/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

/HOROSCOP/ Gemenii vor avea parte de o zi destul de agitată. În schimb, Scorpionii sunt îndemnați să fie mai optimiști

17 noiembrie 2022, ora 08:34

Ce ne pregătesc astrele pentru joi, 17 noiembrie?

Horoscop Berbec – 17 noiembrie 2022: Ziua aduce un prim pas din procesul mai complex de schimbare a priorităților pe care abia ai început să îl trăiești. Este important să fii mai atent la ceea ce îți cere sufletul, el știe mult mai bine ce îți este necesar acum. 

Horoscop Taur – 17 noiembrie 2022: Contează mult să ții cont de ceea ce vezi cu ochii tăi și să vorbești mai puțin, chiar și atunci când ești convins că ai dreptate. Faptele sunt mai grăitoare astăzi, nu cuvintele. 

Horoscop Gemeni – 17 noiembrie 2022: Este o zi destul de agitată și este important să-ți păstrezi mintea cât mai limpede, ca să nu iei decizii eronate și să ai motive de regret, în foarte scurt timp. Vorbele trebuie măsurate cu mai multă atenție, ca să nu devină tăioase.

Horoscop Rac – 17 noiembrie 2022: Prudența calmă și bunăvoința te vor ajuta astăzi să stai departe de orice conflict inutil sau de problemele care nu pot fi rezolvate în condițiile de acum. Este o zi dinamică, dar vei reuși, cu calm, să folosești acest dinamism în avantajul tău. 

Horoscop Leu – 17 noiembrie 2022: S-ar putea să fii tentat să-ți ieși din fire și să dai lecții celor care nu-și fac treaba așa cum consideri tu că s-ar cuveni. Ar fi păcat să-ți strici ziua cu astfel de ieșiri care te vor consuma doar pe tine.

Horoscop Fecioară – 17 noiembrie 2022: Contează mult să fii înțelept și, dacă nu prea ai idee cum e cu înțelepciunea, ar fi bine să începi să te întrebi de ce este atât de apreciată această calitate, recunoscută pentru puterea ei de a face viața oricui mai bună.

Horoscop Balanță – 17 noiembrie 2022: Ai parte de o zi deosebit de interesantă, care te invită la reconsiderarea unor convingeri proprii, cele care stau la baza planurilor de viitor, de exemplu. Poate că situația ți se va părea prea instabilă, dar se va regla. 

Horoscop Scorpion – 17 noiembrie 2022: Este important să fii ceva mai optimist sau să faci un efort sincer ca să devii mai senin în gânduri și aspirații. Contextul favorizează orice pornire pozitivă, dar aceasta are nevoie de un suport emoțional corespunzător. 

Horoscop Săgetător – 17 noiembrie 2022: Este bine să vrei să fii calm și prudent în tot ce faci, ca să nu te ia pe sus dinamismul special al acestei zile și să ajungi să te agiți, în loc să rezolvi tot ce aveai în plan pentru ziua de astăzi.

Horoscop Capricorn – 17 noiembrie 2022: Calmul este o alegere mai bună ca oricând, la fel și bunăvoința față de toți cei din jur, inclusiv față de propria persoană. Lucrurile nu vor evolua așa cum ai tu impresia, varianta cea mai neagră are șanse mici să se împlinească.

Horoscop Vărsător – 17 noiembrie 2022: Apar primele raze de soare și pe strada ta, după o perioadă gri sau chiar neagră pe alocuri. Ar fi bine să le apreciezi la valoarea lor reală, ca să nu pierzi ocazia care îți este oferită. 

Horoscop Pești – 17 noiembrie 2022: Este o zi care îți poate arăta, concret, cât de mult contează abordarea, gândul care stă la baza oricărui proiect la care lucrezi acum. Bineînțeles că nu te poți forța să fii optimist, dar poți tempera tendințele pesimiste.

Sursa: Libertatea.ro

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni
/FOTO/ Primele imagini de la Briceni: Cum arată rămășițele rachetei prăbușite într-o livadă de lângă oraș. „Oamenii s-au panicat”
/FOTO/ Primele imagini de la Briceni: Cum arată rămășițele rachetei prăbușite într-o livadă de lângă oraș. „Oamenii s-au panicat”

/FOTO/ Și-a împlinit visul american: Povestea moldovencei care și-a lansat prima carte de bucate tradiționale moldovenești în SUA

05 decembrie 2022, ora 20:04

Și-a împlinit visul american și a reușit să-și lanseze prima carte de bucate tradiționale moldovenești, tocmai în SUA. Este vorba de Elena Silvestru-Martinez, originară din Hîncești, satul Lăpușna, care de 14 ani este stabilită cu traiul în America. Dorul de casă a determinat-o să Republica Moldova, prin bucatele noastre tradiționale. În data de 26 noiembrie, aceasta și-a lansat cartea care se numește „Moldovan Cuisine: Authentic Eastern European Dishes”, pe care i-a dedicat-o mamei sale, cea care a făcut-o să iubească bucatele autentice moldovenești. Lansarea cărții a fost un succes total și a reușit să-i ademenească pe americanii din Dakota de Nord, curioși să încerce bucatele tradiționale moldovenești.  

Totul a început în anul 2008, când a găsit pe banca universității o broșură, despre ofertele de lucru pe timp de vară, în SUA. Atunci, era o simplă studentă, care învăța la facultatea de Psihologie din cadrul Universității Pedagogice de Stat, „Ion Creangă”. De mică se visa în America, așa că a decis să-și ia inima în dinți și să plece în Statele Unite printr-un program work and travel. A fost un moment crucial pentru viitorul ei. Nu avea nici măcar bani de drum, așa că a luat cu împrumut. 

„Eu de mică am avut un vis - să ajung în America. Aveam o presimțire că voi ajunge acolo într-o bună zi, în plus, îmi plăceau și limbile străine. Nu am avut resurse financiare, dar m-am dus să încerc. Am aplicat cu mare greu, deoarece mama era plecată în Spania, iar banii i-am împrumutat”, ne-a mărturisit Elena Silvestru-Martinez.

S-a pornit în America cu două mere în geantă și nu s-a mai întors de 14 ani

Odată ajunsă, a lucrat într-un local de tip fast food în statul Utah, deoarece salariile acolo erau mai mari, în comparație cu alte regiuni. După ce s-a căsătorit cu un american din Puerto Rico, s-a mutat cu traiul în orașul Dickinson, iar mai apoi în Bismark, capitala statului federal american Dakota de Nord, unde trăiește și până în prezent.

Afacerea de catering cu bucate tradiționale moldovenești

În anul 2016 a început o afacere de catering cu bucate tradiționale moldovenești. Ideea a venit de la mama Elenei, care este extrem de pricepută la gătit bucate moldovenești.

„Totul a început când mama m-a vizitat în 2015. Când mama îți gătește bucate, îți aduci aminte de toate tradițiile și de dorul de casă. Mama mi-a zis că trebuie să încep ceva, fiindcă oamenilor le plac aceste bucate. Am început să postez rețete pe internet, dar mai pasiv, nu eram atât de activă, dar când am înființat legal compania, lucram de acasă, iar atunci când erau evenimente livram mâncare”, povestește Elena.

Și acum își aduce aminte de primii bănuți, pe care i-a primit după o comandă care a fost livrată la Curtea de Apel din Dickinson. Nu s-a promovat prin intermediul rețelelor de socializare, avea doar un număr de telefon și o pagină de Facebook. În schimb, în ajutor i-au sărit prietenii, care o recomandau ca fiind un bucătar iscusit: „Am avut această afacere timp de doi ani, după care m-am lăsat, deoarece am născut și din lipsa de timp am decis să o închid”.

Ideea de a scrie o carte și succesul din urma vânzărilor: „Într-o oră și jumătate s-au vândut 100 de cărți”

Ulterior, s-a mutat în Bismark, dar nu s-a lăsat de pasiunea de a găti. Cei care au venit cu ideea de a scrie o carte au fost chiar prietenii Elenei, care i-au sugerat să împărtășească rețetele și americanilor pasionați de gătit. Astfel, în data de 26 noiembrie, și-a lansat prima carte de bucate tradiționale moldovenești. „Mâncarea pe care mama mi-o gătea atunci când eram copil: Sarmale, borș, zeamă, plăcinte...”

„Am început să scriu cartea odată ce am intrat în pandemie și am lucrat singură la ea. Am reușit să închei un contract cu cea mai mare linie de magazine de cărți „Barz and Noble”, care este unul dintre cele mai vestite magazine de cărți din zonă. Mi s-au vândut toate cărțile, toți au rămas șocați. Într-o oră și jumătate s-au vândut 100 de cărți. A fost un succes. Planific să merg în diferite orașe și să o pot promova și în alte țări. Mai vreau să o traduc în spaniolă, dar și în română”, ne-a povestit Elena.

Elena este activă în mediul online și se poate mândri cu sute de urmăritori pe YouTube și pe Facebook, unde regulat postează filmulețe și îi ține la curent pe toți cei pasionați de gătit, cu rețete gustoase moldovenești. Acum, lucrează la cea de-a doua carte, care va fi una cu rețete de deserturi și pe care speră s-o lanseze în anul ce urmează, înaintea sărbătorilor de iarnă. Deși este mulțumită și fericită pentru că și-a realizat scopurile, Elena mai are un vis – „Vreau să înființez o școală culinară pentru copii și să predau lecții de culinărie și adulților, care vor să avanseze în acest domeniu.”

„Dorul de casă poate m-a făcut să mă apropii mai mult. Când ești departe și îți este dor, îți dai seama de mai multe lucruri și mai tare te apropii de casă”, ne-a mai spus Elena. 

Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
/VIDEO/ Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram