/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Război în Ucraina, ziua 175. Atac la Odesa și record pe podul Crimeei. Podoliak: „Ucraina vrea să creeze haos în rândul forțelor ruse”

missing
17 august 2022, ora 16:38

Suntem în ziua cu numărul 175 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. În nordul Crimeei a fost declarată „situație de urgență” din cauza mai multor explozii înregistrate pe parcursul zilei de marți, iar FSB i-a acuzat pe ucraineni că au aruncat în aer liniile electrice conectate la centrala nucleară rusească de la Kursk. Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, în timp ce Germania se opune interdicției de intrare în UE pentru ruși. Există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși, spune consilierul lui Volodimir Zelenski, în timp ce ministrul rus al Apărării încearcă să minimalizeze armele Vestului, spunând că „HIMARS se strică pe câmpul de luptă”, potrivit Digi24.

UPDATE O „înghețare” a conflictului din Ucraina de tipul celui care a urmat ocupației ruse din Donbas nu este în prezent posibilă, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

UPDATE Națiunile occidentale nu fac suficient pentru a-i pedepsi pe oligarhii ruși care au legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, susține Alexey Navalnîi, cel mai important critic al Kremlinului, potrivit CNN și Al Jazeera. Navalnîi, ce ispășește o pedeapsă cu închisoarea de nouă ani în urma unei condamnări pentru fraudă, despre care opozanții lui Putin și observatorii respectării drepturilor omului spun că este motivată politic, dorește ca guvernele occidentale să introducă pe lista sancțiunilor mii de persoane pe care organizația sa, "Fundația Anticorupție", le acuză de comiterea unor infracțiuni, potrivit Libertatea.

UPDATE Un oficial al Serviciului de Informații din Ucraina sugerează că marea contraofensivă pentru recucerirea teritoriului ar putea începe în curând, potrivit CNN.

UPDATE Cel puţin patru persoane au fost rănite miercuri în urma unui atac al forţelor ruse cu rachete de croazieră asupra regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, la primele ore ale dimineţii, a comunicat Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de EFE, scrie Agerpres.

UPDATE Serviciul german de informaţii interne a anunţat miercuri că se aşteaptă la mai multe activităţi de propagandă rusă şi de spionaj în următoarele luni, relatează DPA.

UPDATE Flota rusă de la Marea Neagră, cu sediul în Crimeea anexată, are un nou comandant, a anunțat miercuri agenţia rusă de ştiri RIA, după ce bazele militare ruse din peninsula au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile. RIA citează surse militare, care au precizat că noul șef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol, scrie Reuters.

UPDATE Reprezentanții Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse susțin că au neutralizat un grup de șase teroriști pe teritoriul peninsulei Crimeea, ale căror activități erau supravegheate din Ucraina, scrie RIA Novosti. 

UPDATE Roskomnadzor, autoritatea de control a comunicațiilor din Rusia, a alocat 57,7 milioane de ruble, aproximativ un milion de euro, pentru dezvoltarea sistemului „Oculus”, care va căuta și analiza conținutul interzis, relatează publicația Kommersant. Acesta ar trebui să fie operațional până pe 12 decembrie.

UPDATE Rusia estimează că preţul său mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu anul acesta, la 730 dolari per 1.000 metri cubi, înainte de a scădea gradual până la finalul lui 2025, deoarece exporturile prin gazoducte sunt în declin, se arată în previziunile Ministerului Economiei consultate de Reuters.

UPDATE Gazprom a declarat că preţurile gazelor naturale în Europa ar putea creşte cu 60% în această iarnă, deoarece gigantul energetic de stat încetineşte exporturile către Europa, a raportat Business Insider.

UPDATE Un număr record de vehicule a traversat Podul Crimeei, a raportat marți agenția de stat rutieră rusă, la doar câteva zile după ce exploziile au zguduit baza aeriană Saki de pe coasta de vest a Crimeii, relatează CNN. „În cursul zilei de 15 august, 38.297 de mașini au traversat podul în ambele direcții”, se arată în comunicat. Numărul a fost înregistrat cu câteva ore înainte de un alt set de explozii la instalațiile militare din peninsula Crimeea. Oficialii locali au minimalizat dimensiunea cozilor, spunând că acestea au fost rezultatul unor controale mai stricte pe pod din motive de securitate și nu din cauza unei creșteri a traficului de ieșire.

UPDATE SUA ar putea refuza vizele pentru delegația rusă la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care se va deschide la New York la 20 septembrie, au declarat pentru Izvestia doi membri ai actualei delegații și vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosacev.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis. miercuri, că inspecţia AEIA la centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o obligaţie internaţională, la care Federaţia Rusă este parte şi pe care este obligată să o onoreze.

UPDATE Forța de menținere a păcii a NATO din Kosovo este pregătită să intervină dacă stabilitatea dintre Serbia și Kosovo va fi în pericol, a declarat secretarul general al Alianței după discuțiile cu președintele sârb Aleksandar Vucic privind tensiunile recente dintre vecinii din Balcanii de Vest.

UPDATE Primele vagoane încărcate cu cereale din Ucraina ajung, miercuri seară, în Portul Galaţi. Este primul transport adus pe calea ferată cu ecartament larg, direct la silozul din Portul Docuri, unde marfa va fi încărcată pe nave pentru a fi trimisă mai departe.

UPDATE Războiul din Ucraina îşi spune cuvântul în estul Europei. Economiile încetinesc pe măsură ce inflaţia şi dobânzile ridicate lovesc puternic. România şi Polonia rezistă în faţa furtunii, însă recesiunea e pe drum, potrivit analizelor Bloomberg.

UPDATE Rusia a trimis avioane de luptă de tip Su-34 în spaţiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra oraşului ucrainean Jîtomîr, un important centru de transport care face legătura cu Kievul, au anunţat forţele aeriene ucrainene. Atacul din nordul oraşului a avariat un aerodrom şi infrastructura din zonă, au declarat oficialii ucraineni, adăugând că Rusia a folosit şi rachete tactice de atacuri terestre de tip H-59.

UPDATE Uniper, cel mai mare importator german de gaz rusesc, a raportat pierderi nete de peste 12 miliarde de euro (12,2 miliarde de dolari) în primul semestru din 2022, transmite Reuters.

UPDATE În analiza de miercuri a frontului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” de securitatea din Crimeea după exploziile raportate marți, potrivit Digi24.

UPDATE Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun cu Rusia și alte țări, inclusiv India, Belarus și Tadjikistan, a declarat anunțat miercuri ministerul chinez al apărării, potrivit Reuters.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit miercuri, la Chișinău, cu directorul SRI Eduard Hellvig. Cei doi au discutat despre „opțiunile de reformă a sectorului național de securitate” din Republica Moldova, potrivit administrației prezidențiale. Directorul Serviciului Român de Informații efectuează o vizită de lucru la Chișinău.

UPDATE Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a recunoscut că forţele ruseşti "continuă să avanseze" în Donbas, dar a declarat că situaţia "intensă" este "complet controlată", transmite CNN.

UPDATE Marea Britanie a negat afirmaţiile Rusiei potrivit cărora un avion de supraveghere electronică britanic a încălcat luni frontiera lor de stat, afirmând că aeronava Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a efectuat o "operaţiune de rutină" în spaţiul aerian internaţional deasupra mărilor Norvegiei şi Barents, transmite CNN.

UPDATE Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice, transmite BBC. Măsura este menită să împiedice ca acestea "să mobilizeze mai multă ostilitate în societate şi să deschidă răni vechi" în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul. Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupaţia rusă şi nu îşi au locul în spaţiul public estonian.

UPDATE Un colaborator de rang înalt, șeful apărării antiaeriene al așa-numitului „corp 1 al armatei din RDP (Republica Donețk)”, Dmitri Tskhe, supranumit coreeanul, a fost ucis în Donbas.

UPDATE Armata rusă continuă să avanseze pe toată linia frontului. O preocupare deosebită este amplasarea sistemelor de rachete de-a lungul graniței cu Belarusul, în special pe aerodromul Ziabrovka, a explicat șeful statului major al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi într-o conversație telefonică cu șeful Statului Major al armatei canadiene, generalul Wayne Donald Ayrault.

UPDATE Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2%, până la cele mai reduse niveluri înregistrate în ultimele şase luni, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, datele economice stârnind îngrijorări cu privire la o potenţială recesiune globală, transmite Reuters.

UPDATE La o zi după o serie de explozii în peninsula anexată de Rusia în 2014, senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat miercuri că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru „a ridica moralul armatei”, însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și „practic este imposibil să fie afectată”, transmite agenția rusă de știri TASS.

UPDATE Oameni de afaceri, politicieni și deputați ucraineni s-au odihnit în masă pe Coasta de Azur pe fondul războiului pe scară largă împotriva Federației Ruse, care se desfășoară în Ucraina. Potrivit jurnaliștilor de la publicația „Pravda ucraineană”, un număr „obscen de mare” de așa-numiți refugiați VIP din Ucraina s-au concentrat pe coasta mediteraneană a Franței. Echipa publicației a observat mașini de lux deplasându-se pe străzile din regiune în doar câteva zile, dar chiar și în această scurtă perioadă au reușit să înregistreze prezența unui număr semnificativ de oligarhi și politicieni ucraineni acolo.

UPDATE Germania şi-a asigurat marţi angajamentul importatorilor importanţi de gaze de a menţine aprovizionarea cu GNL a două terminale plutitoare, în această iarnă, în încercarea de a reduce dependenţa de combustibilul rusesc, în timp ce Moscova a avertizat că preţurile gazelor ar putea creşte în continuare, transmite Reuters.

UPDATE Rușii se grăbesc să încerce să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, notează publicația The Moscow Times.

UPDATE Gazprom a anunțat că livrările sale de gaze naturale au coborât cu 36% de la 1 ianuarie până la 15 august, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Grupul controlat de statul rus și-a redus producția cu 13%. Cauza principală – reducerea fluxurilor către țările din Europa, în urma neînțelegerilor la plata facturilor (solicitată de distribuitorul rus în ruble) și a lucrărilor de mentenanță invocate în ultimele luni. De la începutul războiului din Ucraina, Gazprom și-a sistat livrările către Polonia, Bulgaria și Finlanda. Foarte afectată este, însă, Germania, unde la final de iulie fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 era de doar o cincime față de anul trecut, potrivit Biziday.

UPDATE Exploziile din Crimeea fac parte probabil dintr-o contraofensivă „coerentă” a armatei ucrainene pentru a recâştiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Mihail Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că liniile de aprovizionare rusești vor fi vizate și prezice atacuri similare cu explozia de săptămâna trecută de la baza aeriană din Crimeea. Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor adânc în teritoriile ocupate, mai spune Podoliak.

UPDATE Ca urmare a grevelor de noapte ale rușilor în regiunea Odesa, o bază de odihnă și mai multe proprietăți peivate au fost distruse. Acest lucru a fost anunțat pe Telegram de către comunicatorul din Odesa, Serghei Bratciuk.

„În această seară, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odesa. În urma loviturilor a două rachete inamice, au fost distruse o bază de odihnă și mai multe proprietăți private. A avut loc un incendiu. Trei persoane au fost rănite. Salvatorii au început imediat să stingă incendiul. Operațiunea de salvare este acum în desfășurare”, a spus el.

sursa video:  Труха Украина

UPDATE Mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ din Ucraina sunt pregătite să reia cursurile. Ministerul Educației și Științei a efectuat inspecții la aproximativ 80% din instituțiile de învățământ ucrainene, constatând că doar 41% dintre acestea au adăposturi și sunt pregătite pentru cursuri cu prezență fizică. (Kyiv Independent).

UPDATE Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit marţi, 16 august, portul Pivdenni, sudul Ucrainei, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat marți pe ucrainenii care locuiesc în zonele ocupate să stea departe de instalațiile militare ale forțelor ruse, informează CNN. 

„În fiecare zi și în fiecare noapte, vedem noi relatări ale unor explozii care au loc pe teritoriul ocupat temporar de invadatori. Îi rog acum pe toți oamenii noștri din Crimeea, din alte zone, din sudul țării, din zonele ocupate din Donbas și din regiunea Harkov să fie foarte atenți. Vă rugăm să nu vă apropiați de instalațiile militare ale armatei ruse și de toate acele locuri unde își depozitează muniția și echipamentele, unde își au cartierele generale”, a declarat Zelenski, în mesajul său video zilnic, adresat națiunii.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 174: Alți opt soldați ruși, suspectați de crime de război la Bucea. Șoigu a enumerat prietenii Rusiei

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
O singură companie, înscrisă la licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ar putea fi declarată câștigătoare
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

16 aprilie 2024, ora 16:02

Comisia Europeană a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani. Astfel, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, potrivit The Kyiv Independent. Între timp, Camera Reprezentanților din SUA va dezbate săptămâna aceasta ajutorul pentru Israel și Ucraina sub formă de legi separate, a declarat luni președintele republican al Camerei, Mike Johnson, la mai bine de două luni după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care le combină pe cele două. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea care modifică regulile de mobilizare pentru armată. Legea va intra în vigoare la o lună după ce va fi publicată oficial. Aceasta obligă bărbații să își actualizeze datele de recrutare la autorități, mărește retribuțiile pentru cei care se oferă voluntari și adaugă noi pedepse pentru eschivarea de la recrutare.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să-și exercite influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că ambii lideri au denunțat atacurile asupra instalațiilor nucleare. Vorbind în ultima zi a călătoriei sale în China, Scholz a mai spus că China a fost de acord să deschidă importurile de carne de vită și mere din Germania și să faciliteze importurile de carne de porc.

UPDATE Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, a declarat ministrul moldovean Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la Strasbourg, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Popșoi a reamintit că R. Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev.

UPDATE Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a semnat legea privind mobilizarea. Acum, ea urmează să fie semnată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Proiectul de lege a fost adoptat de Rada de la Kiev, pe 11 aprilie. Reprezentantul Ministerului Apărării al Ucrainei, Dmitrii Lazutkin, a comentat adoptarea legii privind mobilizarea de către deputații poporului din Ucraina: „Acolo sunt prevăzute mecanisme care pot îmbunătăți mobilizarea. În primul rând, este vorba despre înregistrarea persoanelor în apte. Statul trebuie să știe cine este rezervat, cine poate fi mobilizat, cine are amânare și așa mai departe. De asemenea, sunt clar definite drepturile și mecanismele de funcționare ale consiliilor teritoriale militare și ale serviciului public. Aceasta a fost motiv de speculație, inclusiv în timpul acțiunilor rusești de influență politică și militară. Acum totul este scris și reglementat”, a declarat el, potrivit Unian.

UPDATE Prețurile aluminiului, nichelului și cuprului au urcat luni la Bursa de Metale din Londra (LME), după ce Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de metale rusești, ca parte a sancțiunilor menite să reducă veniturile Moscovei. Aluminiul a atins luni pe LME un maxim de 2.728 de dolari pe tonă, iar cuprul de 9.640,50 de dolari, cele mai ridicate cotații de după iunie 2022. Nichelul a urcat la cel mai ridicat preț din septembrie - 19.355 dolari pe tonă.

UPDATE Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

UPDATE Trupele rusești au încercat în ultimele 24 de ore să avanseze pe șase fronturi, fiind deosebit de active pe fronturile Bahmut și Novopavlivka, a transmis armata ucraineană, care a spus că pe linia frontului au avut loc în total 104 confruntări. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe frontul din Bahmut forțele de apărare au respins 33 de asalturi rusești, iar pe frontul din Novopavlivka forțele Moscovei au avut 30 de încercări de a sparge liniile ucrainene.

UPDATE Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) ocupate, din 7 și 9 aprilie, au făcut parte dintr-o „operațiune cu steag fals bine planificată de către Federația Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Sergii Kislitsia, în cadrul reuniunii pe această temă a Consiliului de Securitate al ONU de luni. Kislitsia a declarat la reuniunea ONU că vina pentru atacurile și riscurile sporite de la sunt cauzate de ocupanții ruși: „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și ulterior a fost o operațiune de steag fals bine planificată de Federația Rusă", a spus el. El a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare: „Respingem categoric acuzațiile nebunești potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear".

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte către Ucraina, de la Capul Chauda din Crimeea, 9 drone explozive Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene. „Toate cele nouă Shaheds au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei din regiunile Herson, Nikolaev, Hmelnîțkîi, Poltava, Cerkasî și Dnipro”, potrivit sursei citate.

UPDATE „Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP. Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie - cea mai mare din Europa - e ocupată din martie 2022 de Rusia. Luna aceasta, la centrală au avut loc o serie de atacuri cu drone, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc. „Aceste atacuri necugetate trebuie să înceteze imediat”, a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. „Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat șeful AIEA, care are experţi la faţa locului.

UPDATE „Întreaga lume a fost martoră la acțiunea aliată din cerurile de deasupra Israelului și a țărilor învecinate. Aceasta a demonstrat cât de eficientă poate fi într-adevăr unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună, și în coordonare cu alții, pentru a preveni o escaladare ulterioară. Israelul nu este membru NATO, deci nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea Articolului 5. Și nimeni nu a fost tras în război. Pur și simplu au contribuit la protejarea vieții umane. Shahedurile în cerurile de deasupra Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același pretutindeni. Cerurile europene ar fi putut primi același nivel de protecție de mult timp dacă Ucraina ar fi primit un sprijin complet similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele”, a spus Zelenski, în mesajul video de luni seara.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți intenția de a discuta despre o „pace corectă” în Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping atunci când se vor întâlni la Beijing. „Întâlnirea mea cu președintele Xi se va concentra, de asemenea, pe modul în care putem contribui în continuare la o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Scholz pe rețeaua de socializare X, adăugând că a existat „un dialog intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China”. Potrivit presei de stat chineze, Scholz a fost primit de Xi marți dimineață, la finalul vizitei de trei zile în China, cancelarul fiind însoțit de o delegație numeroasă de miniștri și lideri de afaceri. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei. 

UPDATE Germania, Olanda și Canada vor furniza noi drone Kievului, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone FPV, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a reiterat luni apelul său presant către Congres de a adopta pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP. „Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a afirmat Biden în faţa presei, în timp ce îl primea la Casa Albă pe premierul Cehiei, Petr Fiala. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram