Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Fermierii ies marți cu tractoarele în stradă. „Protestul va fi organizat regional cu un număr limitat de tehnică”

19 septembrie 2022, ora 14:08
Distribuie:

Asociația „Forța Fermierilor” reconfirmă protestul anunțat pentru marți 20 septembrie. Fermierii declară că manifestația va fi una economică de avertizare, la care vor participa agricultorii cu tehnică și utilaj agricole din doar câteva raioane.

„În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole”, precizează agricultorii.

Potrivit agricultorilor, revendicările au rămas aceleași și au fost formulate reieșind din „condițiile când sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețurile derizorii la materia primă”. Ei cer: 

1.    amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);

2.    utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;

3.    adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” afirmă că, în pofida unor declarații din partea demnitarilor de stat și înțelegerilor verbale, problemele nu au fost rezolvate. În același timp, declară fermierii, prim-ministra, Natalia Gavrilița, timp de o lună refuză să discute subiectele respective cu reprezentanții organizațiilor de agricultori. 

„Pe acest fundal, fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre”, menționează Asociația „Forța Fermierilor”.

Fermierii speră că după protestul din 20 septembrie se va produce un progres real în realizarea revendicărilor. 

„În cazul în care semnalul nostru nu va fi auzit de autoritățile abilitate, ne rezervăm dreptul pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală”, mai afirmă agricultorii.

Anterior și Federaţia Naţională a Fermierilor anunțase că vor protesta pe data de 20 septembrie. Între timp, membrii organizației au renunţat la manifestație.

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat în repetate rânduri că,  echipa de la minister este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram