Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

/VIDEO/ Zilele Diasporei, inaugurate. Președinta: „Vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe, să transformăm țara într-o casă primitoare”

foto: captură video
19 august 2022, ora 16:15
Distribuie:

Vineri, 19 august, la Chișinău, au fost inaugurate Zilele Diasporei. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a ținut un discurs în care a vorbit despre realizările din ultimul an pentru cetățenii noștri din afara țării, dar și planurile de viitor. Șefa statului i-a îndemnat să revină acasă și să pună umărul la schimbarea din Republica Moldova.

„Bogăția principală a Moldovei sunt oamenii ei, oriunde s-ar afla. Suntem datori să avem grijă de această resursă și să o valorificăm pe deplin. Oricare ar fi planurile voastre, să știți că sunteți așteptați acasă, sunteți bineveniți acasă”, a declarat președinta.

Aceasta a mulțumit tuturor cetățenilor noștri stabiliți peste hotare, „pentru că nu uitați de Republica Moldova, țara în care v-ați născut. Vă interesează ceea ce se întâmplă aici și doriți să vă implicați activ în dezvoltarea țării. Apreciem mult această implicare. Împreună cu colegii din Parlament și Guvern, vrem să contribuim la consolidarea relațiile dintre cetățenii noștri stabiliți peste hotare și cei de acasă”.

Evenimentul inaugurat va pune în discuție mai multe subiecte care îi preocupă pe moldovenii plecați de acasă. 

„Veți afla despre lucrurile pe  care am reușit să le facem până acum pentru a consolida contactele cu țările în care locuiți și vom discuta împreună ce putem face pentru a valorifica potențialul concetățenilor noștri pentru prosperarea Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în ultimul an, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale ce apără interesele cetățenilor stabiliți peste hotare.

„Dificultățile cu care ne-am confruntat în ultimul an, nu ne-a oprit din eforturile noastre de a face mai multe pentru moldovenii din diasporă. În acest an, am continuat să consolidăm relațiile bilaterale cu alte state în interesul cetățenilor noștri. Aceste relații au dat roade bune pentru Republica Moldova pe plan internațional și pentru cetățenii noștri pe plan bilateral.

Acordurile în domeniul securității sociale semnate cu Grecia și Spania permit moldovenilor stabiliți în aceste state să primească pensie în ambele state în funcție de stagiul de contribuție.

Avem un nou acord de recunoaștere a diplomelor de studii cu Italia. Cu Lituania și Germania, am semnat acorduri privind facilitarea obținerii permiselor de conducere, care simplifică reperfectarea permisului după sistemul din țările respective.

Acordul privind evitarea dublei impuneri semnat cu Franța va facilita investițiile franceze și schimburile economice dintre țările noastre”, a subliniat președinta.

„Vom continua eforturile noastre de negociere și semnare a unor asemenea acorduri și cu alte state în fiecare domeniu aparte pentru a spori nivelul de protecție a cetățenilor noștri”, a adăugat Sandu.

Șefa statului a îndemnat conaționalii noștri să contribuie la prosperarea țării.

„Dragi cetățeni, foarte mulți moldoveni se află astăzi peste hotarele Republicii Moldova. Unii au plecat cu speranțe și visuri de urmat, alții din disperare. Unii au decis deja să se stabilească cu traiul permanent în țara care le-a devenit a doua casă, dar știu că mulți își doresc să revină cu traiul în Republica Moldova.

Indiferent de motivele care v-au făcut să plecați sau de statutul temporar sau permanent al șederii voastre în afara țării, vom stabili, menține și consolida o relație cu fiecare dintre voi.

Preluând bunele practici în țările în care v-ați stabilit, utilizând cunoștințele și contactele voastre, putem să schimbăm lucrurile în bine în Republica Moldova. Haideți s-o facem pentru cei apropiați, pentru rudele, copii și nepoții voștri, care vor avea astfel șansa să trăiască într-o țară în care vrei să trăiești”, a precizat Maia Sandu.

„Noi vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe, vă așteptăm să veniți cu experiențele pe care le-ați trăit, cu exemplele pe care le-ați văzut și cu studiile pe care le-ați făcut. Vă așteptăm să reveniți ca să fiți alături de cei dragi.

Vă îndemnăm să ne păstrăm încrederea unii în alții și într-un viitor mai bun pe care îl putem face împreună. Să continuăm să fim solidari și să lucrăm împreună cu răbdare și perseverență, ca să transformăm această țară într-o casă primitoare pentru oamenii săi”, a punctat președinta țării.

TV8.md reamintește că Zilele Diasporei se vor desfășura în perioada 19-20 august, la Chișinău. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii de pe str. Maria Cebotari, 16. 

În cadrul intervențiilor tematice, vor participa ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, precum și președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. 

Va urma o sesiune de întrebări-răspunsuri Diaspora – ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. Ulterior, partenerii de dezvoltare vor veni cu un cuvânt de salut.

Pe parcursul celor două zile, membrii diasporei care vor participa la Zilele Diasporei, vor avea parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților. În plus, vor avea posibilitatea să participe în cadrul a două ateliere privind promovarea produsului turistic al Republicii Moldova și sesiune de networking între asociațiile diasporei și cele de băștinași. 

Totodată, vor asculta povești reale „pe prispa casei” din experiența diasporei și migranților reveniți acasă.

În incinta Palatului Republicii, vor fi amenajate expoziții de fotografie, expoziții tematice ale asociațiilor din diasporă și ale asociațiilor de băștinași, dar și stand-uri ale instituțiilor publice.

Evenimentul se va încheia cu o ceremonie festivă, în cadrul căreia vor evolua oameni talentați din diaspora.

Vezi detalii din agenda evenimentului.

Vineri, 19 august, începând cu ora 17, președinta Maia Sandu va avea o întâlnire cu cetățenii din diasporă, care se află în această perioadă în Moldova, la Președinție. 

Anual, la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august sunt organizate Zilele Diasporei pentru cetățenii ţării noastre stabiliți peste hotare. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

„Țară mică - inimă mare”: Zilele Diasporei se vor desfășura la Chișinău. Agenda evenimentului

19 august 2022, 07:08

Maia Sandu invită cetățenii din diasporă, ce se află în Republica Moldova, să discute la Președinție. Formularul pentru participare

16 august 2022, 16:08

Emoționant! Mai mulți moldoveni îi roagă pe cei dragi să revină acasă. Sandu: „Pune umărul la schimbarea în țara ta”

01 august 2022, 17:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram