/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

19 mai 2022, ora 21:48

S-au împlinit 12 săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina. ONU avertizează că războiul a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale, care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată.

UPDATE Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei, potrivit Reuters.

UPDATE China caută să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul îşi întăreşte legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

UPDATE Zgomotele războiului au devenit tot mai prezente în Belgorod, un oraș rusesc situat la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina. Iar exploziile sunt mai frecvente.

UPDATE Generalul ucrainean Oleksiy Gromov a declarat joi că unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au eliberat de sub ocupație rusă 23 de așezări din regiunea Harkov.

UPDATE Centrul de Contracarare a Dezinformării al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina a avertizat joi, 19 mai, că ocupanții ruși pot organiza provocări în regiunea Donețk care să justifice crime similare celor comise în Bucea.

UPDATE Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și-a arătat susținerea față de Suedia și Finlanda în cazul în care acestea vor fi atacate de Rusia înainte de a obţine calitatea de membru al NATO. 

UPDATE Guvernul indian a suspendat pe termen nelimitat negocierile cu Rusia privind achiziționarea a zece elicoptere Ka-31, în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze. La rândul său, Ministerul Apărării din România precizează că Franța dislocă un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

UPDATE În timpul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 29.000 de soldați și ofițeri. Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, peste 3.000 de vehicule blindate, 1.254 de tancuri și 203 de avioane. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate de la Kiev. Aceștia au subliniat că bilanțul pierderilor inamice este complicat de intensitatea ridicată a ostilităților.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat joi Rusia că foloseşte alimentele ca armă în Ucraina, ţinând "ostatică" aprovizionarea cu alimente nu doar pentru milioane de ucraineni, ci şi pentru milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile ucrainene.

UPDATE Sandra Andersen Aira, o fostă parlamentară norvegiană, s-a înrolat în Legiunea Internațională de voluntari care luptă în războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin, împotriva forțelor militare rusești. Anton Gherașenko, un oficial de la Kiev 

UPDATE Toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic. Declarația a fost făcută, marţi, de directorul general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, Anton Mugurel Rog, într-o conferinţă de specialitate.

UPDATE Cinci angajați ai misiunii diplomatice portugheze de la Moscova sunt expulzați de Rusia, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. MAE rus a informat că aceasta este o măsură luată în oglindă: anterior, din cauza operațiunii speciale militare ruse în Ucraina, Portugalia i-a declarat persona non grata pe diplomații ruși. 

UPDATE Finlanda nu își dorește desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul său, după ce se va alătura Alianței, a declarat prim-ministra Sanna Marin pentru o publicație italiană, într-un interviu citat de Reuters.

UPDATE Italia ar putea oferi României sprijin pentru eliminarea minelor rusești din Marea Neagră, a anunțat joi premierul italian Mario Draghi, potrivit ANSA, citat de Observator. De asemenea, italienii analizează opțiunea de a suplimenta numărul militarilor din Ungaria şi Bulgaria.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a făcut publică o actualizare zilnică a informațiilor, care se concentrează astăzi asupra faptului că Rusia ar fi concediat mai mulți comandanți superiori ai armatei. Potrivit sursei citate, cauza demiterilor este legată de performanțele slabe din războiul pornit în Ucraina.

UPDATE În rezoluţia adoptată joi privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.

UPDATE Cel puțin șapte obuze au nimerit o fabrică de spirtoase din localitatea Tetkino, din Regiunea Kursk, în timpul bombardamentelor din această dimineață, anunță guvernatorul regiunii, conform Tass.

UPDATE Rusia va exporta petrolul respins de țările europene în Asia și în alte regiuni, astfel că Europa va trebui să își găsească alte surse de aprovizionare care vor fi mai scumpe, a declarat joi vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Reuters.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden refuză să dea curs solicitării Kievului de a furniza sisteme americane de rachete cu lansare multiplă (MLRS) din cauza temerilor că acestea vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi ținte din Rusia, relatează publicația Politico

UPDATE Fostul consilier al Apărării în Administrația Elțin, Alexander Temerko, consideră că „Putin este un ignorant care duce Rusia spre distrugere” și nu înțelege că trebuie să se retragă și să lase Moscova să se reintegreze sistemului global.

UPDATE Rubejnoe arată ca Mariupol. Dezastrul din oraș provocat de invazia rusă a fost filmat cu drona:

UPDATE Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale.

UPDATE Kremlinul a afirmat joi că Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, relatează AFP, informează Agerpres.

UPDATE Ucraina va produce jumătate din grâul recoltat anul trecut. Estimarea a fost făcută de ministrul Agriculturii de la Kiev, Mikola Solski, într-un discurs la ONU în care a avertizat că preţul războiului rusesc în Ucraina va fi plătit de „toate ţările lumii, din cauza lipsei de grâu”.

UPDATE Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a cerut Kremlinului să trimită trupe CSTO în Armenia, urmând exemplul Kazahstanului, informează publicația „Baza”, citată de agenția ucraineană Unian. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este în prezent prezidată de Armenia.

UPDATE Susţinătorii occidentali ai Ucrainei ar trebui să furnizeze ţării mai multe arme şi să impună sancţiuni mai severe Rusiei, în loc să ceară o încetare temporară a focului, potrivit unui consilier din administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie FT. 

UPDATE Rusia lansează noi acuzații la adresa activității biolaboratoarelor americane din Ucraina. Biolaboratoarele au fost folosite la amplificarea artificială a bolilor, a declarat în cadrul unui briefing de presă reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE Răspunsul Moscovei la decizia Helsinki de a adera la NATO va fi o ”surpriză” și va fi luat în primul rând de armată, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

UPDATE ”Atunci când am impus pentru prima oară sancţiuni Rusiei, am creat o scutire (...) şi ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp”, a declarat secretarul american al Trezoreriei  Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din cadrul G7 în Germania, relatează AFP. Data-limită de 25 mai intervine cu două zile înantea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit. Rusia ar putea, astfel, să se confrunte cu riscul unei intrări în incapacitate de plată (default).

UPDATE Tot mai mulți militari ruși refuză să lupte în războiul din Ucraina, a transmis ministerul ucrainean al Apărării. Drept pedeapsă, ofițerii îi trimit în cele mai periculoase zone de pe front pentru a fi ucişi, scrie BBC.

UPDATE Comisia Europeană (CE) are în vedere opţiunea unui nou împrumut comun în cadrul Uniunii Europene (UE), inspirat de planul relansării economice post-COVID, în vederea unei reconstrucţii a Ucrainei, însă acest subiect provoacă reticenţe în rândul Celor 27, din partea unor state membre din Europa de Nord, relatează AFP.

UPDATE Armata ucraineană a raportat joi că forțele rusești care încearcă să pătrundă în Sloviansk, în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, au suferit pierderi și s-au retras.

UPDATE Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, Bohdan Krotevici a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoțită de mesajul "Lupta continuă".

UPDATE „Putin nu îşi va atinge obiectivele militare în Ucraina. Coordonarea internaţională împotriva Rusiei a realizat un lucru”, a declarat ministrul german de finanţe, Christian Lindner, la sosirea sa la Finanţele G7 din Petersberg, lângă Bonn.

UPDATE Fostul președinte al SUA, George W. Bush, a descris în mod eronat invazia Irakului drept „brutală” și „nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că voia să se refere la invazia Ucrainei de către Rusia. Clipul a devenit viral, având aproape șapte milioane de vizualizări în doar câteva ore, potrivit Reuters.

UPDATE Elveţia îşi redeschide ambasada de la Kiev după două luni şi jumătate de închidere temporară, a anunţat joi Departamentul Federal pentru Afaceri Externe într-un comunicat, relatează CNN.

UPDATE Victimele războiului cresc de la o zi la alta. Numărul copiilor ucraineni ucişi şi 427 răniţi în 85 de zile de război a crescut la 231, a fost anunţat de biroul procurorului general din Kiev pe Telegram citat de Unian. Cel mai mare număr de victime mici este înregistrat în regiunile Doneţk, Kiev, Harkov, Cernigov, Herson, Lugansk şi Nikolaev.

UPDATE Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după premiera mondială a peliculei sale ''Tchaikovsky's wife'' la Festivalul de Film de la Cannes, informează Reuters.

UPDATE Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat joi că țara sa își va dubla ajutorul financiar pentru Ucraina, ajungând la 600 de milioane de dolari, în sprijinul țării grav afectate de agresiunea Rusiei.

UPDATE Rubla rusă a redus pierderile de la începutul zilei, s-a apreciat miercuri față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu euro, în condițiile în care unii cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble și a reapărut riscul de default suveran, potrivit Reuters.

UPDATE Hackerii din gruparea Anonymous au anunţat că au "spart" baza de date a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank de unde au furat mii de date secrete pe care le vor publica. Banca rusă nu a raportat însă nimic despre hacking.

UPDATE Solistul trupei ruse de muzică rock „DDT”, Iuri Șevciuk, a făcut o declarație îndrăzneață la un concert. De pe scenă, artista s-a adresat publicului spunând că „patria nu este fundul președintelui care trebuie pupat”. Un producător muzical din Ufa, Radmir Usaiev, a scris ulterior că autoritățile au sosit la fața locului pentru a-l interoga pe Șevciuk timp de mai bine de o oră, după concert.

UPDATE Rusia recunoaște că a pierdut doi ofițeri de top într-o zi, inclusiv un colonel care a fost trimis pe front pentru a-l înlocui pe un altul care fusese ucis cu câteva zile înainte în Ucraina. Totodată, armata ucraineană l-a eliminat și pe sergentul Serghei Țarikov, despre care se spunea că este unul dintre cei mai buni lunetiști ai armatei ruse, notează Digi24.

UPDATE Senatul SUA a aprobat un nou ambasador al SUA în Ucraina, fiind vorba despre Bridget Brink. Ea mai fusese ambasador al SUA în Slovacia. Postul de ambasador al SUA în Ucraina a rămas vacant timp de trei ani.

UPDATE 4 civili au fost ucişi şi 3 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Severodoneţk, din estul Ucrainei, susţine The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Lugansk, Sergii Gaidai, a raportat că oraşul a fost bombardat toată dimineaţa. Cel puţin 8 clădiri au fost distruse. Potrivit guvernatorului, cel puţin 288 de civili au fost ucişi în regiune de la începutul invaziei pe 24 februarie.

UPDATE Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "false" acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile impuse Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina ar fi agravat criza alimentară la nivel internaţional.

UPDATE Șefa Misiunii Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a spus la o conferință de presă că există informații cu privire la maltratarea prizonierilor ruși de către militarii ucraineni. „Am primit informații credibile despre tortură, rele tratamente și detenție în regim care nu permite comunicarea, aplicate de către forțele armate ucrainene prizonierilor de război aparținând forțelor armate ruse și grupurilor armate afiliate,” a declarat Bogner săptămâna trecută.

UPDATE Forţele moscovite au continuat să bombardeze regiunea ucraineană Sumî (est) de-a lungul întregii sale graniţe cu Rusia aseară, a scris şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Ziviţki, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Inamicii ruşi par să fi înnebunit. Bombardamentul a continuat de-a lungul întregii graniţe a regiunii Sumî”, a scris el, explicând că atacurile cu piese de artilerie grea au venit de pe teritoriul Rusiei. Deocamdată. nu există victime, potrivit Mediafax.

UPDATE Un luptător de elită din armata rusă a fost ucis în Ucraina și înmormântat cu onoruri militare în orășelul natal din Transbaikalia. Moartea celui considerat „cel mai bun lunetist din ținut” a fost confirmată oficialitățile militare ruse după mai mult de o lună, scrie site-ul regional de știri chita.ru.

UPDATE Rusia a anunţat că un număr total de 959 de militari ucraineni, inclusiv 80 răniţi, s-au predat din buncărele şi tunelurile de sub oţelăria din Mariupol. Ministerul rus al Apărării a publicat noi imagini în care sunt filmați luptătorii ucraineni imediat după ieșirea din combinatul Azovstal:

UPDATE Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept „extrem de pozitivă”, în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, transmite AFP, citată de Agerpres. Întâlnirea ministrului turc cu secretarul de stat Blinken a avut loc în cadrul „mecanismului strategic dintre Statele Unite şi Turcia” menit să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, marcate în ultimii ani de tensiuni puternice.

UPDATE Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Gigantul american are dificultăți în a plăti salariile personalului şi furnizorilor, relatează joi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia vrea să înroleze şi studenţi din teritoriile ocupate din regiunea Doneţk (est) în războiul din Ucraina: Statul Major al Forţelor Armate de la Kiev a făcut-o cunoscut pe Facebook, potrivit agenţiei UNIAN. Din cauza „lipsei” bărbaţilor din „teritoriile ocupate temporar din regiunea Doneţk”, comandamentul militar rus „planifică să implice în lupte studenţii din instituţiile de învăţământ superior”, explică liderii militari ucraineni în mesaj, potrivit Mediafax.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite a avertizat că războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei crize alimentare globale care ar putea dura ani de zile dacă nu este controlată. Banca Mondială a anunțat o finanțare suplimentară de 12 miliarde de dolari pentru a-i atenua „efectele devastatoare”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că lipsa de cereale și îngrășăminte cauzată de război, temperaturile ridicate și problemele de aprovizionare cauzate de pandemie amenință să „pună zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară”, pe piețele financiare existând temeri de inflație și recesiune mondială.

În cadrul unui discurs la reuniunea ONU de la New York, el a spus că car putea urma „malnutriție, foamete în masă și foamete, într-o criză care ar putea dura ani de zile”.

UPDATE Volodimir Zelenski a cerut Parlamentului de la Kiev să prelungească legea marțială. Vrea, de asemenea, ca mobilizarea generală a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să continue. În discursul său de azi noapte, el s-a referit și la presupusa utilizare de către Rusia a unor sisteme de arme cu laser. 

Forțele ruse au susținut că folosesc arme laser de nouă generație pentru a arde dronele ucrainenilor. Faptul că se laudă cu o astfel de armă nu arată decât eșecul complet al invaziei, crede liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski: "Astăzi (ieri, n.r.), unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții ar fi început să folosească sisteme de arme cu laser în Ucraina. Se presupune, pentru a face economie de rachete. Armata rusă a tras peste două mii de rachete asupra Ucrainei, care reprezentau cea mai mare parte a stocului lor de rachete. Adică mai au doar rămășițe.

Război în Ucraina, ziua 84: Atac la Odesa, incendii în zona Cernobîl, pericol în Marea Azov și dezvăluiri despre Putin

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

28 martie 2024, ora 12:17

Armata rusă a atacat cu drone regiunea Zaporojie, în noaptea de 28 martie. Șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru la 01:58 . El a adăugat ulterior că soldații ruși au efectuat lovituri cu drone asupra caselor private și că două femei au fost rănite. Și la Harkov s-au auzit explozii.

UPDATE Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea. „26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

Zaporojie

UPDATE Germania va transfera de urgență 10 mii de obuze în Ucraina. Acest lucru ar trebui să se întâmple în zilele următoare. Șeful centrului de situație ucrainean din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul Christian Freuding, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru DW . Obuzele vor fi luate din arsenalele Bundeswehr. Freuding a menționat că Germania a decis să furnizeze muniție Ucrainei în trei etape, iar această livrare va fi efectuată în prima dintre ele. În același timp, în a doua etapă, Germania a decis să susțină inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Berlinul va suporta costul achiziționării a 180 de mii de obuze - acestea ar trebui să fie transferate la Kiev în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Potrivit publicației Ceske Noviny, premierul Petr Fiala nu a menționat suma. Potrivit acestuia, 20 de țări s-au alăturat inițiativei. Muniția va ajunge în Ucraina în câteva săptămâni sau luni, ceea ce afectează deja situația de pe câmpul de luptă. 

UPDATE Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor. Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

UPDATE Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

UPDATE Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România. Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram