leu – 16 septembrie 2022: Chiar dacă ți se opun unii dintre apropiați și te simți nedreptățit, ar fi bine să abordezi situația cu mai multă flexibilitate, să o lași să curgă, să fii atent la variante și să te asiguri că păstrezi o cale de comunicare cu ei.

Horoscop Fecioară – 16 septembrie 2022: Ziua vine cu un amestec interesant de tendințe, din care vei alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Te vei proteja mai bine, dacă vei alege să discuți problemele la obiect, fără să amesteci emoțiile în chestiuni raționale. 

Horoscop Balanță – 16 septembrie 2022: Este bine să te întorci, de fiecare dată când te simți tulburat, la spațiul tău interior pentru că acolo vei găsi și o sursă de echilibru și liniștea de care ai nevoie. Așa vei fi protejat de exagerări, pe un fond emoțional instabil. 

Horoscop Scorpion – 16 septembrie 2022: Te zbați să obții anumite beneficii de natură financiară, dar acestea nu vin așa cum vrei tu. Poate ar trebui să-ți schimbi complet abordarea, în sensul de a lăsa aceste chestiuni deoparte, să se așeze, să poți vedea și alternativele. 

Horoscop Săgetător – 16 septembrie 2022: Contează mult să te asiguri că dialogurile pe care le inițiezi sunt utile și celorlalți, ca să-i cointeresezi. Odată îndeplinită această condiție, se poate ajunge la soluții reale pentru problemele presante. 

Horoscop Capricorn – 16 septembrie 2022: Ești centrat pe propriile planuri, dorințe și aspirații, ceea ce e normal, cu condiția să nu exagerezi. Dacă nu mai vezi nimic în jur, din acest motiv, vei transforma această concentrare într-un dezavantaj.

Horoscop Vărsător – 16 septembrie 2022: Abordările tale rigide în domenii esențiale vor conduce la consecințe dure, tot pentru tine. Chiar dacă ți se pare că ai dreptate și că nu faci decât să te aperi de pericole potențiale, ar fi bine să încerci să fii mai pozitiv. 

Horoscop Pești – 16 septembrie 2022: E forfotă mare în familie și în anturaj, pe subiecte vechi și grele. Dorințele tale se lovesc de opoziția unor apropiați, dar numai pentru că sunt prea intense, nu pentru că ar fi nepotrivite.

Sursa: Libertatea

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

timp liber

Ziua internațională a cafelei: Cele 7 etape în procesul de realizare a lichidului revigorant

01 octombrie 2022, ora 12:03
Distribuie:

Ziua internaţională a cafelei este marcată, în fiecare an, în 1 octombrie, fiind dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea.

Însă, Ziua internaţională a cafelei marchează şi momentul în care toţi cei implicaţi în procesul de producere a cafelei - de la fermier şi până la consumator - trebuie să se concentreze pe o serie de activităţi de îmbunătăţire continuă pentru un viitor al cafelei. Există şapte etape în procesul de realizare a cafelei, pornind de la boaba de cafea şi până la lichidul revigorant din ceaşcă: culegerea boabelor de cafea, apoi, spălarea, uscarea, separarea boabelor în funcţie de mărime şi calitate, prăjirea acestora, degustarea cafelei propriu-zise (cupping coffe) pentru evaluarea profilului de aromă al acesteia în funcţie de dulceaţă, aciditate, senzaţia produsă în cavitatea bucală, echilibru şi aromă, şi în cele din urmă, savurarea unei cafele. Pentru fiecare dintre aceste etape există persoane special instruite, fiecare cu propria sa expertiză, care joacă un rol extrem de important în producerea cafelei, scrie Agerpres.

Cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.

În 2020, criza preţurilor cafelei a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi, ca atare, există nu numai o ameninţare serioasă privind mijloacele de trai ale fermierilor de cafea de astăzi, ci şi un risc dramatic al viitorului cafelei, cu un număr tot mai mare de tineri din fermele producătoare de cafea care pleacă din "afacerea familiei" către alte zone şi locuri de muncă pe care le consideră progresiste şi mai profitabile pentru viitorul lor. Mai mult, femeile antreprenoare au fost afectate în mod disproporţionat de aceste provocări, în special în ţările producătoare.

Prima Zi internaţională a cafelei dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea, a fost marcată în 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a fost înfiinţată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanţă economică şi era una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri agricole din lume. OIC administrează Acordul internaţional privind cafeaua (ICA), un instrument important în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. La data de 4 februarie 2020, Organizaţia Internaţională a Cafelei număra 49 de membri, respectiv 43 de ţări membre exportatoare şi 6 ţări membre importatoare (inclusiv Uniunea Europeană).

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram