/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

19 august 2022, ora 18:54

​Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie să permită accesul reprezentanţilor AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie și să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul centralei. 

UPDATE Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali, citaţi de DPA.

Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, în vestul Crimeii, au fost scoase din funcţiune ca urmare a exploziilor de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar preşedintele Vladimir Putin întâmpină dificultăţi în a ascunde succesul Ucrainei de populaţia rusă, în timp ce mii de ruşi care fug din Crimeea au intrat în ţară, au declarat oficiali occidentali vineri.

UPDATE Casa Albă a declarat vineri că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să ia parte la un summit al Grupului celor 20 în Bali dacă Vladimir Putin participă, după ce liderul Indoneziei a declarat că președintele rus probabil va fi prezent la întrunire, relatează Bloomberg.

UPDATE Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse creează riscul unei „catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”, notează Agerpres.

UPDATE La șase luni după invazia Ucrainei de către Putin, eforturile de a consolida regiunea Mării Negre au ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care nu a fost făcut înainte. La puțin timp după invadarea Ucrainei, colonelul francez Clement Torrent a primit ordine ca în șase luni să construiască o bază la Cincu pentru 1.000 de soldați la frontiera de est a NATO, notează Bloomberg, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, camioanele care transportă mii de tone de material pentru construirea bazei militare de la Cincu trebuie să treacă printr-un câmp de floarea-soarelui, pentru că principalul pod din Cincu este atât de degradat, încât râul de dedesubt se vede prin găurile din asfalt.

UPDATE Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, vineri, că electricitatea produsă la centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei.

UPDATE Cea mai mare îngrijorare în legătură cu situația de la cea mai mare centrală nucleară din Europa nu sunt bombardamentele, ci sistemele de răcire ale reactoarelor și menținerea în funcțiune a acestora, a declarat vineri un înalt oficial occidental, potrivit The Guardian. 

UPDATE Statele Unite vor oferi gratuit Republicii Cehe opt elicoptere militare de tip Bell, a anunţat ambasada SUA la Praga. Drept răspuns, ministrul ceh al Apărării a declarat că este o recunoaştere a ajutorului acordat de către Cehia Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Exploziile de la baza aeriană Saki din peninsula anexată Crimeea, care au avut loc la începutul acestei luni, au scos din uz mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale flotei aviației navale ruse din Marea Neagră, a declarat vineri un oficial occidental, potrivit Reuters.

UPDATE O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale.

UPDATE Rusia a pierdut două escadrile ale celor mai bune avioane de luptă Su-35. Pierderile sunt atât de mari încât există rapoarte conform cărora Rusia ar putea fi nevoită să trimită bombardierele sale învechite Su-24M. Un factor ar putea fi faptul că „cei mai buni” nu au avut exact performanțele așteptate în luptă. China a cumpărat aproximativ două duzini de Su-35 de la Moscova în urmă cu mai puțin de un deceniu, potrivit Alephnews.

UPDATE Ministrul de Externe și candidatul pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii,  Liz Truss, vrea să o întrevedere  personală cu președintele rus, Vladimir Putin, la summitul G20, notează Bloomberg.

UPDATE Ţările din Occident oscilează între un război hibrid şi un conflict armat deschis cu Rusia, a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev.

UPDATE Rishi Sunak, unul dintre cei doi candidaţi la şefia Partidului Conservator britanic şi la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, i-a cerut G20 să interzică participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la summiturile sale până când Rusia opreşte războiul contra Ucrainei, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministerul de Externe a anunțat, vineri, că un reprezentant al Ambasadei Rusiei la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României. Decizia a fost luată din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu. Angajatul în cauză a părăsit deja teritoriul țării. Înaintea acestei decizii, România a mai expulzat alți 10 diplomați ruși, în luna aprilie, în contextul sancțiunilor luate din cauza invadării Ucrainei, pe 24 februarie 2022. 

UPDATE Uciderea civililor din Bucha, un oraș important aflat la nord-vest de Kiev, a devenit un simbol al cruzimii rușilor. În urmă cu două zile au fost îngropate 21 de cadavre, scrie Kyev Independent. Nu au nume, iar pe cruce este consemnat doar numărul de înregistrare primit la morgă. Înainte de a fi îngropate, le-au fost prelevate probe ADN, potrivit Digi24.

UPDATE Moscova a planificat un spectacol mediatic la viitorul proces al combatanților care au apărat combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și care s-au predat trupelor ruse și au fost încarcerați de separatiștii pro-ruși după aproape trei luni de rezistență. Procesul acestor prizonieri este planificat să înceapă pe 24 august, la Mariupol, chiar de Ziua Independenței Ucrainei, anunță serviciile de informații de la Kiev.

UPDATE Ucrainenii din Zaporojie au raportat explozii, în timp în regiune a fost anunţată o alertă de raid aerian – scrie, vineri, agenţia RBC. Secretarul Consiliului Local, Anatoli Kurtev, le-a cerut locuitorilor orașului să se adăpostească în locuri sigure, potrivit Rador.

UPDATE Platforma rusă de știri de investigație iStories a publicat o aparentă mărturisire despre crime de război a unui soldat staționat la periferia Kievului în primele săptămâni ale invaziei Kremlinului în Ucraina.

UPDATE Flota rusă de la Marea Neagră urmează să primească 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în 2022, a anunţat vineri noul comandant al acestei flote, viceamiralul Viktor Sokolov, informează Reuters.

UPDATE CNN semnalează apariția unor imagini cu vehicule militare rusești în sala unei turbine conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporijie. Sursa citată menționează că a verificat prin geolocație materialul video și că acesta este autentic.

UPDATE Considerat nu numai ”mâna dreaptă” a lui Vladimir Putin, ci și un fel de ”eminență cenușie” a Kremlinului, Nikolai Patrușev – secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei – a lansat noi atacuri la adresa Occidentului, susținând că Volodimir Zelenski a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat orchestrate de ”establishmentul occidental”, potrivit Gândul.

UPDATE Secretarul general al ONU, António Guterres, vizitează vineri orașul portuar Odesa pentru a observa eforturile de a deschide calea pentru ca Ucraina să poată exporta cereale pentru a atenua penuria mondială de alimente, care s-a agravat din cauza războiului, anunță France24.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri că va discuta despre centrala nucleară Zaporojie cu preşedintele rus Vladimir Putin, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia continuă să bombardeze constant pe frontul Harkov din nord-estul Ucrainei pentru a bloca forţele ucrainene şi a preveni utilizarea lor în contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Luptătorul ucrainean care a realizat o serie de fotografii emoționante în timp ce apăra combinatul de la Azovstal din Mariupol este prizonierul forțelor proruse din Donețk. După ce luni de zile nu s-a mai știut nimic despre soarta sa, lui Dmitro Kozatski i s-a permis să își sune familia să îi anunțe să este în viață.

UPDATE Moscova nu ar trebui să riposteze la decizia de a interzice acordarea de vize Schengen pentru cetățenii ruși, pentru că într-o zi europenii înșiși vor visa să vină în Rusia. Această opinie a fost exprimată de parlamentarul rus de origine ucraineană Sergei Pavlovici Țekov, informează Pravda.

UPDATE Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE În prezent, armata rusă mobilizează forțat cetățenii ucraineni în teritoriile ocupate, iar planul Moscovei de a falsifica „referendumurile” cu privire la alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate nu face nimic altceva decât să repete tradiția anexărilor ilegale ale Kremlinului, susține Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est.

UPDATE Constructorul auto chinez Chery discută în Rusia despre producerea de maşini în fabricile ruseşti, a informat joi agenţia de presă de stat rusă TASS, citându-l pe Vladimir Şmakov, directorul filialei ruse a lui Chery, relatează Reuters.

UPDATE Primul tren de cereale din Ucraina a intrat în noaptea de joi spre vineri în România, pe la Galați. Trenul a avut o întârziere de peste zece ore, pentru că locomotiva s-a stricat înainte de trecerea frontierei, potrivit Digi24.

UPDATE Rubla s-a întărit vineri dimineață la un maxim al ultimelor aproape patru săptămâni în raport cu dolarul, susținută de plățile de taxe de la sfârșit de lună care stimulează cererea pentru moneda rusă, informează Reuters.

UPDATE Ucrainenii au încredere în militari și îi sprijină în situația actuală, însă, la alegerile parlamentare, vor vota alte forțe politice – consideră Oleksi Antipovici, directorul grupului sociologic „Rating”, de la Kiev.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "la curent cu rapoartele conform cărora personalul rus a abuzat şi a constrâns" personalul de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, calificând acțiunile Rusiei drept "nesăbuite", transmite CNN.

UPDATE Serviciul de securitate al Ucrainei a reușit să identifice un spion al Rusiei, care era angajat în cadrul Radei Supreme din Ucraina. Acesta avea misiunea de a raporta tot ceea ce se întâmplă în Parlamentul țării.

UPDATE Soldații ruși de elită din Ucraina se împușcă singuri în picior pentru a scăpa de război și a primi despăgubirile de 50.000 de dolari oferite de Kremlin militarilor răniți, a dezvăluit un parașutist rus pentru The Guardian.  

UPDATE Un depozit de muniții de pe teritoriul rus Belgorod a sărit în aer joi seară. Două sate rusești aflate în apropiere au fost evacuate de urgență. Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat într-o declarație că serviciile de urgență investighează cauza incendiului în apropierea localităților Timonovo și Soloti, la 15 km de Ucraina. El nu a oferit detalii, potrivit Newsweek.

UPDATE Temerile cresc în rândul oficialilor ucraineni că președintele rus Vladimir Putin ar putea alege să-și intensifice atacurile asupra Ucrainei în timpul sărbătorii Zilei Independenței, săptămâna viitoare. Ziua Independenței este ziua națională a Ucrainei, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991 și este celebrată anual, în data de 24 august.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi seară că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri, notează Mediafax.

UPDATE Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, iar anunţul ar putea fi făcut chiar vineri, transmite Reuters, care citează trei surse, informează Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că au fost lupte grele în mai multe zone ale ţării, iar „armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas”.

UPDATE Zelenski susține că situația privind centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „cea mai dificilă din istorie”, iar Kremlinul apelează mereu la „șantajul nuclear”. „Situația cu centrala nucleară Zaporojie este cea mai dificilă din istorie. Șantajul nuclear este o strategie foarte tipică pentru ruși. Dar o potențială amenințare din partea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea depăși numeric dezastrele Fukushima și Cernobîl de zece ori”, consideră președintele Ucrainei.

UPDATE Rusia a urcat pe locul trei într-o listă de ţări din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale, subliniind modul în care este afectată de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

UPDATE Costurile importurilor germane de gaze naturale au crescut cu 153% în primele şase luni ale anului 2022 faţă de anul precedent, chiar dacă volumul importurilor a scăzut cu 24,3%, au arătat joi datele oficiale, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina a transmis în repetate rânduri că în luna august va urma o contraofensivă împotriva forțelor ruse decisivă pentru soarta întregului război, însă deja am trecut de jumătatea lunii și o astfel de operațiune încă nu se vede în teren. Cum va arăta această ofensivă rămâne un mister, remarca zilele trecute publicația „Politico”.

UPDATE Delirul propagandei rusești continuă avându-l din nou în prim-plan pe Vladimir Soloviov, favoritul lui Putin. De această dată, el a criticat țările baltice pentru restricțiile adoptate împotriva rușilor și a amenințat cu războiul nuclear Uniunea Europeană și Statele Unite, notează Money.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice avarie la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi o “sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului, scrie BBC.

UPDATE Terorismul nuclear al Rusiei, care bombardează în mod regulat Centrala Nucleară Zaporojie, este inacceptabil și periculos, dar probabilitatea unei catastrofe globale din cauza acțiunilor ocupanților este destul de scăzută. Aceasta este opinia jurnaliştilor ziarului britanic „The Times”. Potrivit redactorului științific al publicației, Tom Whipple, amenințarea cu o „mare explozie” la CNE Zaporojie este puțin probabilă. Jurnalistul „The Times” menţionează că „centralele nucleare sunt construite ca niște cetăți”. 

UPDATE Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.

UPDATE Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a cerut secretarului general să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional. Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE Rusia vrea să transforme Harkovului în Alep-2016, în Groznîi-1996 sau Varşovia-1945, a reacţionat pe contul său de Twitter Mihail Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, citat de Unian.

UPDATE Surse de informații ucrainene susțin că 24 de avioane de luptă și bombardiere, împreună cu 14 elicoptere, s-au retras mai adânc în peninsula Mării Negre, unele fiind retrase la bazele din Rusia.

UPDATE Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării susține joi că Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei și că reprezentanții agenției nucleare ruse au părăsit deja zona, potrivit Newsweek.

UPDATE Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortiere şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn, transmite dpa, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia nu a reușit să câștige teren în spațiul cibernetic împotriva Ucrainei la aproape șase luni de la invazia sa în această țară, a declarat Jeremy Fleming, șeful serviciului de informații britanic, potrivit The Guardian. Jeremy Fleming, șeful serviciului de informații, a declarat că ambele țări și-au folosit capacitățile cibernetice în războiul din Ucraina.

UPDATE Apărarea antiaeriană a fost activată şi lângă Kerci, oraşul de la capătul podului din Crimeea către Rusia, care este o rută de aprovizionare vitală din punct de vedere strategic pe care mulţi ucraineni ar dori să o vadă distrusă. Presa locală a relatat că o dronă ucraineană a fost doborâtă.

UPDATE Cel puțin patru explozii au lovit joi într-o zonă din apropierea aeroportului militar rusesc Belbek, la nord de Sevastopol, în peninsula anexată Crimeea, au declarat trei surse locale pentru Reuters. Separat, guvernatorul din Sevastopol a declarat că forțele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană. El a precizat că nu există pagube.

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe canalul său de Telegram că guvernele țărilor europene se întrec în a face declarații cât mai dure despre dorința lor de a rupe absolut toate relațiile cu Rusia, relatează Rador.

UPDATE Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ''situaţii de urgenţă'' şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă joi ONU ”să asigure securitatea” centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia şi vizată în mai multe bombardamente, la primirea secretarului general al ONU Antonio Guterres, relatează AFP.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 176: Cămin bombardat la Harkov. Zelenski s-a întâlnit cu Erdogan și Guterres, iar Rusia refuză demilitarizarea la Zaporojie

Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Transparența, mai importantă. Sandu: În curând, Parlamentul va aproba crearea Tribunalului Anticorupție
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă
/VIDEO/ Mașini de milioane, cumpărate de Andronachi din banii Băncii de Economii. Care au fost firmele folosite în schemă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

18 martie 2024, ora 22:47

Vladimir Putin câștigă alegerile prezidențiale din Federația Rusă și se va menține la putere încă șase ani. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Rusia, după procesarea a 99,7% din voturi, Putin a obținut 87,31% din sufragii. Între timp, armata rusă a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk 22 de drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene. De asemenea, rușii au atacat regiunea Harkov cu 6 rachete e antiaeriene ghidate S-300/S-400 și regiunea Sumî cu două rachete X-59.

UPDATE Statele Unite au declarat luni că alegerile prezidențiale din Rusia, în urma cărora Vladimir Putin a fost reales în fotoliu, nu au fost libere și că nu îl vor felicita, potrivit AFP. „A fost un proces incredibil de nedemocratic”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE Putin apare în fața mulțimii în Piața Roșie după victoria în alegeri. Liderul de la Kremlin a salutat luni, în fața mulțimii din Piața Roșie, „întoarcerea la patrie” a teritoriilor ucrainene a căror anexare a fost revendicată de Moscova, potrivit AFP. „Revenirea la patrie s-a dovedit a fi mai dificilă, mai tragică, dar am reușit și acesta este un mare eveniment în istoria statului nostru”, a declarat Putin, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a anexării Crimeii.

UPDATE Un concert are loc în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători alegerea lui Putin, dar și aniversarea a 10 ani de la anexarea Crimeei.

UPDATE Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, l-a felicitat pe președintel rus Vladimir Putin pentru victoria sa în alegeri, afirmând că așteaptă cu nerăbdare intensificarea legăturilor între cele două țări, pentru a dezvolta parteneriatul lor strategic „special și privilegiat”.

UPDATE Consiliul European a ajuns la un acord luni pentru acordarea a 5 miliarde de euro armatei ucrainene printr-un fond dedicat sprijinirii Ucrainei, relatează Reuters. „Prin acest fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere în războiul declanșat de către Rusia pentru cât timp va fi necesar”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

UPDATE Armata ucraineană a arătat într-o nouă înregistrare video cum a distrus o coloană blindată a rușilor, afirmând că aceasta a intrat în „Triunghiul Bermudelor” în regiunea Donețk din estul țării.

UPDATE Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga, care ocupă totodată funcția de vicepremier în guvernul de la Roma, spune că rezultatul alegerilor din Rusia trebuie acceptat, întrucât „atunci când oamenii votează, aceștia au întotdeauna dreptate”. „Ei (rușii) au votat și noi (trebuie să) recunoaștem acest lucru, sperând că 2024 va fi anul păcii”, a declarat Salvini reporterilor, luni, potrivit Reuters.

UPDATE Un grup independent de monitorizare a votului din Rusia a declarat că alegerile prezidențiale pe care Vladimir Putin le-a câștigat detașat cu aproape 90% din voturi au fost cele mai frauduloase și corupte din istoria țării, scrie The Guardian. Organizația Golos (Vocea) a declarat că cele trei zile de alegeri care s-au încheiat duminică nu pot fi considerate autentice deoarece „campania s-a desfășurat într-o situație în care articolele fundamentale ale Constituției ruse, care garantează drepturile și libertățile politice, nu erau, în esență, în vigoare”.

UPDATE „Alegerile prezidențiale organizate de Rusia în perioada 15-17 martie s-au desfășurat într-un mediu extrem de restrictiv, exacerbat și de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Declarația aparține Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, care a condamnat totodată și organizarea alegerilor prezidențiale de către Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit oficialului UE, autoritățile ruse au continuat să intensifice represiunea internă sistematică prin reprimarea politicienilor din opoziție, a organizațiilor societății civile, a mass-mediei independente și a altor voci critice, prin utilizarea legislației represive și prin condamnări la închisoare motivate politic. 

UPDATE Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a comentat alegerile prezidențiale din Federația Rusă, în urma cărora Vladimir Putin se va menține la putere încă șase ani. „Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă”, a declarat șefa statului, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE Alegerile prezidenţiale din Rusia nu au fost „nici corecte, nici democratice, nici libere”, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, înainte de participarea la Consiliul şefilor diplomaţiilor din UE, care are loc la Bruxelles. „Nu e nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere. România condamnă organizarea alegerilor prezidenţiale din Rusia în teritoriile anexate ilegal din Ucraina, dar şi din regiuni din Republica Moldova - Transnistria sau din Georgia - Osetia de Sud sau Abhazia, acestea fiind făcute cu încălcarea dreptului internaţional”, a afirmat Odobescu, potrivit Agerpres.

UPDATE Două persoane au fost ucise și alte patru rănite în bombardamente ucrainene asupra satului Nikolskoye din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul local.

UPDATE Ucraina a colectat informații preprocesuale despre peste 128.000 de victime ale crimelor de război, a declarat Veronika Plotnikova, șefa centrului de coordonare a sprijinului pentru victime și martori din cadrul Procuraturii Generale. Printre crimele de război se numără acte precum atacuri deliberate asupra civililor, atacuri asupra unor situri culturale sau instituții medicale, tortură și deportări.

UPDATE China l-a felicitat luni pe Vladimir Putin pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Rusia, exprimându-și convingerea că relațiile dintre cele două țări „vor continua să progreseze” în următorii ani. „China își transmite felicitările”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian. Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis și el luni un mesaj lui Vladimir Putin, felicitându-l pentru realegerea sa în funcția de președinte, a agenția de presă a Phenianului, KCNA.

UPDATE Vladimir Putin a rostit pentru prima dată numele lui Alexei Navalnîi, care a murit pe 16 februarie. Într-un discurs susținut după alegerile prezidențiale, președintele rus a menționat că decesul opozantului rus este trist, dar se mai întâmplă asemenea cazuri în închisoare. De asemenea, Putin susține că și-a dat acordul pentru ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul unui prizonier din Occident.

UPDATE Într-un discurs după aflarea rezultatelor, Vladimir Putin a menționat că victoria sa în alegeri va permite Rusiei să devină mai puternică şi mai eficientă. Putin a vorbit şi despre protestul „fără efect” faţă de el şi a adăugat că Rusia trebuie să îşi întărească armata.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său zilnic că „dictatorul rus simulează alte alegeri” şi că Vladimir Putin este „bolnav de putere şi face totul pentru a conduce pentru totdeauna”.„Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE Întrebat de Reuters despre declarațiile lui Macron și despre riscurile și posibilitatea unui conflict între Rusia și NATO, Vladimir Putin a replicat: „totul este posibil în lumea modernă”. „Este clar pentru toată lumea, că acest lucru ar însemna să fim la un pas de un al treilea război mondial la scară largă. Cred că aproape nimeni nu este interesat de acest lucru”, a declarat el jurnaliștilor. Putin a susținut că militari NATO sunt deja prezenți în Ucraina, adăugând că Rusia a observat că pe câmpul de luptă se vorbește atât engleza, cât și franceza. „Nu este nimic bun în asta, în primul rând pentru ei, pentru că mor acolo și în număr mare”, a afirmat el.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk 22 de drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene. De asemenea, rușii au atacat regiunea Harkov cu 6 rachete e antiaeriene ghidate S-300/S-400 și regiunea Sumî cu două rachete X-59. Potrivit ucrainenilor, au fost doborâte 17 drone Shahed în regiunile Kiev, Poltava, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Kirovohrad, Dnipro, Vinița, Zaporojie și Rivne.

/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram